Proponuję dziś przepis na prostą i szybką sałatkę - wystarczy niewiele składników, a otrzymamy miskę pysznej sałatki. Bohaterem tej sałatki są pikle warzywne np. z
Kawa z mlekiemSernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta
KuchniaWeDwoje.plAmbrozja na talerzu dla osób, które uwielbiają orzechy - np dla mnie:-) Przepis na masę podpatrzyłam u Ewy Wachowicz ale wykorzystałam ją w trochę innym połączeniu niż
Ze smakiem bez glutenuWitajcie Kochani, zapraszam na przepyszne masło z dodatkiem oliwek. Podajemy je na imprezach, bierzemy na piknik, smarujemy na kanapki. Prosty przepis i pyszny :-) Składniki: Miękkie masło
dolcevitainmykitchenNiewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę lub danie na wigilijny stół. Ciasto pomimo, że jest
KuchniaWeDwoje.plSernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! Sernik na zimno z porzeczkami. Uwielbiam serniki, ale te pieczone częściej opadają niż rosną, w moim obecnym piekarniku
Kuchnia na wzgórzuElegancka rolada, sami spójrzcie!, prosta w wykonaniu, jest doskonałą alternatywą kanapkowych wędlin, świetnie urozmaici stół na każdym przyjęciu i na pewno skusi wyglądem do degustacji
kgwjanczewoSpójrzcie jaka piękna i kolorowa sałatka!, bardzo prosta i wybornie smakuje, zapewniamy, nieczęsto gości na stołach fasolka szparagowa, sezon na nią trwa krótko, ale można
kgwjanczewoCiasto czekoladowe z dynią mega pyszne! Cisto czekoladowe z dynią, a zaczęło się od tego, że przed domem leżała dynia a za mną chodziło coś
Kuchnia na wzgórzuPrzepis na 2 duuuże calzone, starczy nawet dla 4 osób :) Ciasto na calzone: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - garść mąki krupczatki do podsypywania - 1 jajko - 1
Corner With RecipesJeśli znudziła Was już wieprzowina w postaci szynki w sosie i kotleta schabowego. To polecam Wam przygotowanie mojej wieprzowiny z warzywami w aromatycznym imbirze i sosie
kulinarnyJaSmakuje świetnie z powidłami mandarynkowymi Składniki : zaczyn: 30 g zakwasu żytniego 140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej 170 g wody Zaczyn przygotowujemy
Proste PotrawyPora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna.Składniki:około
Oryginalny smakW związku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem
Oryginalny smakSkładniki na farsz: około 20 dag mięsa drobiowego, ugotowanego-może być inne 10-15 dag ugotowanej kapusty -najlepiej kiszonej mała cebula pieprz, sól, estragon
Proste Potrawychleb z użyciem mąk białych. Ciasto jest dość miękkie, ale na tyle stabilne, że nie rozchodzi się na boki i uzyskanie zgrabnego bochenka zawsze przynosi zamierzony efekt. W przepisach nie zawsze informuję, że najlepiej jest piec chleb w zaparowanym piekarniku. Nie mam piekarnika z opcją pary, jednak jej wytworzenie domowym sposobem jest dziecinnie proste. Umieszczam foremkę z wodą(...)dlaczego? 1. Chleby pieczone bez foremek uformowane w bochenki, powinny być pieczone w naparowanym piekarniku przez pierwsze 15 minut. Wówczas wilgoć na powierzchni ciasta sprawia, że chleb maksymalnie wyrośnie w piekarniku a skórka chleba będzie po upieczeniu chrupiąca. Zaparowanie piekarnika, kiedy skórka chleba już się wytworzyła nie przyniesie żadnego rezultatu
Leśny Zakątekmaliny w pełni, warto się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta. My akurat mieliśmy cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet(...)galaretką sernik i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, go całkowitego zastygnięcia. W przepisie, z którego korzystaliśmy podane było 210 g cukru. Ale to o wiele za dużo, ciasto wyszło dramatycznie słodkie. Dlatego te 100 g, które podaliśmy w przepisie jest idealną ilością. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder ManufactureJeśli w zamrażalniku zalegają Wam wiśnie z ubiegłego lata i nie macie pomysłu na ich wykorzystanie, oto jest - krucha tarta z wiśniowym nadzieniem :). Wypiek bardzo prosty i szybki, a do tego efektownie się prezentujący. Wiśniowe nadzienie wzbogaciłam o ubóstwianą wręcz przeze mnie ostatnio przyprawę - kardamon. Po prostu kocham jej zapach i smak. Jeżeli nie posiadacie akurat tej przyprawy(...)kardamonu... :) ), w zamian dodajcie wanilię lub ekstrakt/olejek migdałowy, który również bardzo będzie tu pasował. Albo zostawcie nadzienie czysto wiśniowe - też będzie pysznie :). Polecam na weekend, tak do kawki ;). Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 100 g cukru pudru ( dla mnie taka ilość cukru okazała się zbyt duża, następnym razem dam trochę mniej ) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opowieści z piekarnikaprzepis polecam wszystkim, którzy nie przepadają za pieczeniem lub nie mają na to czasu a dobre ciastko zjeść lubią :) Prosty i sprawdzony. Wiśnie naturalnie można zastąpić innymi owocami. Składniki: 5 jajek "L" 25 dkg miękkiej margaryny do pieczenia lub masła 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 2 pełne(...)małe kawałki tłuszcz i dalej miksować. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką pszenną i na zmianę z ubitą pianą z białek i mąką ziemniaczaną dodawać do ciasta. Już nie miksować tylko delikatnie mieszać np. łyżką lub łopatką. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć równomiernie wiśnie. Przykryć gorącym budyniem. Na budyń łyżeczką kłaść porcje pozostałego ciasta. Piec
Maślane ciasteczkoSerowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli , dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie(...)sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże być inaczej: oto przepis na ciasto z dynią, tym razem będzie to sernik. Przepis wypatrzyłam na Mirabelkowym blogu i podeszłam do niego trochę sceptycznie... Sernik i dynia ? Jakoś mi to nie pasowało... Ale powiem, że warto było. Smak sernika mnie pozytywnie zaskoczył, a przepis jest bardzo prosty i szybki. I nie byłabym sobą, gdybym(...)mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 3 łyżki mąki pszennej Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka miksujemy razem z masłem i przyprawami
Kulinarne przygody Gatitycytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru 225 g masła(...)wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki
Kulinarne przygody Gatityogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa jest banalna - lejemy na patelnię sok pomidorowy(...)lubi :)) Co by to nie było, sprawa jest prosta - wystarczy pokroić (pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory, cukinię, brokuła na kawałki czy cokolwiek innego) lub/i wysypać z puszki (kukurydzę, fasolę, itp.) i kiedy wszystko już pod ręką, NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmasą, jaką lubimy, z dodatkiem sezonowych owoców, czy też zmieniając czekoladę na białą. Deser bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bez użycia piekarnika. Jeśli chcecie zabłysnąć przed rodziną lub gośćmi – zróbcie błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie podobne ciasta i ciasteczka: Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Tiramisu Wydrukuj przepis The post Błyskawiczne eklerki
mojewypiekiinietylkopokrywką, można ją nabyć w Betterware . Świetna nie tylko do ciast drożdżowych Do tego ulubione dodatki, chwila cierpliwości i do piekarnika Prosto i pysznie. Bo przygotowanie domowej pizzy naprawdę nie jest trudne Domowa pizza na świeżych drożdżach W każdej pizzy najważniejsze jest ciasto, a z tym się świetnie pracuje. Ciasto na pizze na świeżych drożdżach doskonale wyrasta. Można(...)łyżki kukurydzy z puszki prosty sos pomidorowy do posmarowania pizzy Uwaga! Dodatki można dowolnie zmieniać. Przygotowanie: Do większego kubeczka wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę lub olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. W razie potrzeby
Słodkie okruszkipieczenia. Wszystkie składniki (oprócz ananasa) przełóż do miski i zmiksuj na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodaj odsączonego z soku i pokrojonego w kostkę ananasa. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej na blachę i piecz 40-50min, lub do suchego patyczka. Jeśli wierzch zbyt mocno się przyrumienia warto przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Zostaw ciasto na 5 minut w blaszce
Lejdi of the house