proste ciasta - 17526 przepisów (strona:498/1169)

Ciastka francuskie z czekoladą 172

Szybkie i proste ciastka francuskie z nadzieniem z nutelli. W sam raz dla niespodziewanych gości lub na karnawałowe przyjęcie. SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego nutella 1 jajko 1. Ciasto rozłożyć na płasko. Pociąć w prostokąty (u mnie poziomy "pasek" dwóch ciastek miał ok 6 cm wysokości i 15 cm szerokości), nałożyć po łyżeczce nutelli i zawinąć ciastka. 2. Brzegi

Kto ugości moich gości?
Prosty sernik na zimno z truskawkami. Ciasto bez pieczenia. 367

  Truskawki na rynku się pojawiały... więc musiałam zrobić pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku... wybór padł na sernik na zimno, prostszego przepisu nie znajdziecie

Aga w kuchni
Podwójnie truskawkowe ciasto na zimno 285

pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe biszkopty ( nam wyszło 11 sztuk) 450g

Kolizje Smaków
Wieniec czekoladowy z orzechami 197

drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 327

Wielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Piekłam już   babkę majonezową , więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z toffi 169

lubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich   * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej  * ewentualnie mięta do dekoracji  Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić na pół godziny

Magiczne Życie Marty
Stecca. Po prostu. 172

ręką) wymieszać tak, aby składniki się dobrze połączyły i utworzyły lepkie ciasto - ok. 30 sekund. Nie zagniatać! Miskę nakryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki ( u mnie wyrastało prawie 20 godzin). Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i złożyć 2-3 razy, a następnie delikatnie nadać(...)obficie mąką. Wierzch ciasta również delikatnie oprószyć mąką i nakryć ścierką.  Odłożyć ponownie do wyrastania na 1-2 godzin. Ciasto jest gotowe kiedy niemal podwoi objętość, a po dotknięciu palcem pozostaje w nim wgłębienie. W przeciwnym wypadku poczekać jeszcze ok. 15 minut.  Piekarnik nagrzać do temperatury 260 stopni . Blachę do pieczenia natłuścić oliwą. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery

KUCHARNIA
Chleb piwny - wyzwanie 208

Podjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik , tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny(...)Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. - wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi - ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie - po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut. Gotowe chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak przez co jest niepowtarzalny. A  Mari klik dziękuję za super przepis.Zapraszam

Basia w kuchni
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 376

taki przyrząd jak struna do tortów, której oczywiście w mojej prostej kuchni nie mam ;) Jakoś sobie radzę zwykłym dużym nożem, tym samym, którym kroję chleb i w ogóle wszystko inne. Praktyka czyni mistrza ale nawet jeśli blaty nie wyjdą Wam mistrzowsko równe to co? Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo, ot co. Albo zaopatrzcie się najpierw

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Prosty przepis na makaron z truskawkami 133

czas aby nasze menu wypełniło się tymi aromatycznymi owocami. Czas na ciasta truskawkowe, desery a także lekkie obiady. A skoro już o obiadach truskawkowych mowa to nie sposób nie wspomnieć o smaku dzieciństwa czyli o makaronie z truskawkami. Przedstawiamy więc przepis na makaron z truskawkami . Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Doskonale znany starszemu pokoleniu i troszkę zapomniany dziś

ProstePesto.pl
Kruche ciasteczka z dżemem 1815

Pyszne kruche ciasteczka, które na stałe zagoszczą do moich ulubionych ciasteczkowych przepisów. Bardzo proste w wykonaniu. Tak jak szybko się je robi tak szybko zjada:-) Dzieci je uwielbiają. Przepis na te ciastka pochodzi z bloga "moje wypieki". Ciasteczka można wyciskać rękawem cukierniczym, ale o wiele szybciej robi się je wyciskając maszynką do ciastek. GORĄCO POLECAM:-) Składniki na 1 blachę(...)się prawie białe). Następnie dodać po kolei cukier i żółtko oczywiście cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z solą i aromatem waniliowym. Zmiksować lub zagnieść do gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto włożyć do maszynki do ciastek (ja mam taką ręczną z Lidla). Powyciskać porcje ciasta na blachę (nie trzeba wykładać papierem do pieczenia). Ps. Ciasto można również wyciskać z rękawa

IMPRESJA SMAKU
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 207

czytelników. Zależało mi też na tym, abyście z tego przepisu skorzystali, żeby to było coś prostego, co każdy - jeśli chce - może powtórzyć w domu. Kiedy Marta z bloga Magiczne Życie Marty zaproponowała mi dołączenie do grupy, która tego dnia będzie piekła jabłkowe róże z ciasta francuskiego, nie zawahałam się. Ciasto francuskie można kupić, a przygotowanie jabłek zajmuje krótką chwilę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z jagodami i białą polewą 191

pełni, małymi krokami zaczyna się dyniowy, a ja dzisiejszym ciastem kończę okres jagodowy :)Wilgotne i miękkie ciasto, które w swoim składzie nie zawiera jajek, mocno czekoladowe, z dodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;)))Musicie się skusić! :)))* mąka pszenna- 400 g* jogurt grecki- 400 g* cukier

Kraina Miodem Płynąca
Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne 232

części - tak aby do wałkowania mieć cały czas chłodne. Schłodzone ciasto (starając się nie podsypywać mąką) wałkujemy na grubość około 3mm i rozcinamy na paski (mniej więcej 1,2-2cm x 30cm). Ja do cięcia użyłam noża do pizzy "z falbanką", ale można też ciąć proste pasy. W każdym pasku na górze grubą słomką wycinamy otworki (na sznurek(...)choince) i poczynając od tego końca owijamy na foremce do rurek (dobrze jest je lekko natłuścić). Ja z braku takich metalowych foremek owijałam na szklanych opakowaniach po aromatach do ciast (niestety teraz już takich nie ma w sprzedaży). Ciasto należy lekko dociskać, aby ładnie się ze sobą sklejała każda warstwa. Gotowe "rurki" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kolorowy Przepisownik
Rogaliki - trafione, zatopione. 505

Gizeli, a było to 45 lat temu. Ponieważ przepis jest prosty i ciekawy, a rogaliki wyśmienite to dzisiaj prezentacja ich wypieku. 0,5kg mąki tortowej, przesianej 70g drożdży 0,5 szklanki mleka letniego 1 łyżka cukru 250g tłuszczu, masło, Kasia 1 jajko Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania