Szybka młoda kapusta z bazylią , to idealny pomysł na prosty i sycący obiad. Każdy kto lubi młodą kapustę i smak świeżej bazylii będzie takim daniem zachwycony. Wyraźna w smaku, prosta w przygotowaniu. Czegoż chcieć więcej? W moim przypadku wyłącznie urządzenia które usprawniłoby mi pracę. Dlaczego? No cóż… oczywiście uwielbiam gotować i piec, ale przyznam Wam szczerze(...)5200XL Premium nie tylko pomaga w siekaniu, krojeniu na plastry, ale również w miksowaniu, ubijaniu, przygotowywaniu zup, piure, warzywnych tagliatelle, ciast, a nawet wyciskaniu soków i przygotowywaniu moich ulubionych smoothie czy koktajli. Urządzenie jest niezwykle proste i intuicyjne w obsłudze. Poradzi sobie z nim każdy. Moja mama jest nim zachwycona. Śmieje się, że jakby za jej czasów
Słodkie okruszkiZapraszam na pyszne placuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne(...)Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka wymieszać ciasto z malinowym puree i pianą z białek nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem , dżemem truskawkowym i kruszonką. W tym roku trochę rabarbaru zamroziłam, aby "ożenić" go ze świeżymi
Chilli Czosnek i Oliwamnie późnoletnia depresja pogodowa ... Na pocieszenie - sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił. Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało - jagody delikatnie zatopione w masie serowej, całość przykryta(...)mnóstwo bitej śmietany i mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła. Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBułki z cebulą i czarnuszką to pyszny dodatek do śniadania czy kolacji. Są proste w przygotowaniu (choć może na takie nie wyglądają) i wyraziste w smaku. Będą idealnie smakować z serem żółtym, wędliną, serkiem wiejskim czy po prostu posmarowane masłem. Bułki z cebulą i czarnuszką, czyli czas na domowe pieczywo W ostatnim roku wielu z nas stało się(...)Mleko . W swoich przepisach najczęściej używam mleka 2% bez laktozy, ale możecie użyć tego mleka, które akurat macie w lodówce – zawartość tłuszczu nie powinna mieć wpływu na to ciasto. Cebula . Zrumieniona na maśle klarowanym cebulka sprawia, że bułeczki mają wyrazisty, ale nie przytłaczający smak. Jestem przekonana, że nawet osoby, które za cebulą nie przepadają, zjedzą te bułeczki z apetytem
Na-talerzu.plPyszna wiosenna tarta :). Kruche ciasto, panna cotta na bazie białej czekolady i pieczony rabarbar. Połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, które po prostu uwielbiam! Tarta jest prosta w wykonaniu, choć wymaga kilkuetapowego przygotowania - najpierw pieczemy kruchy spód, pieczemy rabarbar, a na koniec przygotowujemy pyszną panna cottę. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, a tarta znika nie wiadomo kiedy(...)ostatniego okruszka ;). Bardzo polecam! Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej, użyłam tortowej 100 g masła, zimnego 30 g cukru pudru 1 duże jajko szczypta soli Pieczony rabarbar: około 250-300 g rabarbaru 40 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią, lub cukru wanilinowego Panna cotta z białej czekolady: 160 g białej czekolady
Opowieści z piekarnikaSmakowita szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem to wyśmienite ciasto które pasuje na każdą okazję i bardzo szybko znika z talerzy. Jest nieco pracochłonne ale proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie. składniki na formę 23 na 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, wsypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30-35 minut. Obrane ze skórki jajka kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy
Smakowite Daniauszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą lub herbatą :) Czas przygotowania: 45 minut Porcja: forma 25 cm Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 2 jaja, 3/4 szklanki gęstego jogurtu, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego(...)Dodać olej, jogurt, wanilię i skórkę cytryny, ubijać do połączenia składników. Masę wylać na rabarbar i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez 35 minut (funkcja grzania góra-dół). Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i wyłożyć na tortownicę. Zimne posypać płatkami kwiatów i cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. T kaniny lniane Kardelen by Mira design . Zastawa
SzczyptaSmaQTarta z malinami i białą czekoladą to prosta, pyszna w smaku tarta. Bardzo delikatne i słodkie nadzienie przyjemnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami. Nie jest przesłodzona, taka jak lubię. Powstała przez przypadek, późnym wieczorem – uznałam, że po ciężkim, ale bardzo satysfakcjonującym dniu należy mi się coś słodkiego z ulubionymi owocami. Na drugi dzień o tej samej porze nie było(...)kawałeczka. Nie było by pewnie nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że jest nas tylko dwójka… Idealna na letnie popołudnia. Tarta z malinami i białą czekoladą – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 200 g śmietanki 30% (3/4 szklanki) 100 g białej
Poezja smakuPyszne bananowe ciasto przepisu mojej mamusi. Miękkie, zdrowe i sycące - aż nie można się oderwać... Do tego przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu - zachęcam do wypróbowania (: Składniki: 4 dojrzałe, miękkie banany 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/3 szklanki oliwy 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 czubata łyżeczka sody szczypta(...)kurkumy cynamon do posypania Przygotowanie: - cukier utrzeć z olejem - dodać jajka, zmiksować - dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać - dołożyć mąkę, sodę i kurkumę , ponownie wymieszać - ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy, po wylaniu oprószyć cynamonem - piec 30-35 minut w 180 stopniach SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorazarazem prosty przepis dla miłośników leśnej żurawiny. Zaznaczam to na początku tego wpisu, ponieważ nie każdy lubi jej smak. Jest kwaskowata, dlatego niektórzy uważają że nadaje się jedynie do mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast
Słodkie Przyjemnościteż bardziej miękkie i elastyczne od tych robionych na mleku czy wodzie. Maślanka ma też jeszcze jedną pożądaną cechę, korzystanie napowietrza ciasto. Naleśniki na maślance możesz podać z różnymi dodatkami, ja zawsze wybieram to co proste i smaczne, tj. owoce. Dzisiaj u mnie BIO kiwi . Powiem Wam tak szczerze, że dojrzałe i soczyste kiwi to jest mój(...)upraw ekologicznych lub od polskich dostawców namawiam Was już kilka lat. LIDL od ubiegłego roku wprowadza sukcesywnie do coraz większej liczby owoców i warzyw, bardzo łatwy i prosty dla konsumentów system znakowania BIO żywności . Jednocześnie ograniczając plastik czy niepotrzebne opakowania znakuje warzywa z upraw ekologicznych wiązką naturalnego światła. To wciąż ten sam produkt, ale bez kleju, tuszu, papieru
SMYKWKUCHNIPodpatrzyłam na sieci, spróbowałam w domu Udało się. Zresztą dlaczegóż by udać się nie miało? Przepis jest dziecinnie prosty, wykonanie szybkie, a smakuje zacnie. Polecam dla zabieganych, dla pragnących na szybko czegoś słodkiego, dla dzieci. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego) 2 średnie jabłka cukier puder (u mnie z lekka brązowy, bo trzcinowy) parę kawałków gorzkiej czekolady (idealnie o jak największej
gutfutprosty wypiek. Najzwyklejsze, a takie urocze :) Składniki (12 muffinów): 170 g mąki pszennej 130 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 czubata łyżeczka kakao 2 jajka 160 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 czubata łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki podczas robienia ciasta
Smak mojego domutaką na telefon czy w restauracji (choć i takie się nam zdarzają ). Najbardziej lubimy prostą pizze domową. Taką, którą możemy wzbogacić w ulubione składniki lub to co akurat mamy w lodówce Farsz do pizzy może być dowolny. Przede wszystkim liczy się ciasto. Dziś polecam Wam wersję z dodatkiem suszonej bazylii (pomysł mojego męża). Nadała ona ciasto wyraźnego, niepowtarzalnego smaku
Słodkie okruszki