robimy pierogi ruskie, jak również te z mięsem, grzybami i kapustą, na słodko, czy z owocami. We wszystkich sprawdza się doskonale. Ciasto na pierogi z tego przepisu jest elastyczne i sprężyste. Co ważne jest proste w wykonaniu, fajnie się je zagniata, cienko rozwałkowuje i zawsze się udaje. Ten przepis na pierogi ruskie da Ci około 100 sztuk pierogów(...)Ciasto na pierogi składniki: -1 kg mąki pszennej (to nie reklama ale fajne wychodzą z mąki puszystej poznańskiej do pierogów, firmy Lubella, typ 500) -3 jajka – 350 ml wrzątku (zamiast wrzątku niektórzy dodają gorące mleko – z nim jednak pierogi nie wychodzą tak delikatne i sprężyste- zdecydowanie polecam więc wrzącą wodę) -60 dag masła -pół łyżeczki soli Ciasto
ArbuziakiCiasto cytrynowe podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również przygotować na każdą inną okazję. Życzę Wam pięknych, słonecznych i wiosennych Świąt Wielkanocnych! Czas przygotowania: 15 min Pieczenie: 30- 40 min Składniki dla 6 osób Składniki na krem ze speculoos: ● 50 cl mleka ● 120 g ciasteczek speculoos
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)lodówki do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z wodą lub mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto może okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy krem budyniowo-maślany zostawiając
Słodka Stronamój ulubiony przepis na sernik. Pyszny, delikatny taki jak najbardziej lubię. Do tego jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. A tu zapraszam na Sernik królewski Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu 450 ml mleka 2 budynie
magiczna kuchnia KasiAksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje amatorom czekolady. Idealny, prawdziwa arystokracja wśród serników. Mój pomysł. Składniki: Spód: 15 dag mąki krupczatki 30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli(...)łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy
Wanilia i KardamonWitajcie :) Mamy słoneczny piąteczek więc zapraszam na pyszne ciasto :) Powiem szczerze że za jabłecznikami nie przepadam ale z budyniem mogła bym jeść na okrągło. Proste i nawet szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania, do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 1 kostka margaryny Kasia
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: Spód: 1 kostka masła 2 żółtka 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel
Luźna Kuchniaowinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam! Składniki: podwójna pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego łyżka majonezu 50 g sera jajko sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy
Kuchnia Łukaszadelikatnego cappuccino nigdy nie odmówią. Ta forma popularnego włoskiego deseru jest lekka, puszysta i wyjątkowa w smaku. Zachęcam do wypróbowania przepisu, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a poza tym jest szansa, że to ciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią. Tiramisu - Cappuccino - Składniki: Cappuccino: 4 łyżeczki cappuccino 100 ml gorącej wody 50 ml mleka 2 łyżeczki cukru
Słodka StronaIdealne ciasto stworzone dla osób, które lubią zdrowe słodkości i brzoskwinie. Sycące, zdrowe i bardzo pyszne ciasto, które wykona każdy! Nie wymagające dużo pracy i proste w wykonaniu. Najlepiej smakuje do szklanki maślanki lub kefiru. Ponadto zalewę z odsączonych brzoskwiń można wykorzystać do przygotowania rewelacyjnej lemoniady brzoskwiniowej ! Nic się nie zmarnuje! Czego chcieć więcej? Pamiętajcie, by składniki były(...)Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania lemoniady brzoskwiniowej ), kroimy w kosteczkę i rozkładamy równomiernie na cieście. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego! Artykuł Orkiszowe ciasto z brzoskwiniami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongsłodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść jego mało urodziwemu wyglądowi – ta niepozorna forma skrywa w sobie jeden z lepszych wypieków dietetycznych, jakim możecie uraczyć się
Even Better Foodlubi ciasta czekoladowego? Raczej mało jest takich osób… Zatem jeśli lubicie wilgotne ciasto czekoladowe z owocami to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Jest super prosty do przygotowania i smakuje z każdymi owocami. Przygotowanie polega tylko na wymieszaniu skadników łyżką. Robiłam już je zarówno z wiśniami ale z malinami było równie smaczne. Wiem, że ciasto na pewno będzie cieszyło się
UgotujmyTo.plCiasto, które z powodzeniem można przygotowywać cały rok. Jest proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz(...)jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub cytryną- około 100 ml) Wykonanie kremu: Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę
Tradycyjna Kuchniaciasto to taki mój smak dzieciństwa, powiedziałabym pyszna klasyka. Proste, smaczne, a do tego cieszy oczy tęczowymi galaretkami. Bez wątpienia ucieszy wszystkie dzieci. Dlatego polecam je na urodziny i wszelkie kinderbale i już nie gadam tylko zapraszam na przepis. :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej(...)cukrem (ale nie gotujemy) mieszamy z żelatyną, a gdy przestygnie dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę. Część wykładamy na biszkopt i pokrywamy masą śmietanową, resztę wciskamy na wierzch ciasta i gotowe. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin by stężało
Cynamonowe szczęściewytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć, a z pozostałego ciasta zrobiłam PODUSZECZKI Z NUTELLĄ. TUTAJ znajdziecie
My Culinary Art