Pszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki
Blog z Apetytembardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta czy od tak do popołudniowej kawki. Ciasto to jest obłędne i robi furorę za każdym razem. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć
Zrób to smacznieciasto to pełnia smaków czekolady. Wszyscy lubiący czekoladę z pewnością zasmakują w tym cieście. Muszę też przyznać, że to ciasto jest tak proste w wykonaniu, że może go zrobić każdy nawet ktoś komu nie wychodzi pieczenie:) SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 100 g deserowej czekolady 200 g masła 6 jaj 100 g cukru 100 g mąki 1 szklanka obranych(...)wszystko ładnie się rozpuści odstawiamy aby wystygło. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i zmniejszamy obroty, dodajemy mąkę i rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując dodajemy potłuczone orzechy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st ok 30 minut. Bardzo dobrze smakuje z lodami waniliowymi
harrisazamienić zwykłe ciasto w efektowny deser? Proponuje przygotować jaka na słodko ;) czyli ciasto "jajko sadzone". Proste składniki a efekt może zaskoczyć, skusilibyście się na takie śniadanie? ;) Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej typu 450 1/2 szklanki cukru (może być troszkę mniej) pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)sitko, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 25min, pozostawić do wystygnięcia
W kuchennej krainieOstatnio dość często piekę proste i szybkie ucierane ciasta z dodatkiem owoców. Oczywiście prawie za każdym razem eksperymentuję i udoskonalam przepis lub wymyślam całkiem inny. Tym razem zaczerpnęłam inspirację z innego bloga. Upiekłam ciasto na bazie maślanki i oleju o smaku masła, który otrzymałam do testowania od Złoto polskie . Ciasto wyszło pulchne, delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się
Z miłości do słodkościŚwięta coraz bliżej więc jesteśmy zabiegani, początkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna. Składniki: 750 g mąki 59 g świeżych drożdży 375 ml ciepłego mleka skórka z 1 pomarańczy 120 g cukru 120 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 100 g rodzynek 100 g płatków migdałów(...)szklankę mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 10 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej roluj wałek o długości
Niezły Młynekpianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie w piekarniku). W oryginalnym przepisie było, żeby przykryć wierzch folią ale ja tego nie zrobiłam. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni(...)łyżkę drewnianą w szparę i tak zostawić do ostygnięcia. Wystudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na noc, bo będzie lepiej smakował następnego dnia. Smacznego Inspiracja: Pieczenie jest proste, nr 1, Ciasta z serem, wyd. BPV Polska Post Sernik wiedeński pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plProsta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao (ciemnego) kilka kropli aromatu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać(...)przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Piec
Oryginalny smakProsta, dla wielu z Was pewnie dobrze znana, łatwa w przygotowaniu z kaszą manną, polewa mleczna sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole, jeszcze zdążycie ją upiec choćby jutro? Ja polecam, bardzo ją lubię :) Ważne jest aby z polewą trzymać ją w piekarniku nie dłużej niż 2 minuty, tak tylko 2 minuty(...)przegapicie będzie wiórowata i nie smaczna . To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc życzę wszystkim moim czytelnikom bloga .... Spokojnych Zdrowych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Mleczna polewa: 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 laski
Wanilia i Kardamongoście? Dziecko w ostatniej chwili przypomina Ci o przygotowaniu smakołyków na szkolną imprezę? A lodówka świeci pustką... Potrzeba matką wynalazku...oczywiście, mogłabyś się teraz głowić nad wymyśleniem prostego przepisu na ciasto, ale...po co? PO CO, JEŚLI MASZ TEN?! Tylko 3 składniki, które zazwyczaj każdy z nas ma pod ręką, a jeśli nie, znajdzie je w KAŻDYM, nawet
Gotowanie to kochanieProsty, podstawowy przepis na kruchutkie, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach spody do babeczek. Mając tak przygotowane bazy możemy puścić wodze fantazji i przygotować do nich dowolne nadzienia, kremy, polewy czy posypki - tak, aby w domowym zaciszu powstały słodkie mini arcydzieła w postaci uroczych babeczek. Spody do Babeczek - Składniki: (ok. 20 babeczek(...)powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Spody do Babeczek - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek
Słodka StronaPrzygotowanie: Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z czekoladą w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy
Luźna KuchniaKolejna prosta propozycja letniego deseru z owocami .Ja nie dodaję do śmietany kremówki żelatyny .Ubija się świetnie na sztywno i stała w lodówce trzy dni w niezmienionej formie.Znaczy jeden kawałek przetrwał i był równie smaczny. Składniki na spód tarty: 150 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru owoce świeże ,dowolne około 150 g Z podanych składników na spód tarty zagnieść szybko ciasto .Jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką , ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki
Ladylaura.tych, którzy uwielbiają pomidory i nie przeszkadza im ich obecność w obu daniach obiadowych. Albo dla tych, którzy szukają pomidorowej inspiracji. Pomidorowa na gęsto i zapiekanka z ciasta francuskiego. Wszystko proste w wykonaniu, smaczne i sycące. Zupa pomidorowa dla czworga 1/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz 200 g pure z dyni (opcjonalnie(...)pomidorowy, przyprawy i jeśli korzystamy – dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli. Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne) 2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz 1 łyżka czubrycy zielonej 1/2 łyżeczki soli W garnku
KucharzycaWitajcie :) Dzisiaj propozycja naszego ulubionego "śmietanowca". Wspaniałe ciasto, które od lat pieczemy i nadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :) Składniki : 3 duże śmietany(...)łyżce śmietany i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Wykładamy masę na ciasto w blasze i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach wcześniej zamrożoną resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 min. Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem. #yummy :) Prawda, że proste ? A jaaaaaaakie pyszne. Życzymy smacznego
vegetaniePrzyznam, że w całości najlepsza jest kruszonka, która w połączeniu z jabłkami po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo ją lubię - zresztą jak większość owsianych. Dodatkowo ciasto jest dość proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi! Polecam. (Forma o średnicy 25-26 cm) 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki(...)pierwszej misce należy wymieszać jajko z olejem, a w drugiej - mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki połączyć z mokrymi. Następnie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na jego wierzchu ułożyć jabłka - uprzednio obrane oraz pokrojone w plasterki. Całość posypać płatkami oraz polać miodem. Jabłecznik piec w rozgrzanym piekarniku przez około
Di gotujeSoczyste nuggetsy w cieście jogurtowym Smaczny, prosty i szybki pomysł na nuggetsy z kurczaka. Mięso w środku jest bardzo soczyste i kruche, a z zewnątrz lekko chrupiące. Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, czosnek w proszku 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia(...)obsypujemy przyprawami *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami. Kurczaka wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Po wyjęciu z patelni, nuggetsy
Blog z ApetytemCiasto jest bardzo proste, szybkie i oszczędne. W moim domu znika bardzo szybko, więc dopisuję - pyyyszne. Zresztą sami spróbujcie! (Forma o wymiarach 12 30 cm) 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanka mąki 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 jabłka Kruszonka: 50g masła 1/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki(...)maślanką oraz olejem. Na końcu całość wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować kruszonkę - po przez połączenie masła, mąki i cukru. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 10-15 minut. Po tym czasie ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę (rozcierając palcami). Piec
Di gotujeZapraszam na słodką babkę z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie. Babka wyszła delikatna i wilgotna. Polecam Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru pudru 100 masła 250 g rabarbaru 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki a następnie(...)swoją objętość i zrobi się gęstsza. Potem dolewamy roztopione masło i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę do ciasta do blaszki (keksówka 12x26cm), na wierzch wykładamy rabarbar. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarne