katuję to do perfekcji, a jeśli mi wychodzi, wyjdzie każdemu. Odwagi! Na ciasto: szklanka mąki szklanka wody 100 g masła dobrej jakości łyżka pasty waniliowej 4 jajka Ciasto jest proste, ale wymaga waszej uwagi, więc nie zajmujemy się milionami rzeczy, tylko skupiamy się przez chwilę. W nieprzywierającym rondelku gotujemy wodę z masłem i pastą waniliową. Jak zacznie bulgotać, zdecydowanym(...)wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Zrobi się kula. Chwilę mieszamy, żeby zaparzyć mąkę. Kulka zrobi się lśniąca i zwarta. Pilnujmy, żeby nie przypalić. Odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonego ciasta wkręcamy po jednym jajku. Mamy idealne ciasto ptysiowe. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na papierze odrysowujemy okrąg od szklanki. W takie kółko szprycujemy masę, można to zrobić rękawem cukierniczym
ladykitchenjest całkiem smaczna to jednak nie jest to o co mi chodziło :) A tam... napiszę Wam co zrobiłam: Zamierzałam, rozpuścić w śmietanie kremówce czekoladę i wylać ją na ciasto - banalnie proste - pod warunkiem, że zachowa się proporcje. Czyli na 100 ml śmietanki - 100 g czekolady lub więcej. Ja rozpędziłam się i zagotowałam 400 ml śmietanki, wrzuciłam 2 tabliczki czekolady(...)szukać pozostałych 200 g.... No i nie znalazłam ich... Uratowałam farsz dodając budyń - jedyne co przyszło mi do głowy. Jest smaczna, ale to nie jest to :( Natomiast ciasto jest genialne - polecam!!! Ciasto na tartę: Składniki na formę ok. 25 cm: 250 g mąki; 125 g zimnego masła; 1 łyżka oleju; 1/4 szkl, wody; szczypta soli. Masło rozdrobnione
MiksturownikCiasto maślane , proste, szybkie, słodkie i …maślane. Idealne z domową kwaskowatą konfiturą. Potrzebujemy: - 4 jajka - 20 dag cukru (lub mniej) - 14 dag masła - 1 torebka cukru waniliowego Oddziel białka od żółtek i ubij pianę. Odstaw. W drugom naczyniu utrzyj mikserem masło (w temp .pokojowej) z żółtkami i cukrem. Dodaj przesianą mąkę. wymieszaj. Do powstałej masy dodaj pianę(...)białek i delikatnie wymieszaj. Napełnij ciastem formę keksowa i piecz w temp 160-17- stopni około 60-70 minut. Ciasto można zmodyfikować dodając pokrojone w kawałeczki jabłko. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAZastanawiasz się jakie ciasto przygotować na nadchodzący weekend? Jagodowa chmurka będzie idealnym rozwiązaniem 👌 Ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia! Składniki (na foremkę 11 x 30): 180 g herbatników 4 łyżki miękkiego masła (temp. pokojowa) 3-4 krople aromatu waniliowego 1 szklanka jagód (u mnie amerykańskie) 1 galaretka jagodowa (77g) 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki(...)cukru pudru 3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Ciastka pokruszyć do miski, dodać masło i aromat - dokładnie wymieszać. Tak przygotowany spód ciasta przełóż do formy, masę dociśnij i wstaw do lodówki (ok. 1 godz.). W tym czasie przygotuj galaretkę. Jeżeli jagody są mrożone należy wcześniej rozmrozić je na durszlaku. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - przestudź (ok. 30 min.), a następnie
Alutka-Gotujektóre pamiętam z dzieciństwa z mojej ulubionej cukierni. Uwielbiałam je, ale prawda jest taka że na pólkach nic nie było więc się nimi zajadałam. Robi się je szybko, ciasto jest proste do zrobienia. Polecam jak chcemy zaskoczyć gości. ptysie: 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 65 g masła 2 jajka duże szczypta soli krem(...)cukru 7 truskawek 1/3 mango cukier puder do posypania Do garnka wlewam wodę dodaję masło i rozpuszczam na gazie, do gotującego wsypuję mąkę i mieszam energicznie drewnianą łyżką ąż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od garnka. Zdejmuję z gazu i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajko, dodaję sól i miksuję, jak się połączą dodaję następne jajko i miksuję. Ciasto
wesoła kuchniaPrzepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Postanowiłam wypróbować bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Nie żałuje, że przepis wypróbowałam i bardzo go polecam. Ciasto jest proste w przygotowaniu i pięknie wyrosło. Może być podane na deser do herbatki a także na śniadanie czy kolacje ze szklaneczką mleczka. składniki: 75 g świeżych drożdzy 1 szklanka(...)szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 4 szklanki maki szczypta soli oraz 700 g śliwek Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże. Na drożdże rozsypać cukier. Potem wlać rozmącone widelcem jajka, letnie mleko i olej. Całość zasypać mąką
Monia miesza i gotujeSkładniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 2 żółtka 60 g mielonych migdałów 40 g mielonych orzechów laskowych 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Posypka do rogalików: 100 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru(...)wanilinowego 1 łyżeczka startej laski cynamonu 1 laska wanilii Najwyższy czas na wyjątkowe aromaty świątecznej kuchni... a wśród nich zapach prawdziwej wanilii i cynamonu. Wystarczy tylko przygotować bardzo proste kruche ciasto i upiec wyjątkowo delikatne i aromatyczne rogaliki waniliowo-cynamonowe. Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na deskę. Dodać miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz
Świat Ciastalistkowca z makiem). Gdy na Podlasie Wam nie po drodze, to koniecznie spróbujcie zrobić czebureki w domu. Są uzależniające. Nie jest trudno je zrobić – wystarczy pierogowe ciasto i prosty, mięsny farsz, który nawilży dodany nabiał. Niestety są dość czasochłonne – musimy trochę powałkować, nasmażyć się i na końcu wyczyścić kuchnię z pryskającego tłuszczu. Czy warto? Oczywiście. Czebureki – farsz(...)czosnku 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki ¾ szklanki maślanki, kwaśnej śmietany lub kefiru (ewentualnie rzadkiego jogurtu) 1 łyżeczka majeranku ok. ¾ łyżeczki soli duża szczypta grubo mielonego pieprzu Czebureki – ciasto (16 sztuk): 450 g mąki tortowej (3 szklanki) 200-250 ml gorącej wody (1 niepełna szklanka) 1 żółtko 1 łyżka spirytusu ⅓ szklanki oleju ¾ łyżeczki soli + olej rzepakowy do smażenia Zaczynamy
Poezja smakuWszyscy czasami mamy taki dzień, że chodzi za nami coś słodkiego ;) W zaspokojeniu tego wołania z pewnością pomogą nam małe, przepysznie pachnące kruche ciasteczka. Warto mieć
Tagebuch po polskucodziennej herbatki idealnie pasuje herbaciane ciasto. Choć proste, wręcz zwykłe to dzięki dodatkowi herbaty mocno wilgotne i aromatyczne. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki powideł lub konfitury 1/2 szklanki ciepłej herbaty yerba mate (przelanej przez sitko) 1/2 szklanki ciepłej zwykłej herbaty 1 łyżeczka sody(...)garść daktyli Mąkę i sodę wymieszać i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać olej, dżem, wlać herbaty i wsypać mąkę. Wszystko zmiksować. Dodać posiekane daktyle. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej wysoko papierem. Piec w 180*C przez około 40 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUcierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić(...)kostkę. Składniki ogrzać do temperatury pokojowej, margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mleko, proszek oraz mąkę. (gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać więcej mleka). Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę. Kruszonka: pół
Słodka Kraina WypiekówPół kruche pół drożdżowe precle z makiem, sezamem lub dowolnym dodatkiem. Ciasto jest proste do zrobienia, natomiast najwięcej czasu zajmuje rolowanie i formowanie precelków. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 30 g drożdży 2 łyżki śmietany 18% 250 g mąki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczka soli 120 g masła 2 żółtka białko do posmarowania precli(...)Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z śmietaną. Wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie dodać śmietaną z drożdżami i żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest zbyt kruche dodać odrobinę śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Odrywać od ciasta małe porcje, uformować długie cienkie
Mama Gotujekilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku 2 jajka
CiastkozercyMazurek to słodki wypiek najczęściej wypiekany na Wielkanoc . Bazą mazurka jest ciasto kruche bądź ciasto biszkoptowe, które po upieczeniu pokrywa się nadzieniem. Popularne nadzienia, którymi dekorowany jest mazurek to masa kajmakowa, dżem, masa mleczna, marmolada oraz masa orzechowa. Jeśli pieczecie mazurki to na pewno wiecie, iż ich dekoracja jest równie ważna co ich smak. Do dekoracji mazurków wykorzystywane są owoce(...)czekolada. Mazurek wielkanocny , na który przepisem dzielę się z Wami poniżej, to mazurek z masą kajmakową , udekorowany suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Kruche ciasto robi się w pięć minut, rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim formy są równie szybkie. Dekoracja ciasta , jeśli nie jest jakaś wyszukana, jest równie szybka. Jak na mazurek przystało
MeCookswylądowały w konfiturze, a z pozostałych postanowiłem przygotować ciasto. Oczywiście przepis na konfiturę z moreli również pojawi się na blogu :) Moja dzisiejsza propozycja, to jogurtowe ciasto z morelami. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. A to najbardziej lubimy. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste i wilgotne. Czas przygotowania: 90 min. Składniki na tortownicę o średnicy(...)łyżeczka do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cytryny Dodatkowo: papier do pieczenia, bułka tarta, cukier puder (do dekoracji) PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego z morelami: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Morele myjemy, przekrawamy
kulinarnyJa