porzeczka czerwone - 1230 przepisów (strona:46/82)

Polędwiczki w boczku z sosem z porzeczek 263

wędzonego4 suszone pomidorySos na marynatę:2 ząbki czosnku2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżki oliwySkładniki na sos:1 szklanka (250 ml) świeżej albo mrożonej porzeczki czerwonej 1 łyżeczka cukru Dodatkowo:4 liście jarmużu (opcjonalnie) Mięso: Polędwiczkę bejcujemy w marynacie z rozgniecionego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, suszonego tymianku i odrobiny oliwy(...)Układamy 1 plaster suszonych pomidorów i zwijamy w roladkę. Roladkę owijamy w plaster boczku. Możemy pomoc sobie przy pomocy wykałaczki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Sos: Owoce porzeczki gotujemy w minimalnej ilości wody. Gdy Woda trochę odparuje dodajemy cukier i mieszamy. Sos blendujemy.Roladki podajemy z sosem z porzeczki na liściach z jarmużu

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 180

część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko  porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku(...)Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy".W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 177

najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)masła 4 jaja 300 ml maślanki   Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek   Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i obsypujemy

Moja Delicja
Sernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! 1547

masła  1 jogurt grecki 500 ml  1 opakowanie serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony  1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody  szklanka porzeczek czerwonych    Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia.  Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy.  Galaretkę przygotowujemy wg przepisu(...)grecki dokładnie mieszamy, a wręcz lekko ubijamy, tak aby całość się porządnie połączyła, dodajemy galaretkę i znowu mieszamy ( uwaga może chlapać ;). Wyłączamy mikser i do misy dodajemy 75% naszych porzeczek.  Masę przelewamy do formy na nasz przygotowany wcześniej spód i z góry delikatnie rozsypujemy po masie porzeczki.    Wstawiamy do lodówki do stężenia. U mnie sernik stał

Kuchnia na wzgórzu
125. Słodko - kwaśno czyli: sernik z porzeczkami i białą czekoladą. 260

robiły wszystko, by się tu sporadycznie pojawiać i każdą wolną chwilę spędzać z aparatem z kuchni :) Dziś zapraszamy Was na bardzo pyszny sernik ze słodką, białą czekoladą i kwaskowatymi porzeczkami. Nasz sernik sporządziłyśmy ze zwykłego, ziarnistego twarogu - czyli coś idealnego dla fanów ziarnistych serników i pasch. Do wykonania nie będzie potrzebny Wam ani mikser, ani maszynka do mielenia twarogu(...)średnicy 18cm) masa serowa: 0,5kg twarogu półtłustego 2 jaja  1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej 50g białej czekolady 1/4 szklanka cukru 1 laska wanilii (nasionka) 200g czerwonej porzeczki mięta do dekoracji spód: 100g herbatników  40g roztopionego masła Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od roztopienia masła i rozdrobnienia herbatników do "postaci piasku", np. za pomocą malaksera lub uderzając wałkiem

Symfonia Smaków
Lody porzeczkowe 198

kolejce. Póki są owoce robię lody owocowe, śmietankowe, waniliowe i całą gamę podobnych zostawiam na czas mniej bogaty owocowo. Lody porzeczkowe są pyszne!!! Składniki400 g czerwonych porzeczek  (ok 300 ml po przetarciu)300 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)200 ml mleka1 cukier waniliowy3 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów

Stare Gary
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 180

Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Jeśli znudziły się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 272

coś obłędnie pysznego. Sernik, oczywiście. Znaleziony u Doroty , wykonany na serku mascarpone, dzięki czemu jest obłędnie kremowy, a konsystencją przypomina truflę. Słodki od białej czekolady, którą równoważy frużelina z porzeczek, które jeszcze latem zamknęłam w słoiczkach. Wyszedł bajeczny, i choć może nie wygląda specjalnie widowiskowo, po pierwszym kęsie nikt już o tym pamiętał nie będzie. Sernik z mascarpone i białą(...)serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z migdałami. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burger z miętą + camembert z sosem porzeczkowym i tagliatelle z cukinii 211

wołowiny mielonej (dobrego gatunku)1 łyżeczka przyprawy do kebaba od Edmir-pol albo kuminsól, pieprz1 garść posiekanej, świeżej mięty2 łyżki zimnej wody pozostałe składniki:1 camembert1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych)1 łyżka cukru1 mała cukinia1 liść jarmużu do dekoracji Mielone mięso mieszamy z odrobiną wody, przyprawami i posiekaną miętą. Lepimy w dloniach odpowiedni burgerowy kształt(...)czasie na patelni grillowej smażymy też camemberta. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Tagliatelle z cukinii blanszujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku. dodajemy cukier i karmelizujemy.Finał: Burgera układamy na liściu jarmuża, obok układamy podgrillowany camembert i sos porzeczkowy, zestawiamy z tagliatelle z cukinii

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki z czerwonymi porzeczkami 147

Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie gładkie i zwarte ciasto. Na końcu wsypać obrane i umyte porzeczki. Łyżką kłaść porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć

My simple kitchen
Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą 161

odpuszczę. Jeśli nie pieczenie to dobrym wyborem będzie oczywiście pucharek z deserem. A skoro mamy środek lata to deser musi być obowiązkowo z owocami. Dziś padło na kwaśne, czerwone porzeczki. Chciałam

Pyry na Gaz
Czekoladowiec z porzeczkami 210

szklanki oleju, szklanka kwaśnej śmietany 12% . masa kokosowa: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 20 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 10 dag wiórek kokosowych. Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki truskawkowe. Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek

Pobite gary Barbary
BISZKOPTOWE BABECZKI Z PORZECZKĄ 119

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml śmietanki 30 % śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 150 g serka mascarpone porzeczka czerwona A jak to zrobić:   Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Dosypywać(...)wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Posypać porzeczkami

Kuchnia w opałach
Recenzja sokownika 190

robienia soków ale również możemy używać go jako garnek do gotowania na parze. Możemy zrobić w nim soki z takich owoców jak: truskawki, maliny, porzeczki, jabłka, gruszki , winogrona, aronia oraz śliwki. Sokownik składa się z trzech naczyń nakładanych jedno na drugie, pokrywki oraz rurki spustowej połączonej z wężykiem gumowym odprowadzającym(...)przepysznie, smakiem nie dorównują tym sprzedawanym w sklepie, które słodzone są dużą ilością cukru z zbędnymi konserwantami. Ja na przetestowanie sokownika zrobiłam sok z czerwonej porzeczki oraz słodkich papierówek. Niżej podaję wam instrukcję jak zrobić taki sok u siebie w domu Sok uzyskujemy poprzez poddawanie owoców działania gorącej pary. Do dolnego

Marta Gotuje
Crumble "wspomnienie lata" 154

pochmurny zimowy dzień. Polecam :) Kruszonka: 1/4 kostki masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 1,5 szkl mrożonych malin 1/2 szkl mrożonych czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru  Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Owoce rozsypać do 3-4 kokilek do zapiekania. Posypać łyżką cukru i kruszonką. Crumble wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi