mamy ochotę. Zapiekane owoce zawsze stanowią dobrą opcję na deser. Czy to pod kruszonką czy też w z niewielką ilością kruchego ciasta tak jak tu. Do tego o tej porze roku owoce są tak słodkie, że całkowicie zrezygnowałam z dodawania cukru. Przed podaniem możecie je delikatnie oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne. Jak widać na zdjęciach nie mogłam
Mienta blogdobry pomysł. Skoro nasze owoce leśne powoli się kończą, coraz mniej ich na straganach, w warzywniakach, trzeba z nich korzystać póki jeszcze są! Owszem, już o tej porze maliny powoli tracą swój intensywny smak, smakują bardziej jak delikatnie smakowa woda, to czasem można jeszcze trafić na takie, które smakują prawdziwymi malinami, lecz jeżyny przeżywają chyba swoją pełnię! Jeżeli lubicie się
Be Fit Be Strongużywamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można wyczarować coś wspaniałego! Tak więc, zachęcam Was do wypróbowania i tej zupki, gdyż za dużo się nie napracujecie, a jednak Wasze brzuszki i kubeczki smakowe
Be Fit Be Strongdodatkowy, ale w przeciwnym kierunku do tych elementów z ciasta, które już się na nim (cieście) znajdują. Odgięte paski kładziemy na swoim miejscu i odchylamy te, których do tej pory nie ruszaliśmy. Znowu kładziemy dodatkowy pasek - i tak do końca (wszystko widać na zdjęciach). Potem widelcem dociskamy miejsca styku pasków i spodu tarty. Możemy zakryć nieeleganckie łączenia - ja zrobiłam
Życie zamknięte w smakusię bardzo często w sezonie letnim. Jest pyszne na ciepło i na zimno, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Trochę rzadziej, ale jednak, gości na naszym stole w innych porach roku - wkładamy je do słoików i pasteryzujemy, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem lata nie tylko wtedy, gdy faktycznie trwa ;) Leczo ma też wiele oblicz. Można je przygotować w wersji
Życie zamknięte w smakuprzepis to nowość w naszym domu. Otrzymałam go, a właściwie moja mama, od Pani Profesor z czasów licealnych, z którą do tej pory pozostaję w bliskim kontakcie. Ogórki są pyszne! Stanowią idealne uzupełnienie domowej spiżarki i z pewnością zrobią furorę na rodzinnych przyjęciach ;) OGÓRKI W PIEPRZU ZIOŁOWYM Składniki: - 4 kilogramy ogórków - 1 kilogram cebuli - 30 gram soli - 400 gram cukru
Życie zamknięte w smakuwciąż coś zamykam w słoikach - dzielę się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny i monotematyczny, staram się publikować także przepisy z innych działów. Dzisiaj pora na coś z serii obiadowej. Danie tanie, lekkie i przyjemne. To taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ Składniki
Życie zamknięte w smakunocy niebo ma kolor brudnego różu albo oranżu - skłębione chmury odbijają światła miasta. Tak naprawdę nigdy nie jest ciemno. W takich chwilach najbardziej brakuje mi rodzinnego domu. W czasie pory obiadowej niesie się po mieszkaniu słodki zapach pomarańczy i papryki, który sprawia, że jest chociaż odrobinę znośniej. UDZIEC INDYKA W POMARAŃCZACH Składniki: - 2 udźce z indyka (nieduże – razem około
Życie zamknięte w smakupodobno i tak można to potem zrzucić w czasie Postu). Wcześniej prezentowałam Wam rodzinny przepis na faworki ( TU ), które również masowo pochłania się w Tłusty Czwartek, dopiero dzisiaj przyszła pora na pączki. Przyznam, że są to pierwsze pączki w moim życiu i nastresowałam się przy nich nie lada! Poza tym tego dnia (wczoraj) miałam strasznego pecha - miska, do której wlewałam
Życie zamknięte w smakupoczątku już napiszę, że ten przepis do mnie nie należy. Spotkałam się z nim około 3 lata temu na blogu mojewypieki i od tej pory już się z nim nie rozstaję. To ciasto robię rzadko, bo przerażają mnie ciasta budyniowe (zawsze się boję, że będą grudki albo spłonie - chociaż to chyba strach absurdalny, bo nigdy do niczego takiego nie doszło
Życie zamknięte w smakunawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na bulion: - 400 gram kości (u mnie szyja indycza) - 2 litry wody - 2 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 mała pietruszka - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki selera - 1 cebula - 10 gram soli Przygotowanie bulionu: Kości płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość
Życie zamknięte w smakuMakrela jest jedną z najczęściej spotkanych przeze mnie ryb - jeżeli chodzi o ryby wędzone. Do tej pory spożywałam ją też w takiej właśnie formie. Dopiero niedawno zobaczyłam w sklepie świeżą makrelę (w dodatku w zadziwiająco niskiej cenie) i zdecydowałam się na jej zakup. Przyznam, że jest przepyszna i daje ogromne możliwości smakowe! MAKRELA PIECZONA W MARYNACIE Z PIETRUSZKI, CZOSNKU
Życie zamknięte w smakumililitrów wywaru/rosołu - 50 gram cebuli - pieprz - sól Przygotowanie: Nerki płuczemy, rozcinamy wzdłuż, ale nie przekrawamy całkowicie. Zalewamy zimną wodą i wymieniamy ją po 30 minutach. Od tej pory wodę wymieniamy, co 10 minut aż będzie zupełnie czysta. Po oczyszczeniu nerki zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i odlewamy wywar. Po ostudzeniu kroimy je w skośne, niezbyt cienkie plasterki. Osmażamy
Życie zamknięte w smakudania festiwalowego. Na stole stało naczynie z kompletami sztućców, pierwszy raz nie musiałyśmy więc prosić o dodatkowy. Pierwszy raz również potrawa znajdowała się w bardziej wymyślnym naczyniu - do tej pory wszędzie biało i klasycznie. Podobało mi się to podanie, chociaż wielkość talerza przytłoczyła chyba nieco samo danie. Terryna bardzo smaczna, zwłaszcza z owocami. Fondant z kalarepy, to chyba po prostu
Życie zamknięte w smaku