pomidory - 2500 przepisów (strona:115/167)

Pieczone warzywa z kuskusem 2.0, Pod słońcem Toskanii 213

kotletami sojowymi kebab-gyros wg tego przepisu . Jak przygotować pieczone warzywa? Obierz dowolne, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miski i dodaj kilka łyżek oleju (użyłam tego z suszonych pomidorów, może być zwykły + ulubione zioła i przyprawy). Wymieszaj, tak aby olej pokrył wszystkie warzywa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-30 minut. Przepis dodaję do akcji

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 222

Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki na małą keksówkę: 2 cebule kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 229

Zimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę),  majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta

Qlinarnie i Qlinarnie
Faszerowane bakłażany FIT 229

błyszcząca,  jędrną skórkę! Składniki (2 porcje): 1 duży bakłażan (lub 2 małe - są lepsze, nie czuć w nich goryczy) 1 papryka żółta 10 pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłym pomidorem) 1/3 pora mozzarella 125 g 1/3 papryczki pepperoni bez pestek 1/2 pęczka natki pietruszki 1. Bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ pozostawiając około 0,5 cm dokoła. Posolić (zarówno "łódeczki

Powiedz dietom nie
Jem zdrowo: Rukola z papryką i jajkiem 256

łyżeczka masła klarowanego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Paprykę kroimy w paski i smażymy na maśle. Jak zmięknie dodajemy jajko, przyprawiamy (u mnie bazylia, sól pieprz, suszone płatki pomidorów i chili) przykrywamy i czekamy aż jajko się zetnie. Rukolę myjemy wykładamy na talerz, posypujemy startą mozzarellą, następnie wykładamy paprykę z jajkiem i układamy kiełki. function load(url, callback

CoolinarniePL
133. Sałatka z kalarepy 162

główki kalarepy 1 świeży długi ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory szczypiorek sól, pieprz majonez Kalarepę obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać i schłodzić w lodówce

Jadło i czytadło
Szaszłyki z brukselki 195

schłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut

Jadło i czytadło
Focaccia 180

mąki pszennej 1/3 kostki drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju płaska łyżeczka soli olej do posmarowanie ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek ..... lub też suszone pomidory, oliwki... co tylko chcecie.  Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki, ciasto wyrobić ręką, mocno i dość długo wyrabiając. Następnie uformować kulkę, oprószyć mąką ze wszystkich stron

Jadło i czytadło
Sałatka z melonem i fetą 163

towarzystwie serka  fety i innych warzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać nim sałatkę i wymieszać. Sałatka raczej nie nadaję się na długie przechowywanie

Jadło i czytadło
Sałatka z pieczonych warzyw 211

tego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona, słodka 1 cebulka 1 jabłko 1/2 pora 1 saszetka Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. sól, pieprz Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a pora w paski. Warzywa wysypać na blachę z piekarnika

Jadło i czytadło
Zakręcona Pizza 404

się na imprezy, ponieważ bazą jest ciasto francuskie, to przygotowanie jest jeszcze mniej skomplikowane niż może Wam się wydawać.  Składniki:   2 opakowania ciasta francuskiego 1 cebula 8 pomidorów koktajlowych 6 pieczarek 0,5 czerwonej papryki 100 g szynki pieczonej albo salami 150 g sera (użyłam goudy) sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki wody 2 ząbki czosnku

Niezły Młynek
Kąski z kurczaka 223

następnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

VioletoweKucharzenie
Szybka pizza na cieście francuskim 515

ciasta francuskiego  - 1 biała cebula  - 150g boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta  Na sos pomidorowy:  - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego  - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz  - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sajkofanka smaku
Tapenada, pasta z czarnych oliwek 173

miksujemy blenderem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Tapenada można podawać z kanapkami, grzankami i krakersami. Dobrym dodatkiem będą pomidory, jajka oraz kiszone ogórki

Apetyczna babeczka
Sałatka z batatami, fetą i granatem 220

bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 2×2 cm. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty

Mienta blog