Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie 250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu(...)pomidory wyparowały i powstała gęsta konsystencja sosu. Formę do muffin delikatnie natłuszczamy, ciasto francuskie tniemy na kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół. Smacznego
Niezły MłynekZupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych. Niestety, ku kobiecej rozpaczy, zdecydowana większość mężczyzn zup nie jada. Czym to tłumaczą? Na przykład tym, że za
W poszukiwaniu inspiracjipieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie blenderujemy na gładki krem) 1/4 szklanki nasion słonecznika 50 gram francuskiego sera Comte lub innego twardego o delikatnym smaku i zapachu 7 suszonych pomidorów 250 gram piersi kurczaka łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz chili w płatkach nasiona słonecznika do posypania na koniec, tuż(...)każdej strony. Następnie ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z pesto i układamy na talerzach. Suszone pomidory kroimy w paski i układamy na makaronie, pierś kurczaka kroimy w plastry i umieszczamy na talerzu. Całość posypujemy pestkami słonecznika i startym serem Comte
Mango PapajaNazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych". Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej 4 plasterki
Kulinarny karnet Christopherasię. Trwa to 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.Usmażone frykadelki podawać z sałatką.Orkiszowe kotleciki
Kulinarny karnet Christopheraschab z mozzarellą przygotowuje się bardzo szybko, również nadaje się do przygotowania na patelni grillowej. Potrzebujemy tylko plastry schabu, 1 pokrojony w plastry ser mozzarella, sól i ognistą mieszankę przypraw. Do grillowanego schabu z mozzarellą podałam pomidory i sałatę lodową. Grillowany schab z mozzarellą Składniki dla 2 osób; 5 szt plastry schabu, 5 plastrów sera mozzarella ognista mieszanka przypraw sól(...)schabu na rozgrzanym grillu i grillujemy z jednej strony, obracamy i układamy na schabie po plastrze sera mozzarella, które również doprawiamy ognistą mieszanką przypraw, grillujemy drugą stronę schabu. Tak grillowany schab będzie miękki i soczysty. Do tak przygotowanego mięsa podałam sałatę lodową, plasterki pomidorów. Smacznego. The post Grillowany schab z mozzarellą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposiekanej, świeżej bazylii - 70 g masła - sól, pieprz Dodatkowo: - makaron spaghetti (ilość wg uznania, w przepisie 300 g) - odrobina startego żółtego sera (wg przepisu Grana Padano - u mnie miks ementalera i goudy:D) Przygotowanie: 1. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy je z mięsem mielonym i posiekaną bazylią. Dodajemy musztardę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy(...)talerz wykładamy makaron, posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy pulpety i polewamy sosem. Sypiemy na wierzch jeszcze odrobinę sera, dekorujemy bazylią... Myślę, że to całkiem ciekawa propozycja obiadowa. Fajnym pomysłem są pulpety z suszonymi pomidorami. Co do kosztu dania (ok. 19,99 zł) nie będę dyskutować, bo nie liczyłam :) Ogólnie uważam, że warto wypróbować
Kraina Tysiąca Smakówomlet z papryką, pomidorem i oliwkami Składniki Dla 2 osób 4 jajka 1 papryka 1 pomidor 1 niewielka cebula garść oliwek 2 łyżki oliwy czosnkowej (lub zwykłej) 1 łyżka startego twardego sera typu parmeńskiego sól, pieprz świeża bazylia Sposób przygotowania Obraną cebulę kroimy w krążki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski, pomidora dzielimy w ósemki(...)rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, następnie szklimy na niej cebulę, dodajemy paprykę, pomidora, szczyptę soli i pieprz.. Całość smażymy dwie, trzy minuty. Jajka wbijamy do miski, dodajemy ser oraz oliwki, mieszamy widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię. Smażymy do momentu aż jajka całkowicie się zetną (pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką) a następnie zdejmujemy
Miód i pieprzproszku. Składniki:250 g jarmużu 1 papryka1 filet drobiowy ok. 500 g pokrojony na duże kawałki łyżka masła250 g suszonych pomidorów sól, pieprzłyżeczka słodkiej papryki i ziół prowansalskich 3 łyżki startego sera, np. gouda2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwySposób przygotowania:Jarmuż podsmażyć na maśle z czosnkiem ( w podobny sposób jak się robi szpinak). Filety(...)natrzeć solą, pieprzem, ziołami, papryką. Odstawić na godzinę. Smażyć na suchej patelni. Paprykę, pomidory, czosnek pokroić na drobno, dodać do jarmużu. Wszystko razem dusić pod przykryciem ok. 30 min.Posypać serem. Dołożyć fileciki, wymieszać. Podawać z kaszami lub z ryżem. Smacznego
pieprzny smaczekwypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie ! Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby) Składniki: 2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu) 2 duże pomidory 1 większa młoda cukinia 1 szalotka 1/4 szklanki passaty wędzony tarty ser kukurydza konserwowa bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy Chlebki wydrążamy, aby powstały swojego rodzaju łódki, chociaż nam kojarzy się to z wrzecionami :) Chleba, który pozostał(...)momentu, kiedy passata stanie się mocno gęsta i oblepi cukinię gęstym sosem pomidorowym. Nakładamy cukinię do wydrążonego chleba, a na nią pomidora wcześniej lekko przelanego oliwą i posypanego pieprzem. Na koniec posypujemy odrobiną kukurydzy i startym wędzonym serem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 C na opcję zapiekania. Wystarczy ok. 10 min i danie jest gotowe. Podajemy z surówką. Możecie
vegetaniepieczemy przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Dodatki: liście sałaty kolorowa papryka pokrojona w paski 2-3 ogórki kiszone pokrojone w plastry pomidor pokrojony w plastry plastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki lubimy najbardziej) cebula pokrojona w krążki musztarda, lub dowolny sos Ja po złożeniu hamburgerów i "spięciu" ich patyczkiem do szaszłyków, by się nie rozsypały, wstawiłam
Symfonia Smakówkostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 25 dkg sera żółtego - przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki(...)tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii. Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Pod koniec oprószamy słodką papryką i resztą żółtego sera. SMACZNEGO
Zainspirowana w kuchnipodłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie doprawionego taratoru - chłodnik z bałkańskiego jogurtu, który ma w swoim składzie dobroczynne bakterie lactobacillus bulgaricus
Cooking Monstergyrosu, w końcu pita to danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci
I tu będę miała takie teodczekać z 5 minut i wtedy przez problemu da się je przenieść. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Do swoich buł dodałam sałatę cykoriową, pomidory (z własnego ogródka) i wegański ser typu mozarella
greenscarf