Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym, u mnie w oleju 250g twarogu półtłustego 2 łyżki serka wiejskiego, majonezu lub jogurtu naturalnego 2 suszone pomidory z zalewy w oleju posiekane sól, pieprz do smaku opcjonalnie: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę opcjonalnie: 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Tuńczyka wyjmuję z puszki – i teraz przygotowuję(...)oleju, odsączam jedną puszkę tuńczyka z oleju, nie odsączam żadnej puszki z oleju. Dziś wybrałam opcję nr 2, czyli odsączyłam jedną puszkę z oleju, tzn. pozbyłam się oleju. Suszone pomidory i jajka (opcja) kroję na kawałki. W misie blendera umieszczam tuńczyka i resztę składników, miksuję na gładko, doprawiam do smaku. Pasta z tuńczyka, kremowa, idealna na kanapki gotowa
Zasmakuj KuchniPrzepis na tę pyszną, orzeźwiającą sałatkę pochodzi ze strony Moja Książka Kucharska . Składniki 1 szklanka kaszy bulgur 1 mała puszka kukurydzy z chili 1 puszka ciecierzycy 3 szalotki 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielony kumin 1/2 pęczku natki pietruszki 1/4 pęczku mięty sok z 2 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz(...)zalewamy wrzątkiem i gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Można też zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kwadrans. Szalotki drobno siekamy. Cieciorkę i kukurydzę osączamy z zalewy. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Do kaszy dodajemy koncentrat pomidorowy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i mielonym kuminem. Wsypujemy posiekane zioła, szalotki, kukurydzę, cieciorkę, pomidory
R'n'G KitchenSycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Można podawać z ugotowanym ryżem. Składniki -2 szkl. ciecierzycy -3 cebule -4 ząbki czosnku -1 puszka pomidorów w zalewie -1 puszka mleka kokosowego -1 łyżeczka płatków chilli lub 2 ostre papryczki -1 łyżeczka kminu rzymskiego -2 łyżeczki kolendry mielonej -1/2 łyżeczki kurkumy -1 łyżczka soli -1 łyżeczka czarnuszki -sok z 1/2 cytryny(...)Przygotowanie Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśce z posiekanym drobno czosnkiem. Dodać przyprawy, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę oraz pomidory. Wlać 2/3 puszki mleka kokosowego. Dusić pod przykryciem aż pomidory się rozpadną. Pod koniec duszenia dodać resztę mleka kokosowego i sok z cytryny. Smacznego
Zielona Kuchniamrożonego szpinaku 3 jaja 200 g serka śmietankowego czosnkowego 100 g serka śmietankowego klasycznego 100 g łososia w plastrach wędzonego na zimno 5-6 suszonych pomidorów z zalewy (odsączone) sól pieprz Wykonanie tradycyjne: Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Szpinak lekko odparowujemy w rondelku. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Do szpinaku dodajemy(...)szpinakową delikatnie mieszamy z pianą z białek - przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto szpinakowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej delikatnie smarujemy olejem - może być odsączony z pomidorów). Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Po przestudzeniu upieczony placek przewracamy na drugą stronę i delikatnie zdejmujemy papier (nierówna powierzchnia powinna być
peggiwkuchniSkładniki na 2 porcje: 200 g wędzonego łososia (ja użyłam łososia wędzonego na ciepło) 2 łyżki mleka 5-6 łyżek śmietany 12 % lub 18% 3 suszone pomidory w zalewie z oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku makaron pełnoziarnisty do spaghetti sól, pieprz 2 łyżki masła 1/4 pęczka zielonej pietruszki 1. Na początku wlać wodę, lekko osolić(...)opakowaniu. W międzyczasie na patelni (na średnim ogniu) rozpuścić masło. 2. Na rozpuszczonym maśle przesmażyć posiekany ząbek czosnku. Gdy lekko zmieni kolor - dodać śmietanę, mleko, pokrojone suszone pomidory. Całość co jakiś czas mieszać i smażyć na małym ogniu. 3. Pod sam koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę i rozdrobnionego wędzonego łososia. Posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko ze sobą
Ugotowaćktórych do tej pory nie łączyłam. Odwekowałam zeszłoroczną kapustę. Warto było. Popłynąć. Dopłynąć. Rozpłynąć się. pół kilograma kapusty kiszonej mały kalafior pieczarki około 10 sztuk puszka pomidorów w zalewie (400g) ziele angielskie, liść laurowy (3 sztuki) chilli (pieprz kajeński), curry (2 łyżki) sól, pieprz w ziarnkach natka pietruszki suszona (2 łyżki) Kapustę odsączyłam, przepłukałam i poszatkowałam(...)pocięłam w plasterki. Kalafiora podzieliłam na mniejsze różyczki. Do pół miękkiej kapusty dodałam kalafiora i gotowałam do miękkości. Następnie dodałam pieczarki i w niedługim czasie pomidory. Kiedy wszystkie składniki ładnie się przegryzły, zmiękły, dodałam 2 łyżki curry oraz pieprz. Na koniec wsypałam natkę. Wymieszałam. Pomysł na połączenie kapusty (kiszonej) i curry stąd
bastalenaplastry cytryny 4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego Gałązki świeżego koperku Sól morska do smaku Zioła do ryb Salsa z małosolnych: 3 średnie ogórki małosolne ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju ½ papryczki chili marynowanej w oliwie 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Szczypta mielonego imbiru Sposób przygotowania: Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym(...)środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę do lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki. Ryby grillować na kratce do ryb około 15 minut
Wanilia i Kardamonkwaśno . Ja zdecydowałam się na suszone pomidory i żółty ser. Składniki: 2 jajka 1,5 łyżki mleka 1 łyżka mąki sól, pieprz garść suszonych pomidorów ( bez zalewy) 2 łyżki startego żółtego sera łyżka oleju Sposób przyrządzenia: Mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem, rozbić wszystkie grudki. Białka jajek oddzielić od żółtek. Pierwsze ubić na pianę, drugie utrzeć(...)pieprzu. Pianę powoli dodać do ciasta, wszystko razem wymieszać i powoli wylać na patelnie. Smażyć na średnim ogniu ok. minuty. Na wierzch ciasta położyć pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser. Podważyć omlet i kiedy jest już złotego koloru sprytnie przekręcić na drugą stronę. Smażyć minutę. SMACZNEGO
pieprzny smaczekszklanki mąki pszennej (350 g)3/4 szklanki mleka (190 ml)70-80 g masła3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soliszczypta pieprzuDodatki:10 czarnych oliwek5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych)100 g twardej, greckiej fety2-3 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie mieszamy(...)Dodajemy masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Wlewamy mleko, mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą zagniatamy jednolite ciasto. Fetę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, a pomidory na mniejsze części. Rozmaryn drobno siekamy. Dodatki wrzucamy do ciasta i jeszcze raz wyrabiamy (można podsypać mąką). Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 2-3 cm, który dzielimy
Poezja smakuparze. Bardzo proste w wykonaniu, najlepiej podane w towarzystwie warzyw - też ugotowanych na parze. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 2 duże piersi kurczaka 140g sera feta kilka suszonych pomidorów z zalewy świeża bazylia sól pieprz suszona bazylia PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, usuwamy tłuszcz i błony. Każdą pierś przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety (najlepiej kładąc na piersi całą(...)Kotlety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i dość sporą ilością suszonej bazylii. Na każdej piersi kładziemy po kilka listków świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę fetę i posiekane suszone pomidory. Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny. Ja używam piętrowego parowaru, gotując jednocześnie brokuły i ziemniaczki z czosnkową oliwą ( przepis
Moje Kuchenne Rewelacjepomidorów krojonych z puszki 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ½ marchewki ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory z zalewy (opcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy(...)papryczkę chili, marchewkę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucamy
Mania Gotowaniarozgrzej olej, włóż cebulę i paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Dodaj czosnek i przyprawy i podsmażaj przez kolejną minutę. Następnie dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby. W międzyczasie wymieszaj kurczaka(...)Przygotowanie TC: Do misy Tefal Companion wyposażonej w mieszadło wlej olej, włóż cebulę, paprykę, czosnek i przyprawy i uruchom program P1 slow cook na 10 minut. Dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion i uruchom program P2 slow cook na 25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby. W międzyczasie wymieszaj kurczaka z sokiem
karmelowykażdej strony, do zrumienienia. Kuskus: 1/2 opakowania kuskus, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 2 garści rukoli, sok z 1 cytryny, prażone orzeszki piniowe, suszone pomidory w zalewie Kuskus przygotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zalewamy go wodą / bądź bulionem warzywnym. W naczyniu blendera umieszczamy pęczek natki pietruszki, koperek, garść rukoli i wyciśnięty sok z cytryny(...)powstały grudki. Następnie dodajemy do niego otrzymaną zieloną pastę. Całość musimy dobrze wymieszać, dodajemy posiekany pęczek pietruszki oraz z grubsza posiekaną garść rukoli. Kroimy na drobne kawałki suszone pomidory, dorzucamy do miski z kuskusem. Na koniec dodajemy podprażone orzeszki piniowe. Tak przygotowany kuskus najlepiej odstawić na chwilę na bok, aby smaki dobrze przeszły. Smacznego
Plate of JoySKŁADNIKI: 300-400 g. makaronu Mafaldine 3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku (ok. 2 łyżek) Kilka suszonych pomidorów w zalewie(ok. 7-8 kawałków) Marchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej(...)Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem
Kopystką po garachSKŁADNIKI: 300-400 g. makaronu Mafaldine 3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku (ok. 2 łyżek) Kilka suszonych pomidorów w zalewie(ok. 7-8 kawałków) Marchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej(...)Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem
Kopystką po garachCukinia faszerowana to doskonały pomysł na obiad, jest lekkostrawna a zarazem bardzo smaczna. Składniki: 3 małe cukinie 500 gram mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 gram startego sera żółtego słodka i ostra papryka zioła prowansalskie sól,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie(...)solą i pozostawiamy na czas przygotowania mięsa.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką , solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Gotowym farszem napełniamy cukinie, przekładamy
Bajeczna Kuchniasami zdecydować, czy lubicie mniej czy bardziej ostrą. 'pasta z pieczonej papryki i fety' Składniki: - 1 czerwona papryka - 90-100g fety - 1 papryczka chilli - 2 połówki suszonych pomidorów z zalewy - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka soku z cytryny Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym(...)Gorącą paprykę wsadzić do torebki i szczelnie zamknąć. Odstawić na 10 minut. Paprykę wyjąć z worka, obrać ze skórki i umieścić w blenderze. Dodać pół papryczki chilli (bez nasion), pomidory, czosnek i sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę. Smacznego! * Inspiracja / źródło przepisu: blog 'Closet Cooking
CookYourselfładniki farszu:- 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe)- 2-3 cebule- puszka kukurydzy- puszka czerwonej fasoli- puszka groszku konserwowego- puszka fasolki szparagowej- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską)- 4-5 ogórków kiszonych- sos tabasco, chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta(...)skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczekCebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek
Smaczne Zdrowe