pomidorowa - 2000 przepisów (strona:78/134)

PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 179

czerwona, chilli grys, czarnuszka./"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym nutą czarnuszki i czosnku niedźwiedziego. Pomimo, iż jest to absolutna nowość na polskim rynku, produkt ten zyskał uznanie wielu konsumentów." (Opis ze strony: Skworcu)Nasza opinia

Wypisz Wymaluj
Kurczak po meksykańsku 364

kroimy w kostkę, przyprawiamy w dowolny sposób (ja użyłam słodkiej i ostrej papryki oraz przyprawy do kurczaka), wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko chwilę razem dusimy. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu razem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka

Animelka Blog
PONIEDZIAŁKOWE PORZĄDKI W LODÓWCE 158

kawałek pokrojonego w paseczki boczku oraz szyneczkę. Warzywka starłam na drobnych oczkach dorzuciłam do smażonej z wędlinką cebuli. Smażyłam 10 minut, po czym podlałam odrobiną wody, dodałam przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotowałam do odparowania płynu. Na zakończenie (czegoś mi brakowało po spróbowaniu) dodałam trochę pikantnego ketchupu i posypałam grubo zielonym koperkiem.Uważam, że moje Poniedziałkowe Porządki W Lodówce - zakończyły się

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI 220

miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem i majerankiem.Oczywiście warzywa można zetrzeć na oczkach, ale cały urok barszczu ... to wg mnie warzywa pokrojone w słupki - także tu nie "idę

Walijskie Pichcenie
BIGOS Z PORA 298

gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Teraz wystarczy tylko połączyć: podsmażony por, podsmażoną wędlinę i ugotowaną fasolkę. Całość podlewamy delikatnie wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut.Zjadamy z pieczywem lub... bez... jak kto lubi

Walijskie Pichcenie
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 174

pokrojonymi pieczarkami podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Całość smażymy ok 15minut.Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i  dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
KLUSECZKI FRANCUSKIE 172

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub  mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem.Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki TUTAJ :)Składniki:1  łyżka  masła3 jajka5 łyżek mąki pszennej½ łyżeczki soli

Walijskie Pichcenie
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK 947

oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie  przekładamy do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem :)Bigos Anno Domini

Walijskie Pichcenie
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 241

gwarantuje on później sukces (czyli pyszny smak) naszego risotto :-). Gdy już ryż wchłonie cały nasz bulion, dorzucamy do niego umyte i pokrojone w paski lub kostkę pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką. Mieszamy. Chwile podsmażamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. na koniec wrzucamy odcedzonego tuńczyka w sosie własnym, mieszamy, posypujemy zieleniną.Risotto najsmaczniejsze

Walijskie Pichcenie
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 277

cebule         2 ziemniaki         czerwona papryka         4 łyżki przecieru pomidorowego,         1 łyżka pikantnego ketchupu,         3 łyżki oleju         liść laurowy         ziele angielskie(...)osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 162

złoty kolor cebulę, następnie dodajemy paprykę, pieczarki i ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym podlewamy bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat  pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy

Walijskie Pichcenie
CZERWONA FASOLKA PO BRETOŃSKU 176

Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki wędlinę. Podsmażamy całość. Czas na fasolkę. Otwieramy puszki i wraz z zalewę wlewamy na patelnię. Mieszamy, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM 224

Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i ogórkowej jedna z najbardziej "polskich" zup :) Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej

Walijskie Pichcenie
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 207

zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.  Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK 234

cóż chcieć więcej? Składniki:    700 g karkówki b/k  350 g brązowych pieczarek  2  duże cebule  przyprawa do karkówki  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka musztardy sarepskiej   1 łyżka śmietany 18%  sól, pieprz,  ziele angielskie,  liść laurowy  granulowany czosnek,  słodka papryka  majeranek łyżka oleju(...)bulionem). Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę i odrobinę granulowanego czosnku  Dusić ok. 1 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do smaku łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz śmietanę. Zagotować

Walijskie Pichcenie