pomidor - 8433 przepisów (strona:416/563)

Ajwar pasta bałkańska 222

przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej kuchni, więc nie zagości także

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Faszerowane piersi kurczaka 5342

mięso, aby w środku „doszło”, w między czasie dokładamy na ruszt szparagi, które grillujemy z obu stron ok. 5 minut. Przygotowujemy w miedzy czasie sałatkę: 3 duże pomidory i 2 kulki sera mozzarella kroimy w kostkę, świeże listki bazylii siekamy w cieniutkie paseczki, łączymy w misce, doprawiamy sałatkę solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy obficie oliwą, możemy dodatkowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na śniadanie - pieczywo na dwa sposoby. 454

temu chleb nabiera wyrazistego smaku, niczym ten z grilla. Na wierzch kładę plasterek polędwicy z kurczaka.  Dzisiaj jednak zabrakło w mojej kuchni dodatku warzyw, a zazwyczaj są to pomidory i ogórki kiszone. Także polecam ten dodatek. Takie dwie grzanki mają ok. 145 kcal. (polędwica = 2x 20kcal, chleb = 2x 60 kcal + dodatki) Drugą propozycją są TOSTY (SANDWICH) Z PIECZARKAMI, POLĘDWICĄ

All My Fit Life
Pizza hawajska 124

oliwek - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki cukru Do obłożenia pizzy: - kulka mozzarelli - 150 g szynki - puszka ananasa - 150 g sera żółtego Sos pomidorowy*: - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (dobrze odsączonych, masa wyjściowa 400 gram) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii * sos pomidorowy idealnie nadaje się również do spaghetti

W mojej holenderskiej kuchni
Łosoś w cieście francuskim z czerwonym pesto 220

Dziś przepis na przepyszne danie - łosoś w cieście francuskim z czerownym pesto. Pesto z suszonych pomidorów nadaje wspaniały aromat delikatnemu łososiowi, powodując iż dodatkowe doprawianie tej ryby staje się wręcz zbędne. Potrawa ta nie wymaga dużej ilości składników a także umiejętności kulinarnych. Myślę, że jest to wspaniałe danie nawet dla początkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść. Potrzebujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Spaghetti z pulpecikami 158

cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oregano suszonego 1 jajko  bułka tarta pieprz i sól do smaku Składniki sos: 2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy 250 ml bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka suszonego

Niezły Młynek
Zapiekanka a la pizza 180

warstwa to makaron ). Wierzch posypać startym serem. Zapiekać ok. 20 minut w 180 o C. Udekorować ketchupem. Uwaga – sprawdzona rada 1) do dekoracji można użyć również świeżego ogórka i pomidora pokrojonego w plastry Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo

Świat Smaku
Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna 187

kaszy jęczmiennej perłowej Sonko  brokuły świeże  duża cukinia  ząbek czosnku  1/3 bulionetki z kurczaka  4 szczypty chilli z cayenne  3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  przyprawa klasyczna do grilla  natka pietruszki  koperek  sól do smaku  olej do grillowania  Przygotowania:  Kaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej

Moja smaczna kuchnia
Bliny z sałatką warzywną 244

Składniki: 3-4 porcje ciasto: 350g mąki 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak 35g drożdży 3/4 szklanki mleka sól szczypta cukru olej sałatka: cukinia ogórek pomidor czerwona papryka natka pietruszki koperek ser typu mozzarella sok z cytryny Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki

Gorący kąsek
Placki z cukinii z boczkiem i fetą 244

Placki z cukinii to szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur 283

warzywnym) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, odsączonego posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół

Czerwień i błękit
Tortilla 161

sztuk nalesnikow na tortille  800g piersi z indyka  pol glowki salaty lodowej  4 pomidory  0,5 ogorka 1 duza cebula  6 rzodkiewek  mala puszka kukurydzy  sol papryka slodka  czosnek sypki  Mieso umyc i pokroic w drobna kostke  Mieso przyprawiamy sola, papryka i czosnkiem  Smarzymy mieso az bedzie miekkie

Klaudynkowa kuchnia
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 227

wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 min. Jeżeli jest potrzeba , możemy jeszcze sos doprawić przyprawami- solą i pieprzem. Sos gotowy. :) Sos podałam z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka konserwowego. Smacznego

Smaki Edyty
Spaghetti al pomodoro e basilico 122

Klasyczne połączenie makaronu ze świeżymi  pomidorami i bazylią. Prosty sposób na przyrządzenie smacznego obiadu, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.  Składniki na jedną sporą porcję: 10 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 100 g makaronu spaghetti garść listków bazylii oliwa z oliwek sól Pomidorki kroimy na połowy, bazylię siekamy, a czosnek obieramy i zgniatamy nożem. Rozgrzewamy oliwę

wyzwania kuchenne
Meksykańskie burrito 177

Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa  cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania