300g makaronu penne 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 5 ząbków czosnku 3 pomidory 1 op. tartej mozzarelli (150g) sól, pieprz 1 łyżeczka cukru szczypta chili majeranek olej lub oliwa PRZYGOTOWANIE Kurczaka kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię (bez obierania) kroimy w półplasterki. Dodajemy do kurczaka razem(...)pokrojonymi pomidorami (bez skórki). Dodajemy cukier,chili i doprawiamy majerankiem lub ulubionymi ziołami. Dusimy razem około 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kurczaka z warzywami i mozzarellę. Mieszamy i wstawiamy (bez przykrycia) na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeprosta, a mega pyszna :) SKŁADNIKI 1/3 główki sałaty lodowej 3 pomidory 2 żółte papryki kremowe 250g wędzonej makreli (bez ości ;)) 125g bryndzy 70g czarnych oliwek tymianek suszony Prymat oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałatę dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu(...)jako pierwszą warstwę. Pomidory kroimy w szesnastki, paprykę w paski i układamy naprzemiennie na sałacie. Następnie układamy kawałki makreli i plasterki sera - najefektowniej - dookoła - do środka naczynia-naprzemiennie - tak jak widać na zdjęciach. Całość przystrajamy całymi czarnymi oliwkami. Posypujemy tymiankiem. Podajemy z oliwą z oliwek
Moje Kuchenne Rewelacjeryżem jaśminowym i mnóstwo przypraw. Dla grzechu plasterki mozzarelli. Smacznego! Składniki : * 4 równe czerwone papryki * 200g ryżu jaśminowego * 400g mięsa mielonego z szynki bądź z fileta drobiowego * 4 pomidory * ząbek czosnku * cebula * oliwa z oliwek * przyprawy do smaku - bazylia, oregano Przygotowanie : Ze wszystkich papryk odciąć ogonki, tak by się nadawały jako przykrywki. Oczyścić z pestek. Uparować do miękkości. Czosnek(...)cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie razem z mięsem mielonym. Przyprawić, dodać pokrojone pomidory. Paprykę nadziać farszem, położyć na każdej plasterek mozzarelli. Można zapiec. Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartySkładniki na jedną porcję. Składniki: 100 g tortellini z wędzonym tofu Polsoja 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli 1 łyżeczka startego żółtego sera Sól, oregano, bazylia, chili w proszku, czosnek granulowany Olej do smażenia Przepis: Tortellini z tofu gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na popakowaniu. W czasie, gdy tortellini się gotuje, cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę(...)podsmażamy na złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy zmiksowane za pomocą blendera pomidory z puszki i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie do sosu dodajemy odcedzone tortellini - mieszamy. Tuż przed podaniem, wierzch dania posypujemy startym żółtym serem
Emcia Pichcibuta i przyrządzić z pozoru bardzo proste, ale jakże smaczne mule a'la marinara. Do przygotowania dania użyłem: 1,4 kg muli, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, 2 puszek pomidorów krojonych, 200 gram masła, 500 ml białego wytrawnego wina, oliwy, świeżego oregano, 2 limonek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, bagietki. Cała trudność i żmudne przygotowanie tego dania sprowadza się(...)oraz przeciśnięte przez praskę 2 niewielkie ząbki czosnku, uważając, aby cebula i czosnek nie przyrumieniły, a jedynie delikatnie zeszkliły się. Do zeszklonych szalotek i czosnku dodałem zawartość dwóch puszek pomidorów krojonych i całość przez około 5 minut gotowałem na małym płomieniu. Następnie na patelnię dodałem sok z 2 limonek, pozostawiając cztery plasterki wycięte ze środka do udekorowania potrawy. Na patelnię
Wyprawy kulinarneGrecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek(...)ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość dusiłem pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki zrobiły się miękkie i lekko przyrumienione. Roszponkę wymieszałem w misce z pokrojonymi na połówki pomidorami koktajlowymi, 2 pokrojonymi w półplasterki szalotkami, kilkoma czarnymi oliwkami, wierzchnią warstwą skórki z cytryny, sokiem z cytryny, 4 łyżkami oliwy i 2 łyżkami miodu. Na patelni mocno rozgrzałem niewielką ilość
Wyprawy kulinarnekontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki, 1 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, oregano, tymianku, bazylii, 1 łyżki octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków(...)patelnię mięso mielone. podgrzewałem aż do jego lekkiego przyrumienienia, uważając, aby nie zbrylało się ono w większe kawałki. Kiedy mięso zaczęło nabierać lekko rumianego koloru dodałem zawartość 1 puszki pomidorów, 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 szczypty oregano, szczyptę tymianku i szczyptę bazylii. Przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając
Wyprawy kulinarneprzygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła(...)niego około litr wody i zmniejszyłem ogień. Mięso w wodzie dusiłem pod przykryciem przez około pół godziny. Po upływie tego czasu dodałem do garnka 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki. Całość posoliłem i przyprawiłem czarnym mielonym pieprzem, połową łyżeczki kminku, połową łyżeczki kminu rzymskiego i dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach
Wyprawy kulinarnestylu. Jego przygotowanie jest trochę pracochłonne, jednak zapewniam, że warto, a efekt powinien zadowolić nawet wyrafinowane podniebienie. Do przygotowania dania użyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego(...)przecisnąłem przez praskę. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem cebulę wraz z czosnkiem i smażyłem do ich zeszklenia przez około 3 minuty. Następnie dodałem zawartość jednej puszki pomidorów krojonych, 3 łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny oraz 150 ml czerwonego półwytrawnego wina. Całość
Wyprawy kulinarnekokosową nutą. Wszystko łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili, 1 średniej cebuli, 5 ząbków czosnku, pęczka(...)minuty, aż zrobił się szkliste. Wtedy dodałem imbir i plasterki papryczek chili i całość smażyłem kolejne pół minuty. Następnie dodałem utarte w moździerzu przyprawy, a po minucie 3 puszki pomidorów pelati oraz 200 ml wody. Zawartość patelni podgrzewałem, aż do zagotowania się sosu i wówczas dodałem na patelnię wcześniej przesmażone kawałki kurczaka oraz wlałem puszczone przez kurczaka soki. Całość
Wyprawy kulinarnewypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku, 3 liści laurowych, oliwy, soli, czarnego(...)następnie ułożyłem na nich solidną garść liści świeżego tymianku i posypałem je 3 łyżeczkami suszonego majeranku. Do wyłożonych warzyw wlałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina i zawartość puszki pomidorów, 2 liście laurowe oraz 4 suszone borowiki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy, a następnie dodałem do niej 50 gram masła. Po jego rozpuszczeniu smażyłem na patelni cząstki królika
Wyprawy kulinarnepomidorków koktajlowych, u mnie czerwone i żółte 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej kilka listków świeżej bazylii 3 łyżki oleju sezamowego przyprawa do pomidorów Kamis do smaku Kasze jęczmienną perłową ugotować i wystudzić. Pomidorki umyć i osuszyć, pokroić na połówki. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić na połówki. Pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać(...)wystudzoną kaszę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojoną bazylię, do smaku doprawić przyprawą do pomidorów (można też użyć soli ziołowej). Sałatkę skropić olejem sezamowym, jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujebagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej? Składniki: 0,5 kg całych krewetek 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli 2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka(...)maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki, pora pociętego w paseczki, paprykę pokrojoną w paski i całe kolbki kukurydzy, dodajemy krewetki, pomidory, wodę i obsmażamy ( ok 5 minut) następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę, kiełki i szczypiorek. Wszystko dusimy ok 15 minut, aż woda wyparuje i powstanie sosik. Podajemy ze świeżym pieczywem
Niezły MłynekCzyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 laska kiełbasy myśliwskiej 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 300 g fasoli szparagowej mamut 2 małe cukinie 2 cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki(...)każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę , dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką
Czerwień i błękitporcje (ja ugotowałam do sosu 1,5 szklanki makaronu- mierzone na sucho). Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża czerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie te standardowe, dodajcie 1/3) 3/4 szklanki przecieru pomidorowego sól (u mnie himalajska), słodka papryka, bazylia, ksylitol (rodzaj zdrowszego cukru :-) 1. Paprykę kroimy w grubą kostkę(...)wrzucamy na rozgrzaną oliwę. 2. Kiedy papryka będzie półmiękka odajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek, suszone pomidory i chili. Dusimy przez 5 minut. 3. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, słodką paprykę, bazylię, i trochę ksylitolu jeśli całość jest za kwaśna. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka będzie wystarczająco miękka. Jeśli sos będzie dla Was zbyt gęsty
kuchnia do kwadratu