pomidor - 8433 przepisów (strona:295/563)

Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem 374

Składniki:  mała główka młodej, białej kapusty  200 g żółtej fasolki szparagowej, ugotowanej w osolonej wodzie  pęczek rzodkiewek  2 pomidory, najlepiej malinowe  1 szklanka jogurtu naturalnego  pęczek koperku  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Kapustę szatkujemy drobno, rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki, pomidory w kostkę, fasolki na pół, a koperek siekamy.  Warzywa

Moja smaczna kuchnia
Sałatka przedwiosenna 258

Już mi tak bardzo brakuje świeżych warzyw, nie-szklarniowej sałaty, pomidorów o smaku pomidorów i całego tego naturalnego warzywnego bogactwa późnej wiosny i lata. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka piknikowa z grzankami 209

sobie wszystko co dobre, warzywa, trochę sera, wędliny i chrupiące tosty:) Zawsze zabieramy ją ze sobą na piknik, dlatego nazywamy ją sałatką piknikową:) Składniki: 1/2 główki sałaty, 2 pomidory, 1/3 czerwonej papryki, 1/2 ogórka, 50 g żółtego sera, 50 g szynki konserwowej, 5 rzodkiewek, 8 kawałków chleba tostowego, ząbek czosnku, łyżka szczypiorku, po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano(...)soli, pieprzu, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, ostra papryka. Przygotowanie Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę przełożyć do miski i wymieszać. Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec

Z miłości do słodkości
Wrapy z tuńczykiem i warzywami 165

placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.   Składniki: 2 pomidory, czerwona cebula, puszka tuńczyka w wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek, 1/2 główki sałaty. Sos: 1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku(...)cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić

Z miłości do słodkości
Spaghetti z klopsikami 213

oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron(...)pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Sałatka z pomidorkami i tofu 241

pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerowne 200 g tofu 1 garść listków rukoli 2 garście słonecznika i pestek dyni 3 łyżki oleju sezamowego sól ziołowa Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Pomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych(...)pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać

Monia miesza i gotuje
Bigos z młodej kapusty. 156

też powstał. Przepis prosty i szybki. Bigos z młodej kapusty SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty pęczek koperki pęczek cebulki ze szczypiorekiem duża marchewka kostak rosołowa psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE: Kapustę szatkujemy dolewamy ok. półlitra wody. Gotujemy. Wrzucamy kostkę rosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy(...)drobne kawałki,  podsmażamy, dodajemy do kapusty. Kiedy wszystko jest już miękkie, dodajemy ok. pół puszki pasty pomidorowej lub pokrojone pomidory obrane ze skórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego

W kuchennym oknie Ewy
Pikantna zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 221

papryka c zerwona 1 papryka żółta 1 litr bulionu wołowego 2 łyżki oliwy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów w kawałkach 1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki szczypta chili sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie.  Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez chwilę na dużym ogniu. Dodajemy(...)pokrojone w kostkę papryki. Zalewamy bulionem wołowym. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy pomidory  razem z zalewą i odsączoną fasolę.Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.                                             Podajemy z białym

Moje Kuchenne Rewelacje
Dwukolorowa zupa krem z papryki 148

ZUPA CZERWONA 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 2 pomidory 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu 2 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra ZUPA ŻÓŁTA 2 żółte papryki 1 cebula 1 mała cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 l bulionu sól, pieprz, kurkuma  PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy  w dwóch garnkach. Zupa(...)czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych). Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy. Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i bulion  i gotujemy do miękkości

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka a'la Cezar 305

Pyszna sałatka z wędzonym kurczakiem i grzankami. SKŁADNIKI Mix sałat z sałatą rzymską i marchewką 30 dag wędzonego kurczaka 2 pomidory 50 g twardego sera żółtego 5 kromek chleba tostowego z ziarnami oliwa z oliwek sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski . Dodajemy pokrojone w szesnastki pomidory. Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wędzonego kurczaka obieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka misz-masz na słodko-pikantnie 206

błyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :) SKŁADNIKI 1/2 opakowania mieszanki sałat  z roszponką 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 100g szynki lub polędwicy 1 duży pomidor 3 jajka na twardo sos chili słodko-pikantny PRZYGOTOWANIE   Sałaty przekładamy do miski.  Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora w szesnastki, a jajka w ósemki. Polewamy według

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z rukolą i mozzarellą 184

opakowania rukoli       2 pomidory 1 kulka mozzarelli (125g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (70g) sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek oliwa PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, dodajemy pomidory pokrojone w ósemki lub szesnastki.Mozzarellę kroimy w kostkę, zaś oliwki wzdłuż na połówki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą - gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Caprese z grillowaną cukinią 178

lubianej sałatce caprese. Składniki podałam jednak  inaczej niż w wersji tradycyjnej sałatki i  wyszła pyszna warstwowa sałatka caperse :)    SKŁADNIKI   1 średnia cukinia 3 pomidory 150g tartej mozzareli pół pęczka świeżej bazylii sól pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie ocet balsamiczny   PRZYGOTOWANIE  Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy na patelni grillowej - na oliwie , lekko(...)posolone. Odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy na talerzu jako pierwszą  warstwę sałatki. Posypujemy połową tartej mozzarelli. Następna warstwa - pomidory pokrojone w kawałki,które doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekaną bazylią.   Na samą górę kładziemy resztę mozzarelli i skrapiamy - według upodobań - oliwą lub octem balsamicznym. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 247

SKŁADNIKI  400g razowego makaronu spaghetti 250g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki) oliwa sól,pieprz, cukier papryka słodka,papryka ostra bazylia, oregano - suszona lub  świeża  twardy ser do posypania(...)przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania