rosołu-bulionu drobiowego, http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html , dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się(...)pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli jest potrzeba to doprawiam sosem sojowym, lub domową wegetą. Taką pomidorówkę podaję najczęściej z ryżem lub drobniutkim makaronem, posypaną zieloną pietruszką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródprawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i sałatki .. aby ją zasmażyć :) Pierworodna wersja miała być z pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku. I co ? I udało się
Kuchnia z widokiem na ogródIdealna na przekąskę lub lekką kolację :) Składniki: - kilka liści sałaty lodowej lub garść mieszanki sałat - pół puszki tuńczyka w sosie własnym - 2 plastry ananasa z puszki - pół pomidora -łyżka jogurtu naturalnego - kilka ziaren pestek dyni - odrobina kukurydzy Przygotowanie: Na spodzie talerza układamy sałatę, kroimy ananasa w kostkę i układamy na sałacie. Następnie układamy rozdrobnionego tuńczyka, kolejnie pokrojonego(...)ćwiartki pomidora. Na koniec posypujemy kukurydzą. Wierzch sałatki przykrywamy łyżką jogurtu naturalnego ( zamiast jogurtu możemy użyć same nasiona dyni, posypując nimi przygotowaną sałatkę) SMACZNEGO
Zdrowo kolorowo lifestylowolekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :) Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki (użyłam czerwonej) - puszka pomidorów w puszce - kilka różyczek brokułu -natka pietruszki - makaron żytni razowy ( do kupienia w Tesco) - przyprawa do kurczaka, curry oraz zioła prowansalskie -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy(...)brokuł. Pamiętajmy, że po zagotowaniu wody należy wyłożyć brokuły. W przeciwnym wypadku będą zbyt miękkie i będą się rozpadać. Po ugotowaniu odcedzamy. 5. Następnie do warzyw i kurczaka wlewamy pomidory w puszce oraz wsypujemy pietruszkę. Makaron gotujemy od 3-5 minut . 6. Na talerz wykładamy ugotowany makaron a na wierzch przygotowany sos. Smacznego
Zdrowo kolorowo lifestylowowyobrażam sobie obiadu bez sałatki lub surówki. Dla mnie są one dopełnieniem drugiego dania. Tym razem z kiszonym i fetą. 1 czerwona cebula 1 duży kiszony ogórek 2 pomidory 100 g sera feta 1 łyżka majonezu Sól Pieprz Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, kiszonego ogórka i pomidory kroimy w kosteczkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Na samym
VioletoweKucharzenieśniadanie otrzymał takie serducho zamiast tradycyjnego pieczywa. Wystarczy tak niewiele aby pokazać swoją miłość. Uśmiech na twarzy i maślane oczka- bezcenne. Pieczywo jest mięciutkie i pięknie pachnie oregano i pomidorami. 450 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 200 ml letniej wody 1 jajko 4 łyżeczki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 pokrojone suszone pomidory 1 łyżeczka oregano
VioletoweKucharzenieserem feta. Całość dopełnia keczupowo-majonezowy sos. Oczywiście dla dbających o linię bez sosu. 1 brokuł 200 g fasolki szparagowej zielonej 500 g kurczaka Przyprawa do gyrosa 2 pomidory 1 ogórek 150 g sera feta Olej do smażenia Sos: 4 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Brokuł kroimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy(...)delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie warzywa, kurczaka oraz ser feta mieszamy ze sobą, polewamy sosem z keczupu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku
VioletoweKucharzeniepapryki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Przyprawa do kurczaka Sok z 1/2 limonki Dodatkowo: 1 czerwona papryka 200 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką 1 czerwona cebula Pomidory Ogórki Ser żółty Opcjonalnie majonez, keczup Bułki z sezamem: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże(...)lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię. Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać również keczup lub majonez
VioletoweKucharzeniewyraziste. Pomidorki i marchewka to moi bohaterowie, Zakręcą kulinarnymi doznaniami w niejednej głowie ! Składniki: mięso mielone z łopatki, polecam kupować kawałek mięsa i samodzielnie je zmielić, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, bazylia, sól, pieprz,1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Dodajemy marchewkę startą(...)tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą cukru. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy koncentrat. Będzie mi bardzo przyjemnie, gdy po przeczytaniu mojego przepisu zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza
Mój Smak na Życieogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 7 ziarenek pieprzu świeżo mielony pieprz przyprawa: suszone pomidory z bazylia i czosnkiem musztarda sarepska 1 litr wody PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na plasterki i ubijamy na cienkie plasterki (duże plastry). Mięso posmarować musztarda, doprawić solą, pieprzem i przyprawą (pomidory
ClauditteMissCookingzamrożenie. Chciały to mają. Czego użyłem? -połówki filetów z kurczaka -kilka pieczarek -por część biała i zielona -sos sojowy -ser żółty -białe wino półwytrawne -pieprz, sól, papryka słodka -puszka pomidorów -świeże oregano -oliwa -masło klarowane -groszek zielony -łyżka ziaren sezamu -bułka tarta -jajko Pory szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dorzucamy posiekane pieczarki i dodajemy(...)Następnie przekładamy na suche naczynie żaroodporne i wkładamy na 20 minut do piekarnika w temperaturze 160 stopni. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru tłuszczu. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pomidory z puszki, dodajemy posiekane oregano, sól i pieprz. Podsmażamy chwilę, dodajemy kilka łyżek groszku zielonego i dusimy jeszcze kilka minut. Tym sosem pomidorowym zalewamy w misce kuskus, mieszamy i przykrywamy
BaRepasczerwona papryka, pokrojona w paski 2 - 3 duże szalotki lub 1 cebula, pokrojone w plasterki 4 szklanki wywaru najlepiej rybnego - może byc warzywny 400 g - puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru oliwa z oliwek duży pęczek kolendry sok z cytryny, chili do doprawienia przygotowanie Ośmiornicę(...)garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, smażyć przez ok 5 minut, często mieszając i pilnując aby warzywa się nie zbrązowiły. Wlać wino, dodać pomidory, ośmiornicę, bulion, wrzucić pokrojone w kostkę bataty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać kardamon i mielony imbir. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na dwie godziny. Podawać posypane
Stare Garyzużywamy połowę 1,24zł -por część biała, koszt 4,99zł/kg, zużywam około 150 gram 0,75zł -olej rzepakowy, duża łyżka 0,06zł -starty ser, który nam został po porcjowaniu -pomidor, koszt 4,99zł/kg, koszt ok 250 gram 1,25zł -sól, pieprz (stała wartość zużytych przypraw) 0,50zł Por smażymy na oleju, solimy i pieprzymy. Sałatę porcjujemy na małe listki dodajemy(...)pomidora i posypujemy startym serem. Wszystko podlewamy porami i sosem, który powstał w trakcie ich smażenia. Łączny koszt dla czterech porcji w oparciu o ceny marketowe wyniesie około 10,29zł. W woli wyjaśnienia. Pytacie mnie jak ustalam ceny. Otóż wszystkie składniki kupuję w Tesco zazwyczaj, które mam obok swojego domu. Zawsze wybieram te najtańsze i posiłkuję się również stroną
BaRepasprzyrządzam jest z dodatkiem marchewki i pieczarek, dzięki czemu jest bardziej soczysty i sycący. Dzieci mogły by jeść go na okrągło, w sumie szczerze powiem, że nie wiem, co pomidory mają takiego w sobie, ale nawet niejadki zjadają takie danie, zwykły makaron z sosem pomidorowym. Pamiętam w dzieciństwie, że jeden dzień w tygodniu mama zawsze przygotowywała makaron z sosem pomidorowym(...)czosnek, dodać marchewkę i pieczarki i wszystko podsmażyć. Następnie dodać mięso, smażyć, aż nie będzie surowe. Dodać zioła, passatę pomidorową i 1/4 łyżeczki cukru. Cukier niesamowicie podkreśla smak pomidorów. Wszystko chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plryżem i orzeszkami piniowymi Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g czerwonego ryżu Skworcu 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 30 g orzeszków piniowych Skworcu 1 pomidor sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (trwa to ok 40 minut), odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej ryż wymieszany z kawałkami kurczaka. Pomidora obieramy i kroimy w kostkę, paprykę również kroimy. Warzywa mieszamy z ryżem i kurczakiem kiedy lekko ostygną. Dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Całość mieszamy i doprawiamy delikatnie solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki