przy okazji są wegańskie :) SKŁADNIKI (6 sztuk) 1 duża łyżka oleju kokosowego (ok. 50g) 3 łyżeczki gorzkiego kakao (ok. 30g) 3 łyżeczki ksylitolu (ok. 20g) 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego/waniliowego lub innego ulubionego 12 orzechów laskowych/migdałów 6 papilotek do muffinek/pralinek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Olej kokosowy topimy w mikrofali. W płynnym olej łączymy z ksylitolem, kakao i ekstraktem waniliowym. Całość
DefinicjaSmakuawokado i jajkiem sadzonym jest sycące i bogate w składniki odżywcze a z dodatkiem pomidorków smakuje naprawdę przepysznie a można na przykład dołączyć do kompletu jeszcze świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
Milion Smakówciast 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków 3 łyżki skórek pomarańczowych w syropie 5 cl soku z marchewki i buraka 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej
Jemy Pijemymasę i polewę: słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Miód, cukier i masło podgrzej, aż prawie zaczną wrzeć, potem ostudź. Gdy masa będzie już chłodna dodaj mąkę, jajka, sodę
Mania Wypiekaniadodać 1/2 filiżanki wody. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem lub sokiem z limonki. Podawać posypane zieloną kolendrą i krążkami zielonej cebulki, ja dodatkowo zrobiłam do tego vindaloo pomarańczowe pulao
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy Składniki na polewę: - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 3 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma
Kuchenne Wariacjepół) 1kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika ( daję mniej) ewentualnie posiekane orzechy i smażona skórka pomarańczowa Podgrzej w garnku miód, cukier i tłuszcz. Doprowadź do wrzenia i wystudź. Do letniej masy dodaj całe jajka, mąkę, przyprawę do piernika i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Jeśli lubisz
Wiem co jemduże rozgniecione banany 1/3 szklanki suszonych owoców (żurawina, rodzynki) - wcześniej namoczone albo sparzone na sicie 1/4 szklanki mąki razowej 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub wody 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli Do dekoracji: Śmietanka owocowa: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki orzechów nerkowców 1 szklanka dowolnego
Domowa Cookierenka Agisami :) Składniki: 250 g miękkiego masła 250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g) 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 4 łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej 2 łyżki śmietany Przygotowanie: 1. Utrzeć masło mikserem
Domowa Cookierenka Agiłyżeczki soku z czarnego bzu. Dekorujemy kawałkiem pomarańczy. Czekamy kilka minut aż wszystkie aromaty wzajemnie się przenikną i rozkoszujemy się napojem:) Zimowa herbatka cytrusowo - korzenna: - zaparzamy herbatę pomarańczowo - cytrynową*. Następnie wrzucamy 2-3 goźdźiki, małą korę cynamonu i plasterek świeżego imbiru. Dodajemy mały plasterek cytryny i kawałek pomarańczy. Można dosłodzić miodem. Dekorujemy kawałkiem pomarańczy. Czekamy chwilę aż wszystkie aromaty
My simple kitchenżółto i wiosennie :) Ciasto na dużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka
My simple kitchenczarnym, brokatowym itp. Za niedługo już zaliczy chyba wszytskie kolory tęczy :P Wiem wiem, aż wstyd się przyznawać :P Ale kiedy za oknem nadal szaro to paznokcie w kolorze pomarańczowym czy niebieskim potrafią nadać tej aurze nieco bardziej optymistyczny charakter :) Może akurat się okaże, że ktoś spośród Was ma podobne "głupie" nawyki? ;) Dzisiaj mam cały wieczór dla siebie, więc będzie
My simple kitchenpoprzednim miesiącu dużo się u mnie działo, nie tylko kulinarnie. To, co zdążyłam uchwycić telefonem, właśnie Wam teraz prezentuję :) 1. Powyżej na pierwszym zdjęciu drożdżówki z cynamonem i skórką pomarańczową w trakcie produkcji :) Wyszły pycha! 2. A to już wafel przekładany specjalnie na życzenie M :) jak trochę dopracuję przepis to na pewno pojawi się na blogu :) Do porannej, niedzielnej kawki
My simple kitchenwitaminy i składniki odżywcze. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz z grupy B. Są źródłem beta-karotenu, błonnika i flawonoidów. Zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Olejek pomarańczowy działa uspokajająco, odprężająco i antydepresyjnie
My Chcemy Jeśćszczególnie fanom kuchni chińskiej, wietnamskiej czy indyjskiej. Zapraszam. Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek (do smażenia) listki świeżego tymianku
Garniec Magalie