słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka 50 ml maślanki 30 g mąki gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej
Mienta blogPasta con le sarde i Pasta alla Norma. Ten smak Sycylii, z dodatkiem lampki lokalnego wina albo z kilkoma łyżeczkami granity na deser gwarantuje rozkosz podniebienia. Do tego cząstka pomarańczy, która wyrosła kilkaset metrów stąd – niebo w gębie
Bon Ton Italiachudnij, czyli Sassy water Lemoniada miętowa II Koktajl truskawkowo-jogurtowy Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Szpinakowy koktajl z ananasem Lemoniada z rabarbaru Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza i czerwone pomarańcze Cudowny napój cytrynowy Koktajl: melon banan kiwi Napój spalający tłuszcz Koktajl: banan, melon, grejpfrut Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Zielony koktajl z kiwi i selerem Sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatitypochodzi z północnego Peloponezu, z regionu Egio, który leży 800 metrów n.p.m. Powstaje on z kwiatów jodły, kasztanowca, jabłoni, głogu oraz dzikich róż. Jej bukiet to: plastry miodu, kwiat pomarańczy, jaśmin i morela, a zawartość alkoholu wynosi 30% - określana jako idealna dla miodowych alkoholi, pitych najczęściej w czystej postaci. Kusi idealnym bursztynowym kolorem i zapachem miodu. Metaxe Honey Shot smakowaliśmy
kulinarnyswiatdomimoje drugie podejście do kaczki. Tym razem upiekłam ją w całości. Składniki: 1 kaczka ( ta miała 1,80 kg) 2 duże jabłka 2 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki ziół prowansalskich lub innych ulubionych 2 łyżki czerwonego octu winnego 3/4 szklanki cukru 100 g masła sól pieprz Jabłka
Jemy PijemyJajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, marchewkę z buraczkami. Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około 65 min ( góra dół ) Najlepiej sprawdzać drewnianym
Jemy Pijemyłyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego 1 mała cebula Do oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty. Ostudzić. Śledzie kilkukrotnie przepłukać w wodzie lub mleku. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę
Jemy PijemyUdekorowałam płatkami migdałów, jagodami goji i posypałam cynamonem. Pyszne i bardzo syte śniadanie. Spokojnie trzyma przez 6-8 godzin :) Można dodawać różne owoce: banany, borówki, truskawki, ananasa, kiwi, pomarańcze ( 3 ostatnie do już ugotowanej owsianki inaczej mleko się zsiądzie ), brzoskwinie, daktyle, co kto lubi
Jemy Pijemyowoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc) Owoce średnio bogate w pektynę - mogą potrzebować dodatku pektyny lub kwasu: morele maliny jeżyny borówka amerykańska wczesna niedojrzałe renklody dojrzałe jabłka pomarańcze Owoce ubogie w pektynę - zawsze potrzebują dodatku kwasu, pektyny lub obydwu składników: wiśnie czereśnie gruszki truskawki borówka amerykańska późna rabarbar bez dziki figi guawy granaty* *informacje o ilości pektyn
Mania Wypiekaniajest zbyt gęsty spokojnie można go rozcieńczać wodą w dowolnych proporcjach. Dla kogo: dla szukających orzeźwienia dla fanów domowych soków Składniki: 4 kiwi - bardzo dojrzałe 1-2 banany 2 pomarańcze Wykonanie: Owoce umyć, obrać i wrzucić do miksera lub blendera. Zmiksować na gładki sok. Podawać. Jeśli dla kogoś sok jest zbyt kwaśny dla osłody można dodać jeszcze jednego
Mania Wypiekaniamózgu) Składniki na ciasto: 175g masła 30g cukru trzcinowego 100g cukru białego 4 jajka 150g orzechów włoskich (mielonych) 160g bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego szczypta soli Składniki na dekorację: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji połówki orzechów włoskich do dekoracji - ok. 20 sztuk Wykonanie ciasta: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia
Mania Wypiekaniaminut na konsumpcję, zakręć nakrętkę i zabierz słoiczek ze sobą ;) SKŁADNIKI: 5-6 łyżek ulubionej granoli 1 szkl mleka 1 szkl soku owocowego-warzywnego pasteryzowanego (u mnie marchew-jabłko-pomarańcza) 6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszy manny (bez gotowania) 1 łyżka płynnego miodu czereśnie A jak to zrobić: Do rondelka wlać mleko, sok i miód, zagotować. W tym czasie
Kuchnia w opałach