farsz: 250 sera białego półtłustego, 2 żółtka, 2 łyżki brandy waniliowego lub wanilia, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru pudru ciasto: 200 gram mąki pszennej, 3 żółtka, 1-2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku
królestwo garówfirmy Piątnica - polecam) 5 jajek 20 dag masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy (użyłam domowego cukru waniliowego ) 1/2 opakowania budyniu waniliowego aromat waniliowy rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy Sposób przygotowania: 1. Składniki na kakaowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć folią i zamrozić przynajmniej na 1h. 2. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć
Kuchnia domowa AniIndyjski agrest lub "amla" jest dobrze znany jako owoc przeciwzapalny, przeciw-wirusowy, antybakteryjny i przeciwbakteryjny. Oprócz bycia doskonałym źródłem witaminy C (więcej niż 2 pomarańcze), może również pomóc w detoksykacji i zwiększenie metabolizmu białka, które pomaga w utracie wagi. Nie jest zaskoczeniem, że "Triphala"(-brałam i stwierdzam ,że działą,kupiona na allegro,przyleciała do mnie z Indii,Amla
w mojej kuchnisojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey ) 1 łyżka brązowego cukru opcjonalnie 2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej ( dodałam skórkę z całej pomarańczy ) 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie Włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować przez 10-12 minut na średnim ogniu, a następnie odcedzić i schłodzić w zimnej wodzie. Każde jajko
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataklimat wprost idealny dla delikatnie słodkiego rieslinga o żwawej kwasowości. Naturalnym kandydatem był - Riesling Kabinett 2014 z winnicy Rappenhof. Piękny cytrusowy nos z dominującą cytryną i limoną, nutą pomarańczy i ananasa korelował doskonale z trawą cytrynową i sokiem z limonki, a wyraziście zarysowana słodycz resztkowa bez problemu „radziła sobie” z pikantnymi elementami: kardamonem i marynowanym imbirem. - dorsz cofitowany w maśle
królestwo garówoccie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką
Moja smaczna kuchniatempie, cały czas miksuj. - 130 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - 50 g kakao ciemne - opcjonalnie dla pewności płaska łyżeczka proszku do pieczenia - otarta skórka z cytryny i pomarańczy Mąki z kakao przesiej i wymieszaj, jak dodajesz proszek do pieczenia to również go przesiej. Zetrzyj skórki z owoców uprzednio wyparzonych, dodaj do mąk. Gdy żółtka już wszystkie dodasz
Pasje Jolkidziesięć minut przed zapukaniem do drzwi. Tym razem Pawlikowska nie zaproponowała żadnych zdrowych słodyczy, ale jestem jej to w stanie wybaczyć, dzięki przepisowi na zupę z kabaczka, dynię z pomarańczami i dzikim ryżem czy pięknie układające się podczas samej już wymowy danie: garnek jesiennej radości. Tak jak poprzednio zastanawiałam się, czy wyznawcy podobnej filozofii jedzenia nie poczują się trochę oszukani
Życie zamknięte w smakumasła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie "śnieżki" 150 ml mleka skórka z pomarańczy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3 żółtka Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWymieszajcie razem kilka łyżek kminku, papryki, czosnku, cynamonu i soku z cytryny. Ta głęboka w smaku marynata rewelacyjnie sprawdzi się do mięsa drobiowego i wołowego. Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny
naRuszciemango garść ulubionej sałaty 1/2 ogórka zielonego Sos do Spring Rolls: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z limonki 5 łyżek soku z pomarańczy Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej łososia na 30 minut, następnie piekę go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3-4 minut. Studzę. Dzielę na mniejsze kawałki. Ogórka
Mango PapajaWłaśnie taki napój jest pyszny ,smaczny ,zdrowy i przyjemny:).Rozgrzewa przemarznięte kości i nadaje naszemu ciału wigor i potrzebne składniki do włączenia z przeziębieniem. Sok z dużej pomarańczy łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 200 ml.mleka 05% szczypta spora mielonego imbiru ****************************************** Wszystko razem zmiksować z blenderem i przelać do wysokiej szklanki.Udekowrować.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki 30 g mąki ziemniaczanej 350 g wody (z tego 40 g idzie do rozpuszczenia z mąką) 450 g świeżych pomarańczy 2 czubate łyżeczki cukru Sposób wykonania: Do naczynia włożyć owoce, wlać wodę i dodać cukier. Zamknąć pokrywę i na niej odważyć do pojemniczka mąkę i dodać 40 g wody, wymieszać i odstawić. Gotować 8min/100st/2 obr. Po czasie
ClauditteMissCookingWszystkim czytelnikom życzę, by Nowy 2016 Rok obfitował tylko w szczęśliwe chwile i przyniósł Wam wiele radości, miłości i zdrowia! Przez długie lata niedoceniany grapefruit przegrywał z innymi cytrusami: pomarańczą, mandarynką czy cytryną, teraz grapefruit tryumfuje. Grapefruity są niskokaloryczne (w 100 g mają 50 kcal), a do tego przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!