pomarańcze - 5663 przepisów (strona:204/378)

Pudding chia z owocami 164

który nie ma smaku, jego smak zależy od wykorzystanych później dodatków. Ja tym razem do żelowania nasion zastosowałam sok pomarańczowy, ale dodałam też jogurt, pudding z chia nabrał smaku pomarańczy, a dodatek mixu owoców spowodował, że mamy pyszny owocowy deser na śniadanie. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ten akurat pudding przygotowałam jak były jeszcze porzeczki i poziomki, teraz można wykorzystać maliny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 206

dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła...... Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień  Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto : 2 szklanki czubate mąki orkiszowej typ 650 4 żółtka

Wanilia i Kardamon
Wegańskie razowe ciastka wegańskie 144

oleju roślinnego 50 g płatków owsianych pół łyżeczki imbiru w proszku łyżeczka kakao 50 g puree z dyni lub mały banan łyżeczka lub 1 skórki kandyzowanej z pomarańczy Przygotowanie: Utrzeć olej z cukrem i puree dyniowym, połączyć z resztą składników oraz posiekaną czekoladą. Ręcznie formować kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią. Piec w temp. 180 C około

greenscarf
Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami - „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego” 128

jest to może najszybsze śniadanie, ale zadowolone miny dzieci to widok bezcenny. Można je podać na wiele sposobów. Moi synowie przepadają za ich czekoladową wersją z dodatkiem wiśni lub pomarańczy . Czytaj więcej

Wiem co jem
Drink Vodka Sunrise 364

kostki lodu (u mnie 10) WYKONANIE Do szklanki wrzucić kostki lodu, wlać wódkę, następnie sok pomarańczowy. Na koniec wlać syrop malinowy, który spłynie na dno szklanki. Drink udekorować plasterkiem pomarańczy lub cytryny

Passions hobbies life
Ciasto z malinami 389

Piec w temperaturze  180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa malinowa: 3 galaretki malinowe; 2 łyżki żelatyny w proszku; około 1 kg malin; Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze wymieszać do momentu

In my kitchen
Borówki – brusznice ze skórką pomarańczową 94

litry borówek, 450 g – 500 g cukru, 50 g posiekanej skórki z pomarańczy, Wszyscy znamy borówki z gruszkami . Dla odmiany proponuję borówki ze skórką pomarańczową. Borówki oczyścić, umyć, osuszyć. Włożyć do garnka razem z cukrem i skórką pomarańczową. Nie dodawać wody!! Wymieszać. Postawić na małym ogniu, dusić aż zrobią się „szkliste”, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły

królestwo garów
Słoikiem jestem! 251

narastała w miarę odpalania kolejnych palników, posłusznie i z pełnym zaangażowaniem siekaliśmy, mieszali, wyciskali i zakręcali kolejne słoiki.  Pod czujnym okiem Pawła przygotowaliśmy:  - powidła śliwkowe z nutą pomarańczy - konfiturę truskawkowo-czekoladową - karmelizowane jabłka - gruszki w syropie cytrynowym - prażone jabłka z brzoskwiniami Nie byłybyśmy sobą - tzn. Ula , Aga , Marta i ja, gdybyśmy nie dorzuciły od siebie szczypty tego

KUCHARNIA
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 143

mielonych goździków, imbiru lub duża łyżka przyprawy do pierników Krem: około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze 3 łyżki cukru pudru Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem

greenscarf
Karmelizowane bakłażany dla miłośników orientu 183

dziękujemy za przywiezienie prototypu z tegorocznych wakacji w Turcji :) Porcje: 8 słoików 0,25 l Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg bakłażanów, 500 - 700 g cukru, 2 pomarańcze, 2 cytryny, 5 kawałków kory cynamonu po 5 cm, 1 łyżeczka kardamonu.   Przygotowanie: Cytrusy wyszorować, sparzyć, cienko zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Cukier, sok z cytrusów, cynamon

SzczyptaSmaQ
129. Żegnamy upalne dni czyli: ciasto na maślance z brzoskwiniami i orzeszkami z lekko piernikową nutą. 204

ziemniaczanej  3 czubate łyżki kakao 4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g cukru trzcinowego (lub zwykłego) 3/4 szklanki oleju lub 0,5 szklanki rozpuszczonego masła skórka otarta z jednej pomarańczy garść orzeszków ziemnych, orzeszków nerkowca i migdałów (lub innych ulubionych bakalii) pół koszyczka brzoskwiń 1 łyżeczka cynamonu, 3 cm świeżego imbiru (lub łyżeczka suszonego), ziarenka z jednej wanilii (lub łyżeczka(...)wierzchu (opcjonalnie) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Oba rodzaje mąk, sodę i kakao przesiewamy do głębokiej miski. Do składników suchych wbijamy jaja, dodajemy maślankę, skórkę otartą z pomarańczy, cukier, olej lub ostudzone, rozpuszczone masło oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Brzoskwinie przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Dno i ściany formy o średnicy

Symfonia Smaków
Surówka z czerwonej kapusty 360

oczkach, Skropić cytryną doprawić solą,pieprzem i cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić.  Do sałatki można zamiast jabłek dodać mandarynki lub pomarańcze

Eli Gotowanie
Schab ze śliwką w galarecie.-zaproszenie do akcji 163

Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta . Składniki 1 kg schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranek 4 ząbki czosnku pomarańcz do dekoracji  3 łyżki żelatyny 1 litr bulionu lub rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem . Razem wszystko wymieszać. Krok 2 . Umyć

Eli Gotowanie
Świąteczne ciasteczka cz. III - Ciasteczka z przygodami 144

przed pieczeniem, wtedy zostawiamy lukier razem z ciastkami na całą noc do wysuszenia.   Milanais 250 g miękkiego masła 225g cukru szczypta soli 3 jajka otarta skórka z 1 pomarańczy (otarłam 2) otarta skórka z 1 cytryny 500g mąki Masło utrzeć, dodać cukier i sól, ucierać aż do białości, następnie dodać pojedynczo jajka. Gdy wszystkie składniki połączą się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 129

zupełnie nietypową odmianę karmelu. Dla przykładu, by wzbogacić smak, możemy wymieszać cukier przed karmelizacją z wanilią, cynamonem, imbirem i/lub goździkami, bądź też już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą lub orzechami. Jeśli komuś natomiast marzy się karmel kremowy, może

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania