soli. Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Miłośnicy czosnku mogą dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek. Podając ryż polewamy jogurtowym sosem, obok wykładamy mięso z kolorową papryką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoliwy pomidory kroimy na paseczki. Plastry salami przekrawamy na pół. W salaterce układamy sałatę, na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory i bazylię. Na wierzchu rozkładamy plastry salami. Polewamy sałatkę sosem sporządzonym z dokładnie wymieszanej oliwy, octu balsamico, miodu, soli i pieprzu. Uwaga ode mnie: do przygotowania sosu, zamiast proponowanych składników, możemy użyć zalewy z suszonych pomidorów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładrobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę. Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy dół tworząc stożek- ja spięłam brzegi wykałaczką ozdobioną oliwką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławaniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli morele (z kompotu/ z puszki/ świeże lub inne owoce np. jabłka) dodatkowo na polewę: 125 g śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek i pokrojone w kostkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki: 150 g margaryny 340 g mąki pszennej 110 g czekolady
Monia miesza i gotujemiekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych smaków udekorowaliśmy je polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu. a tu nasze ulubione ciasteczka czekoladowo-migdałowe
Monia miesza i gotujebiszkopt posmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami
Monia miesza i gotujeWszystko dokładnie wymieszać. Formę na babke natłuścić i posypać tartą bułka, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować białą polewą i startą skórką cytrynową
Monia miesza i gotujedokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe
Monia miesza i gotujeCzekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde i nie będzie się kruszyło podczas jedzenia
Monia miesza i gotujeśrodku placka kładziemy farsz, pozostawiając kilka cm od brzegu w celu zwinięcia. Następnie formułujemy kształt łódki i sklejamy boki (patrz zdjęcie). Następnie wierzch posypujemy startym serem żółtym lub polewamy łyżką rozmąconym jajkiem. Krawędzie smarujemy za pomocą pędzla również rozmąconym jajkiem. Z pozostałym ciastem postępujemy w analogiczny sposób. Piec w 250 stopniach na brązowy kolor. Podawać pokrojone w grube paski. Smacznego
Fabryka pomysłówlodówce co najmniej 3 godziny. Sos: Maliny gotujemy z cukrem przez około 5 minut. Jeżeli nie lubimy dużych ziarenek malin, możemy je rozdrobnić za pomocą blendera. Przed podaniem polewamy deser sosem:) Pokochaj gotowanie- źródło przepisu
Czerwona Porzeczkagładka masa. Do sosu dodajemy szynkę i musztardę. Mieszamy. Najlepiej gdyby sos miał ostrzejszy, wyrazisty smak, w inny przypadku danie będzie mdłe. Na talerzyk wrzucamy makaron, następnie brokuły i polewamy sosem. Smacznego
Czerwona Porzeczkaprzygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Polewamy odrobiną oliwy, mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy i smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy
Czerwona Porzeczkalodówki, cykorie gotujemy 3 minuty i dokładnie odsączamy . Jajka wraz z przyprawami i śmietaną mieszamy, dokładamy do tego połowę sera. Na formie układamy przekrojone cykorie bez twardego środka. Polewamy masą układamy połówki pomidorów i posypujemy serem. Pieczemy 40 min . Smacznego
cookpl