polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:88/134)

kruche rogaliki z makiem 136

żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie i dekorację: ok. 150 g masy makowej lukier cukier puder Wystudzone rogaliki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek waflowy jak piszinger 261

Nastał czas mazurów. Przedstawiam dzisiaj bardzo proste rozwiązanie dla tych którzy chcą mieć mazurka ale im nie wychodzi. Myślę że zrobienie mazurka z piszingera będzie dobrym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 210

klei- dodajemy więcej wody. Wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie miękkie i sprężyste- to zajmuje około 10 minut. Owijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut.Potem wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku kółka kładziemy łyżkę farszu i sklejamy pierogi. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia(...)gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.Do polania pierogów przygotowujemy masełko koperkowe. W garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego posiekany koperek i szczyptę soli. Po minucie zdejmujemy z ognia i polewamy nim pierogi

Smakowity Blog Kulinarny
Caprese idealna sałatka na przyjęcie komunijne 304

składniki: 2 kulki sera mozzarella 2 pomidory świeże listki bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz świeżo mielony wykonanie: Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę

Domowy Smak Jedzenia
Kolorowy banan 172

Słodkie, małe co nieco, pasuje na deser, małą przekąskę dla dużych i małych łasuchów. Składniki: 2 banany 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki dżemu z wiśni

kgwjanczewo
Strucla makowa 126

wlać rozczyn, resztę mleka i dodać szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przykryci zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą cześć cienko rozwałkować, rozsmarować na niej równo masę makową(...)blaszki. Przed pieczeniem struclę posmarować letnią wodą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 45 minut (trzymałam krócej, gdyż nie chciałam jej wysuszać niepotrzebnie). Po upieczeniu polać polewą, bądź polukrować, posypać orzechami lub płatkami migdałów. Masa makowa przyrządzenie: w przeddzień pieczenia strucli wypłukany mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc.Następnego dnia po odsączeniu na sicie, mak trzykrotnie zemleć

Kuchenne aromaty
Pyszny torcik truskawkowy 236

włożyć do miseczki, dodać bananowe puree, przesiany cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę kruchy spód posmarować ulubionym dżemem, nałożyć biszkopt i lekko docisnąć, by skleić oba krążki ciasta. Biszkopt naponczować mocno zaparzoną i przestudzoną herbatą Earl Grey. Na biszkopcie równomiernie rozsmarować przygotowany krem bananowy. Na kremie rozłożyć odszypułowane połówki truskawek Tortenguss przygotować wg przepisu na opakowaniu i cienką(...)możesz go przygotować następująco: wymieszać 125 ml wody z łyżką cukru i 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zamiast wody możesz użyc kompotu truskawkowego, otrzymasz wówczas polewę o czerwonym zbarwieniu przed podaniem schłodzić w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym 197

smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule(...)czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem. Ilość porcji: 30 szt. Koszt wykonania:  ok. 10 zł Czas wykonania: 1,15h Źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Mini torciki 218

dodajemy cukier i utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki(...)garnku. W mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującej masy serowej. Mieszamy aż masa zgęstnieje.  Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czkoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego

Salonik smaków
ciasto weselna dama 385

sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe(...)Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy. dodatkowo: herbatniki szkolne spirytus polewa czekoladowa wykonanie placka: Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzchu układamy namoczone w alkoholu herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Sezon na węgierki - Knedle :) 142

ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto dokładnie, żeby nie otworzyło nam się w gotowaniu i formujemy ładne kuleczki :) Knedle wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody partiami. Kluchy lubią dużo wody i luz w gotowaniu ;) gotujemy(...)łyżką cedzakową na sito i lekko przelewamy zimną wodą podobnie jak kopytka. Odsączamy i kładziemy na talerze. W małym rondelku roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą i lekko ją zrumieniamy. Polewamy knedle i posypujemy odrobiną cukru :) Możecie jeszcze posypać cynamonem, jeśli lubicie cynamon. Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 193

zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut będzie wtedy plastyczne. Rozwałkujemy ciasto dość cienko i staramy się, aby nie podsypywać za dużo mąki, aby nie zrobić zbyt mącznego posmaku. Ja wycinałam serduszka nakładałam na jedno farsz a drugiem sercem przykładałam i sklejałam(...)zrobimy z tego tradycyjne pierogi czy w innym kształcie to już należy do nas. Gotujemy do wypłynięcia, ja po gotowaniu nakładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru wody. Polewam rozpuszczonym masłem posypuje tymiankiem i skraplam sokiem z limonki. Gotowe proste a smak w swej prostocie i połączeniu smaku niech rozbudza naszą wyobraźnie :) Jestem tą szczęściara, że moje walentynki obchodzę

Basia w kuchni
Pączki (bardzo pulchne) 164

rozgrzewamy). Smażymy w temperaturze 175 C -jak to sprawdzić, że rozgrzaliśmy olej do takiej temperatury: można sprawdzić cukierniczym termometrem, a dla tych co nie mają takiego sprzętu kawałek ciasta lub chleba wrzucimy na olej, jak ładnie się zrumieni w czasie ok 1 min. to olej jest wystarczająco rozgrzany. Pączki smażymy oczywiście z obu stron (powinny w czasie smażenia prawie podwoić(...)smażą się bardzo szybko. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Lukier: cukier puder mieszamy z ok. 6 łyżkami gorącej wody, aż lukier będzie "błyszczący" i polewamy nim pączki. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Rogale Marcińskie 141

malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto wałkuję na prostokąt i kroję na 12 trójkątów. Na każdym z nich smaruję farsz (niezbyt grubo) zostawiając margines 0,5 cm od brzegów i zwijam od podstawy trójkąta do wierzchołka. Przygotowane(...)odstawiam do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Studzę na kratce. Cukier puder mieszam z wodą i polewam nim rogale, od razu dekoruję posiekanymi orzechami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sos waniliowo-mleczny 164

Ileż razy odrobina słodkiego sosu zmienia smak znanych potraw. Sos waniliowo-mleczny jest szybki w przygotowaniu i nadaje się do wielu dań, np. kakaowych naleśników , placuszków , lodów, ciast. Gdzie i jak go wykorzystamy zależy wyłącznie od naszej wyobraźni. Składniki: 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mleka w proszku (nie granulowanego) 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka wanilii lub pół laski wanilii(...)garnka z grubszym dnem. Dodajemy cukier i wanilię lub cukier waniliowy. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy powoli mleko w proszku, ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę. Gotowym sosem polewamy ulubione potrawy. Smacznego

Słodkie okruszki
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 162

cynamon i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier(...)dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła)Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy w trójkąty i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju.Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc 340

Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej).  Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min.  najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto patyczek. Jeśli wychodzi suchy to znaczy, że jest upieczone. Wykładamy na kratkę aby ostygło.Sos karmelowy:1 szkl cukru150 ml śmietany 36%2-3 łyżki masłaCukier rozpuszczamy na patelni (nie mieszając(...)masło, mieszamy i gotujemy ok 10 min na maleńkim ogniu - powinno trochę zgęstnieć. Studzimy na tyle, by nie był to wrzątek, ale tak aby nadal dało się łatwo rozprowadzać. Polewamy babe obficie.Pychota, najlepiej jeszcze na ciepło :) można poszaleć z bitą śmietaną jeśli ktoś ma w nosie kalorie

Z butelką mleczka w tle

Proponowane wyszukiwania