się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą jeszcze herbatniki i dowolna polewa. Ciasto naprawdę mało męczące Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO Sernik tiramisu na zimno W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje
Relaxtimedodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta, polewamy je polewą- jeśli zgęstniała to delikatnie podgrzewamy i posypujemy wiórkami kokosowymi
Aga w kuchnicały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu zrobić ciasto
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 4 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao prawdziwego łyżeczka cynamonu bakalie polewa z gorzkiej czekolady świąteczna posypka Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. W drugiej misce utrzeć miękkie masło razem(...)babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 200`C i piec jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i obsypujemy kolorowymi kuleczkami. Wyszła znakomicie! puszysta, wilgotna, pyszniutka :) Smacznego
MarciochaKucharzyproszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej 5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę(...)formy ,wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut. Po upieczeniu przestudzić,wyjąć z foremki,obrócić do góry dnem i oblać całe ciasto polewą czekoladową. Można udekorować jeszcze pokrojonymi bakaliami np. pokrojone orzechy,migdały
Przepisy i porady kulinarnewsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno.Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy(...)patyczka.Gotowy keks studzimy.Lukier:Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Gotowym lukrem polewamy ciasto i od razu dekorujemy owocami. Moje posty
Słodka Stronarozwijamy je na wierzchu ciasta stopniowo zdejmując papier. 4. Szarlotkę pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia. 5. Przestudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z połączenia cukru pudru z gorącą wodą. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić(...)koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie
Kuchenne aromatydelikatnie z góry, żeby nie było dziur w makowcu. Pomijając noc moczenia i czas łupania orzechów (można sobie ułatwić życie używając łuskanych ale ja tam wolę świeże), przygotowanie ciasta zajęło mi jakieś 25 minut. Gotowego makowca wkładamy do lodówki i szykujemy czekoladę do polania. TUTAJ macie oryginalny przepis, w którym możecie podejrzeć, jakiej czekolady użył Adam(...)TEGO , - 1 małą łyżeczkę cynamonu, - szczyptę soli morskiej. Porządnie wymieszany sos wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby lekko zgęstniał, po czym wyjmujemy z lodówki makowca, wyjmujemy sos, polewamy ciasto sosem, posypujemy wg Adama wiórkami kokosowymi, a wg mnie koniecznie i zdecydowanie płatkami migdałowymi :)) i... z powrotem do lodówki. Pierwszą próbę zrobiliśmy po około godzinie, "ciasto" było ładnie zwarte
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpiekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz zmiksowane na gładko jagody. Miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogodstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).DODATKOWO :Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe.Zajadamy!Smacznego!Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic
Ostra na Słodkobył pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć.Polewa:Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje. Następnie ciasto włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 32x22
Gospodyni Miejskanadrabiam zaległości i dodaję przepis :) Każdy kto lubi wilgotne ciasta z kawową nutą będzie wniebowzięty, polecam wypróbować :) 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki rozpuszczalnej kawy 250 g maślanki 3 jajka 150 g cukru dark muscovado pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 10 śliwek polewa: 120 g masła 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru(...)stopniach. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier puder, kawę i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania. Gotową polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego
Mienta blogwykładamy owoce i znów ciasto, żeby przykryło wszystkie brzoskwinie i jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut gotowe ciasto polewamy miodem i podajemy z serkiem homogenizowanym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstron w cieście i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni gotowe jabłka w cieście polewamy miodem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody żelatynę. Upieczone ciasto dzielimy na 3 krążki, przekładając uzyskaną masą. Górę ciasta polewamy pozostałą czekoladą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki