polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:48/582)

Szybki sernik budyniowy – łatwy przepis 236

śmietankowe – u mnie Emix (2 x 41 g) 4 jajka klasy M Dodatkowo: dobrej jakości mleczna czekolada (u mnie belgijska)** i czekoladowe kuleczki (chrupki) *sernik nie jest mocno słodki, bo dodatkowej słodyczy nadaje mu czekoladowa polewa. Ja często podaję go również posypanego wyłącznie cukrem pudrem. ** czekoladę można opcjonalnie zastąpić polewą np. z tego przepisu Przygotowanie: Ser i jajka(...)zależności od piekarnika (około 50-60 minut). Sernik studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy na blat. Gdy całkowicie przestygnie polewamy go polewą – u mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej mleczna czekolada. Na wierzch dodatkowo wysypałam czekoladowe kuleczki (chrupki). Gdy polewa przestygnie sernik wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Uwagi: Sernik podczas pieczenia mocno rośnie, a potem

Słodkie okruszki
Murzynek z wiśniami i masą serową 447

Murzynek to jedno z popularniejszych ciast czekoladowych . Zazwyczaj polane polewą czekoladową . Ale oczywiście ja zawsze muszę coś zmienić  , coś dodać  ... ważne ,ze wychodzi smacznie i ciekawie . :) Składniki : forma 25x40 cm Ciasto: 1 kostka masła 1/2 szklanki mleka  1,5 szklanki cukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g(...)grubości ) i pokruszyć go . Pozostały w formie spód nasączyć nalewką  , posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyc całą masę serową. Górą posypać pokruszonym ciastem i polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Pomarańczowa babka wielkanocna 104

jajek 1 szklanka oleju (215 g) 1 i 1/3 szklanki cukru (300 g) 1 i ½ szklanki mąki pszennej (250 g) 1 łyżka proszku do pieczenia (12 g) Polewa czekoladowa: ½ tabliczki czekolady (50 g) 2 łyżki mleka (30 g) 1 łyżeczka masła (5 g) Wykonanie: Dużą formę na babkę lub keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy(...)końcem pieczenia, przykryć można babkę folią aluminiową, gdy za bardzo zaczyna się przypiekać). Upieczoną bakę wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy i bardzo delikatnie wyciągamy z foremki. Wystudzoną babkę ozdabiamy polewą czekoladową. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w garnuszku, rozpuszczamy, na bardzo małym ogniu, nieustanie mieszając. Uwagi: – jeśli nie posiadamy malaksera, możemy pomarańczę, olej i jajka zmiksować zwykłym blenderem

KulinarneImpresje.pl
drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. 174

cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, morele 50 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut do wyrośniętego zaczynu(...)ół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką soku z cytryny i łyżkją mleka wymieszać, wlać podgrzaną w mikrofali polewę czekoladową i wymieszać polewą polać wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest bardzo lekkie, puszyste i z owocami, kokosem i polewą smakuje wybornie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Murzynek przepis 129

Szybki przepis na ciasto murzynek. Murzynek jest wilgotny, puszysty polany słodką polewą czekoladową. Ten murzynek przypomina mi smak mojego dzieciństwa. Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI: 375 g margaryny ( 1.5 kostki ) 375 g cukru (1.5 szklanki) 525 g mąki ( 3 szklanki ) 220 ml wody(...)blachę ( 36 cm x 24 cm ) 4. Pieczemy w temperaturze 180  ℃ przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi. 5 Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/polewa-czekoladowa/ Gotowe… Smaczengo!!! Artykuł Murzynek przepis pochodzi z serwisu

karolgotuje
Makowiec japoński 220

maku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka miodu naturalnego 5 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka lub wody Polewa czekoladowa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml . Jak zrobić makowca japońskiego(...)będzie wilgotny. Po upieczeniu ciasto wystudzić w foremce i wyjąć je dopiero po schłodzeniu. Wystudzony makowiec polać polewą. Polewa czekoladowa:  Składniki na polewę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika i wolno gotować, aż powstanie jednolita polewaPolewa powinna spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli. Gorącą polewą posmarować makowiec i wstawić

Kuchcik gotuje
Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie 3529

cukru 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w kostkę/paseczki 1/2-3/4 szkl. wódki lub rumu Krem budyniowy (gotowy lub domowej roboty) krem karpatkowy Delecta 200 g masła zambrowskiego Polewa czekoladowa 150 g czekolady 100 g masła 3-4 łyżki mleka Przygotowanie Przygotowanie śliwek i ponczu (wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta) . Wodę z cukrem zagotować. Wrzucić śliwki(...)Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Złożenie ciasta . Zdjąć przy pomocy noża wierzchnią warstwę biszkoptu. Nasączyć. Nałożyć krem, następnie pokrojone śliwki i całość zalać polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy wrzucić do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzić do ich rozpuszczenia - cały czas mieszając). Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciastka Leśne grzybki 202

szklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka maku • białko Krem • 250 g masła • 500 ml mleka • 1/2 szklanka cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • cukier waniliowy Polewa czekoladowa • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki wody Wykonanie: Ciasto na grzyby • Przesiekać mąkę z masłem startym na grubej tarce, dodać śmietanę(...)folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. • Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce ugotowanej masy cały czas miksując, aż utworzy się jednolity krem. Polewa czekoladowa • Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka i mieszać na bardzo słabym ogniu, aby powoli się połączyły. Nie gotować polewy, bo się zwarzy. Składanie grzybów

To co kocham
Torcik czekoladowy z malinami 180

łyżki kakao Składniki na krem: 75 g masła 1 budyń (będzie potrzebne tylko pół, resztę można zjeść :) ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka Przepis na polewę czekoladową: 1 opakowanie śmietany kremówki (moje ma 200 g) 200 g gorzkiej czekolady +kwaśny dżem np. z porzeczki Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy(...)zadanie złapać tylko wszystkie kruszki z ciasta. Wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Nakładamy drugą warstwę kremu, schładzamy w zamrażarce. Ciasto wyciągamy na kratkę i oblewamy czekoladową polewą – musi być ciekła, ale nie powinna być już zbyt gorąca. Najładniejsze maliny odstawiamy do dekoracji. Gotowy tort dekorujemy malinami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasto czekoladowe 116

większych foremkach trzeba sprawdzić po ok. 45 minutach. Polewa czekoladowa Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką i przykrywamy, po około 10-15 minutach mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewę należy dobrze schłodzić. W zależności od temperatury możemy uzyskać różną(...)wyciągnięciu z piekarnika gotowe ciasto warto ukłuć patyczkiem, żeby zobaczyć, czy na pewno jest upieczone. Polewę nakładamy dopiero, kiedy ciasto jest zupełnie zimne. Inaczej czekolada zacznie się rozpuszczać i spływać z ciasta. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Ciasto czekoladowe pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Tort potrójnie czekoladowy 244

łyżki mleka  Krem (również zrobiłam 2 porcje) Składniki na 1 porcję: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Polewa czekoladowa Składniki: 200g czekolady, 50g margaryny, 50g śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki(...)uzyskać gładkie wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie całkowicie rozpuszczona polewamy nią tort.Do dekoracji rozpuściłam białą czekoladę i widelcem z góry robiłam wzorki.  Dodatkowo zrobiłam ozdóbki czekoladowe i dodałam kandyzowane czereśnie. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
SERNICZKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI 143

czekolady gorzkiej 2 wafelki czekoladowe (po 50 g) - u mnie: Lusette 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru wiśnie w syropie  Polewa: 50 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 wafelek czekoladowy Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Studzimy. Żelatynę zalewamy zimną wody ok. 1/4 szklanki, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy(...)rondelku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao i energicznie mieszamy, aby powstała gładka polewa bez grudek. Po min. 2 godz. serniczki wyciągamy z foremek i ozdabiamy polewą czekoladową oraz pokruszonym wafelkami. Przechowujemy w lodówce.    P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga Ale Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
SERNICZKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI 159

czekolady gorzkiej 2 wafelki czekoladowe (po 50 g) - u mnie: Lusette 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru wiśnie w syropie  Polewa: 50 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 wafelek czekoladowy Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Studzimy. Żelatynę zalewamy zimną wody ok. 1/4 szklanki, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy(...)rondelku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao i energicznie mieszamy, aby powstała gładka polewa bez grudek. Po min. 2 godz. serniczki wyciągamy z foremek i ozdabiamy polewą czekoladową oraz pokruszonym wafelkami. Przechowujemy w lodówce.    P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga Ale Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Tort z masą czekoladową i truskawkami 131

Dziś zapraszam na obiecany przepis na tort, który powstał na biszkopcie z patelni. Torcik bardzo prosty w wykonaniu. Jasny biszkopt przełożony czekoladową masą z bitej śmietany, z truskawkami, polany polewą czekoladową. Pyszne połączenie smaków. Doskonały na upały. Dekoracja niestety nie jest moją mocną stroną, ale zapewniam, że obronił się smakiem i zniknął w parę chwil. Biszkopt możecie upiec tradycyjnie(...)Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Do lekko przestudzonej żelatyny dodaję łyżkę ubitej śmietany dokładnie mieszam, aby nie było grudek i wlewam do reszty śmietany, krótko miksuję. Polewa czekoladowa : Czekoladę mleczną łamię w kosteczki, dodaję do niej pokrojone w kawałki masło i mleko, całość podgrzewam w mikrofalówce aż do rozpuszczenia, połączenia składników ( 1-2 minuty ).  Ostudzony biszkopt

Kuchnia z widokiem na ogród
Trufle wiśniowe w czekoladzie 169

pestek 1 szklanka wiśni mrożonych bez pestek 1/4 szklanki nasion chia 1/4 szklanki mąki kokosowej Polewa: polewa czekoladowa według tego przepisu (około 1/2 porcji) Wykonanie: Przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu . Połowa porcji polewy wystarcza na podwójną porcję trufli. Pojedynczej porcji trufli nawet nie robię, bo zaraz rodzina podnosi alarm, że chce więcej Polewę odkładamy do przestudzenia(...)zachowanie kulistego kształtu (podsunęła mi go moja ulubiona Teściowa – dziękuję ). Otóż uformowaną kulkę maczamy w polewie i delikatnie widelcem przewracamy, żeby była równomiernie pokryta. Następnie, ostrożnie przenosimy kulkę na widelcu na sitko i poruszając sitkiem pozbywamy się nadmiaru czekolady. Genialne, prawda? Czekoladowe trufle przenosimy na talerz lub inne naczynie i chłodzimy w lodówce tak długo jak się da Najlepiej

Lamarida.pl