Profiterole/Profiteroles, to malutkie ptysie przepełnione kremem i oblane sosem, w klasycznej wersji jest to polewa czekoladowa, ale wariacja kremu i sosu to w dzisiejszych czasach tylko kwestia naszej wyobraźni, także do dzieła Kochani! Ja wybrałam wersje tradycyjną ale z troszeczkę innym kremem:) Składniki: (na 30 - 40 ptysiowych kuleczek) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody(...)pomarańczowy: 600 g śmietany kremówki 36% starta skórka z 1 pomarańczy: na malutkich oczkach 1-5 łyżeczki advocata kilka kropli świeżego soku z pomarańczy 1 łyżeczka cukru pudru Polewa czekoladowa: 80 ml wody 80 g cukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy
KreatywnePinypalnika, dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać. Przelać przez sitko, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, jakie powstały podczas mieszania polewy oraz w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia, jak miseczka z polewą po przechyleniu będzie zostawiać wyraźny grubszy polewa będzie Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać(...)pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić – najlepiej włożyć do lodówki, cały czas kontrolując jej gęstość – w odpowiednim momencie wyjąć z lodówki. Jeśli polewa zgęstnieje zbyt mocno należy ją znowu podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Polewę przygotowujemy przed samą dekoracją złożonego i schłodzonego tortu
moj przepis napalnika, dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać. Przelać przez sitko, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, jakie powstały podczas mieszania polewy oraz w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia, jak miseczka z polewą po przechyleniu będzie zostawiać wyraźny grubszy polewa będzie Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać(...)pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić – najlepiej włożyć do lodówki, cały czas kontrolując jej gęstość – w odpowiednim momencie wyjąć z lodówki. Jeśli polewa zgęstnieje zbyt mocno należy ją znowu podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Polewę przygotowujemy przed samą dekoracją złożonego i schłodzonego tortu
moj przepis napalnika, dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać. Przelać przez sitko, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, jakie powstały podczas mieszania polewy oraz w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia, jak miseczka z polewą po przechyleniu będzie zostawiać wyraźny grubszy polewa będzie Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać(...)celu lekkiego spłaszczenia, ja dodatkowo na deseczkę postawiłam ważący 5 kg garnek. Tort wyjąć z formy, odkrajając boki tortu od tortownicy nożykiem, wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Polewę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą (1-2 mm) dziurką. Tort polać polewą, zaczynając od krawędzi, tak aby powstały „zacieki”, następnie polewą ozdobić wierz tortu. Na tort
moj przepis napalnika, dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać. Przelać przez sitko, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, jakie powstały podczas mieszania polewy oraz w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia, jak miseczka z polewą po przechyleniu będzie zostawiać wyraźny grubszy polewa będzie Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać(...)celu lekkiego spłaszczenia, ja dodatkowo na deseczkę postawiłam ważący 5 kg garnek. Tort wyjąć z formy, odkrajając boki tortu od tortownicy nożykiem, wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Polewę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą (1-2 mm) dziurką. Tort polać polewą, zaczynając od krawędzi, tak aby powstały „zacieki”, następnie polewą ozdobić wierz tortu. Na tort
moj przepis nałyżka * sól – 1 szczypta * olej – 2 łyżki SOS WIŚNIOWY: * wiśnie w syropie – 3/4 szkl *syrop z wiśni – 0,5 szkl * cukier – 1 łyżka POLEWA CZEKOLADOWA: * kakao – 1 czubata łyżka * masło – 2 łyżki * cukier – 1 łyżka DODATKOWO: * lody Carte D’or Chocolate Brownie – 2 porcje SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIESZKI KOKOSOWE: Składniki(...)cukrem i zalewamy sokiem wiśniowym, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: W kąpieli wodnej! ( koniecznie! ) rozpuszczamy kakao z masłem i cukrem na gładki krem . CAŁOŚĆ: Polewą czekoladową dekoruejmy talerz. Z naleśników tworzymy mieszki/sakiewki ( możemy związać na górze ). Układamy porcję lodów i oblewamy sosem wiśniowym i resztą czekolady. Fajnym dodatkiem jest zastudzony karmel! Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkokuchence. Po upływie tego czasu usuwamy pokrywkę i zostawiamy do ostudzenia. Komosa powinna mieć taką konsystencję jak na zdjęciu poniżej. Gdy komosa się gotuje w drugim garnku przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu . Odstawiamy na około dwie godziny. Przygotowujemy dwie tortownice – u mnie 21 cm średnicy. Smarujemy spód o boku olejem kokosowym, a na spód kładziemy papier do pieczenia(...)Upieczone krążki odstawiamy do przestudzenia. Na odpowiednio dużym talerzu układamy jedno ciasto – polecam przewrócić je do góry dnem, bo spód biszkopta jest równiutki i ładniej wygląda Smarujemy połową polewy czekoladowej i układamy na niej banany pokrojone w plasterki. Można oczywiście użyć dowolnych owoców – bardzo dobrze sprawdzają się truskawki albo pomarańcze pokrojone na plasterki. Na owocach układamy drugi “biszkopt
Lamarida.plszklanki zwykłego cukru (80 g) 3 małe jabłka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszki manny polewa czekoladowa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/4 kostki masła (50 g) Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze sztywną soli ubić na sztywną pianę. Masę odłożyć do innego(...)ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 60-70 minut, aż do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Upieczony makowiec ostudzić. Na sam koniec polać go polewą czekoladową (masło i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Kroić po stężeniu polewy czekoladowej. Od góry: wygląd masy przed wymieszaniem z jabłkami i wygląd ciasta przed samym pieczeniem Pomysł
UgotowaćMakowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami i budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy
Uwaga Babcia Gotujewykładamy ją papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175 st.C bez termoobiegu przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wymujemy i studzimy. polewa czekoladowa: 140 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej 30 g masła do posypania: 1 szklanka wiórków kokosowych W rondelku podgrzewamy prawie(...)kawę, i natychmiast zdjejmujemy z palnika. Dorzucamy czekoladę, masło, mieszamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzone ciasto polewamy gęstniejącą polewą czekoladową, równo ją rozprowadzamy i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Odstawiamy do stężenia polewy i kroimy w kwadraty
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Kokosowa 1 litr mleka 3,2 % 400 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 300 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa 200 g czekolady 2-4 łyżek kwaśnej śmietany ( w zależności czy polewa ma być twarda czy lejąca) Poncz kawowy 50 ml wódki 100 ml mocniejszej kawy Wykonanie: Białka(...)przypalić Na pierwszy placek ciasta kładziemy 2/3 masy, następnie kolejny placek i ponownie 1/3 masę , na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Polewę robimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy śmietanę, łączymy ze sobą składniki i polewa gotowa :) Wersja pierwotna nie miała w sobie ponczu kawowego czy alkoholowego. Ja postanowiłam nieco zwilżyć placki ciasta :) tylko zamiast wody wolałam
W Moim Magicznym Domukawowe to małe babeczki, wykonane jak większość tego typu wypieków, bez użycia miksera. Ich smak jest delikatnie kawowy, więc powinny posmakować nie tylko wielbicielom kawy. Wierzch babeczek zwieńcza polewa czekoladowa, która idealnie podbija ich smak. Z poniższego przepisu przygotujecie 10-12 sztuk . Muffiny kawowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru 80ml oleju 80ml mocnej kawy 3 jajka(...)każdej nałożyć około 2/3 wysokości ciasta - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone muffiny ostudzić - przygotować polewę czekoladową: czekoladę i olej przełożyć do miski - miskę umieścić nad parującą wodą, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej polewy - polewę lekko przestudzić, za pomocą łyżeczki nałożyć na wierzch babeczek
Smakołyki Berenikijego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to w tym samym czasie robimy jasną warstwę, a potem to już z górki- orzeszki, karmel i polewa czekoladowa :) Od razu przyznam, że jest to ciasto, które jest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby(...)snickersowym i wylać mleczną masę. Dodatkowo: Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać. Na orzechy wylać karmel, o dstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- c zekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową. Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami. Ciasto przechowywać
Kraina Miodem Płynącamleka 3 czubate łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła szczypta soli Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady gorzkiej 64 % 2 łyżki śmietany kremówki 30 % 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Biskup przepis: Blaszkę o wymiarach 23×33 cm,(jeżeli mamy trochę mniejszą wyjdzie(...)przestudzenia. W osobnej misce utrzeć masło mikserem na jasny puch. Dodawać łyżka po łyżce masę budyniową , cały czas miksując na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jak zrobić polewę czekoladową? Wszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować na małym ogniu, do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i odstawić. Ciasto Biskup składanie w całość: Na dno blaszki kładziemy jasny
Olcia gotuje!