Witajcie, w ostatnim czasie będąc na obiedzie w Trattoria Pergamin w Krakowie jadłam genialnie polędwiczki w sosie serowym. Były wspaniałe! Sosem serowym zachwycałam się bardzo długo, aż dzisiaj postanowiłam, że spróbuję go zrobić. W internecie znalazłam dużo przepisów, ale szczerze ciągle miałam wątpliwości czy to idzie w kierunku odtworzenia smaku z Trattorii czy nie. Dlatego postanowiłam zrobić(...)swojemu. Według mnie wyszedł mi bardzo podobny i bardzo smaczny. Domownikom również smakowało, zatem przedstawiam Wam przepis: Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym duża pierś z kurczaka szklanka bulionu 4 ząbki czosnku 10 dag sera gorgonzola połowa serka topionego Hochland śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki olej natka pietruszki Filet z kurczaka kroimy
Kuchnia moimi oczamiroku szałwia w ogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się świetnym dodatkiem. Do panierki również. Bardzo polecam! składniki 500 g polędwiczki wieprzowej 8 listków szałwii 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek tartego parmezanu 2-3 jajka 1 łyżeczka papryki w płatkach sól, pieprz mąka przygotowanie Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić
Stare Garygorgonzoli lub rodzimego Lazura ok 1/2 szklanki śmietany 18% pieprz Składniki umieszczamy w małym garnuszku i stawiamy na niewielkim ogniu, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. Polędwiczki wieprzowe: ok 150 g na porcję Polędwiczki kroimy na plasterki, lekko ubijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy, oprószamy mąką, smażymy
Z butelką mleczka w tleDelikatne polędwiczki pod delikatną panierką serowo – kuskusową się schowały, a dzięki chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie. Składniki: 100 g serka Almette śmietankowego, 250 g polędwiczek z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 4 ząbki czosnku, kilka mini suszonych papryczek chili, 3 gałązki świeżego tymianku, 100 g groszku cukrowego(...)kuskusu, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, łyżka świeżego posiekanego koperku. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki, czosnek, tymianek, papryczki chili i wszystko podsmażamy. Dodajemy 6 pokrojonych na ćwiartki pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, całość nadal smażymy, aż odparuje cała woda z pieczarek. Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry
Moniki SmakołykiJeśli lubicie owoce i polędwiczki wieprzowe to proponuję moje danie grillowe. Nie byłam pewna połączenia takiego, pieprzowo – słodkiego, ale gdy smaki się połączyły to miło mnie zaskoczyły, bo danie mi bardzo smakowało - szkoda, że zrobiłam tak mało! Składniki: 2 porcje 200 g polędwiczki wieprzowej, 6 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego, szczypta(...)plastry świeżego ananasa, 4 plasterki pomarańczy, syrop z agawy, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki, pieprzem białym, 2 łyżkami sezamu i doprawiamy solą. Polędwiczki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry (ok.0,5 cm). Delikatnie rozbijamy widelcem przez dociśnięcie mięsa. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Ananasa kroimy
Moniki Smakołykiktoś ma ochotę na polędwiczkę wieprzową nadziewaną szpinakiem i suszonymi pomidorami podanej z pieczonymi ziemniaczkami i sosem śmietanowym ? Składniki : 1 polędwica wieprzowa 200 gr szpinaku 100 gr pomidorów suszonych w zalewie szklanka śmietany 30 % przypawa do mięsa wieprzowego oregano Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam przyprawą(...)mięsa wieprzowego i na chwilę odstawiam. Pomidory odsączam nieco z zalewy, drobno kroję i dodaję do rozmrożonego szpinaku po czym mieszam. Powstałym farszem nadziewam polędwiczki delikatnie dociskając farsz palcem. W tym samym momencie kiedy stawiam patelnię z odrobiną oliwy włączam też piekarnik. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładę polędwiczki i po kilka sekund obsmażam ją z każdej strony, przekładam
Mechanik w kuchniMiałam polędwiczkę ale nie miałam pomysłu jak ją wykorzystać. Wpadłam na pomysł nadzienia, zrobiłam ale jak była w piekarniku to pomyślałam czy domownikom będzie smakować. Mój strach był niepotrzebny - polędwiczka była pyszna. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 150 g wędzonego boczku cienkie plasterki musztarda rosyjska Kamis sól morska ziołowa Kamis pieprz kolorowy Kamis kilka strąków zielonego groszku liście(...)buraków czerwonych kilka gałązek koperku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Przeciąć na długość uważając żeby nie przeciąć za głęboko. Przykryć kawałkiem foli spożywczej i równomiernie rozbić na grubość około pół centymetra. Posmarować musztardą doprawić do smaku świeżo zmieloną solą morską z ziołami i kolorowym pieprzem. Ułożyć liście z buraków dodać zielony groszek, gałązki koperku i zwinąć
Ala piecze i gotujepobliskim bazarku zaczęli sprzedawać kurki, nie mogłam przejść obojętnie, a że trafiło się trochę wolnego między egzaminami, mamy efekt :) Dodatkiem do polędwiczki są kuleczki ryżowe z warzywami, przepis pojawi się w najbliższym czasie w oddzielnym poście. Zainspirował mnie przepis z bloga Czary Gary . Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około(...)już kwestia gustu, ja preferuję gęstsze sosy. Ten sos ma to do siebie, że w trakcie pieczenia powstanie woda i sos będzie jeszcze rzadszy niż po ugotowaniu. Mięso: Polędwiczkę można upiec w całości lub zapleść w warkocz, jak widać na zdjęciu. Gdy chcemy zrobić warkocz musimy rozciąć mięso na 3 części, pozostawiając około 1-1,5 cm nierozciętego mięsa
Czerwona Porzeczkazebrałam się i poszłam na grzyby. I było warto! Co prawda w moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora cebula - natka pietruszki(...)wodą. Do garnka wlać wodę, włożyć grzyby, dodać łyżkę soli i gotować przez około 20-30 min. Po ugotowaniu grzyby odsączyć, zostawiając wywar, który przyda się do sosu. Polędwiczki pokroić w plasterki, lekko rozbić za pomocą dłoni posypać, pieprzem i przyprawą do mięs (nie solić, gdyż mięso będzie twarde!), smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. Gdy będą
Zgrabne GotowanieProsty, ale jakże pyszny obiad 😍, który od czasu do czasu przygotowuję zamiast tradycyjnego schabowego. Nie tylko prosty i szybki, ale jeszcze mega smaczny! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa sól pieprz czosnek suszony masło klarowane - do smażenia roztrzepane jajka i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Polędwiczki oczyszczamy ze wszystkich błon. Kroimy na plastry. Każdy rozklepujemy dłonią na płasko. Solimy, pieprzymy
Walijskie Pichcenieziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Smacznego To też może Cię zainteresować: Placek po węgiersku Sznycle z indyka z gorgonzolą i brokułami Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami Polędwiczki z indyka z sosem Worcestershire Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Orientalny gulasz wołowy z batatem Artykuł Gulasz z piersi indyka z dynią i boczkiem pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakMałe fileciki z polędwiczek z filetu kurczaka z przyprawami, otulone boczkiem - będą super pomysłem na przekąskę na ciepło na imprezowy stół, ale także jako mięso obiadowe. SPRAWDŹ także przepis na ROLADKI Z PAPRYKĄ I CEBULĄ oraz FILET Z KURCZAKA PO WŁOSKU . Składniki: 13-16 polędwiczek z kurczaka (lub pierś z kurczaka pokrojona na paski), 13-16 plastrów boczku parzonego, ketchup
Lena GotujeSmacznego To też może Cię zainteresować: Stripsy z kurczaka Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej Aromatyczny schab z cebulą Skrzydełka miodowo – musztardowe Kurczak po marokańsku Przepiórki w boczku Polędwiczki z indyka z sosem Worcestershire Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Artykuł Podudzia z kurczaka z patelni pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakorzechami włoskimi. Smacznego To też może Cię zainteresować: Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli Brokuły zapiekane pod beszamelem Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami Artykuł Sznycle z indyka z gorgonzolą i brokułami pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakdusi\u0107 razem ca\u0142o\u015b\u0107 jeszcze chwil\u0119. Zredukowa\u0107 sos."],"keywords":"dania mi\u0119sne,dynia,kurczak,marchewka"} Drukuj Kurczak z dynią i marchewką Składniki: ok 1kg polędwiczek z kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/4 dyni hokkaido, 3 marchewki, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, olej, 1 szklanka wody, 1 szklanka(...)śmietanki 30% Przygotowanie: Polędwiczki z kurczaka pokroić na mniejsze części. Przyprawić kurczaka słodką papryką, kurkumą, majerankiem, solą i pieprzem. Podsmażyć delikatnie na patelni na oleju. Odłożyć na bok. Pokroić cebulę w kosteczkę. Przecisnąć czosnek przez praskę. Zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze dynię i marchewkę. Na dużej patelni na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać startą dynię i marchewkę
Bardzo Gruby Smok