polędwiczki - 3109 przepisów (strona:77/208)

Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszonymi borowikami i zawinięta w szynkę parmeńską. 206

Potrawa idealna na rodzinny spotkanie, odpowiednia na niedzielny obiad lub nawet jako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa   10 g suszonych borowików   1/2 cebuli   3-4 plastry szynki parmeńskiej    sól, pieprz   papryka czerwona słodka   czosnek granulowany   olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą(...)podsmażamy cebulę. Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w kostkę (wody nie wylewamy). Dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Przypraw do smaku solą i pieprzem.  Dokładnie myjemy polędwiczkę, a następnie długim, cienkim nożem robimy w mięsie dziurę (wzdłuż, celując w środek i uważając, żeby nie rozciąć mięsa do krawędzi). W powstały otwór delikatnie wkładamy nasz farsz z grzybów, dopychając

Symfonia smakowa
Kasza owsiana z polędwiczkami z indyka w warzywach 180

Kaszę owsianą niedawno odkryłam i od razu jej smak polubiłam, szybko się gotuje, jest zdrowa i dobrze smakuje.  Warzywa na patelni podsmażyłam, polędwiczki z indyka dołożyłam, całość na ostro doprawiłam i z kaszą połączyłam.  Kto liczy kalorie niech to danie spróbuje, a na pewno nie pożałuje, bo nie dość, że jest  w smaku oryginalne, to przygotowanie jest(...)proste, banalne. Składniki:   2 polędwiczki z indyka (ok. 400 g), 2 marchewki (150 g), ½ pora (100 g), 2 białe, średnie cebule, 200 g kaszy owsianej Cenos, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżka kapary + 1 łyżka zalewy, świeża kolendra, świeża zielona pietruszka, ostra mielona papryka czerwona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy, sól do smaku. Przygotowanie: Kaszę gotujemy

Moniki Smakołyki
Polędwiczki z dzika panierowane 162

polędwiczki z dzika, 1 l maślanki, 6 jagód jałowca, pieprz świeżo zmielony, 1 jajko, 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec) Polędwiczki włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku

królestwo garów
Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango 297

świetnych azjatyckich produktów, które postanowiłam jak najszybciej wykorzystać. Dania azjatyckie w założeniu są szybkie w przygotowaniu, za to dzięki orientalnym przyprawom, zawsze wychodzą pełne smaku. Tym razem postanowiłam przygotować polędwiczkę wieprzową w pikantnym sosie pomarańczowym z dodatkiem papryki i mango, którą podałam z makaronem chow mein, gdyż nie trzeba go nawet gotować:) Całość posypana prażonymi nerkowcami, dymką i kolendrą(...)pewnością posmakuje każdemu. Polecam! Scroll down for recipe in English Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango (4-6 porcji) Składniki: 450 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju roślinnego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę sól i pieprz 1 szklanka soku pomarańczowego 4 łyżki sosu Hoisin 4 łyżki białego wytrawnego

karmelowy
20 dań idealnych na delegację 1451

poniższych dań.  (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) W szczególności polecam przepisy na chili con carne , karkówkę w sosie cebulowym i gulasz wieprzowy .  1. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili con carne 3. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik(...)Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz

Ugotować
Wędzenie przepis ogólny 214

wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to:  - Schaby,szynki(...)karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica z dzika - gotowana 290

Składniki: 2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg 2 łyżki smalcu do smażenia sól Składniki marynaty: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku utarte 2 łyżki octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 goździki 3 ziarna jałowca Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka(...)doprowadzamy do wrzenia. Umyte polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy gorącą marynatą, mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy, obsmażamy na rumiano Marynatę cedzimy przez sitko, wyciągamy liście, pieprz i ziele, goździki, jałowiec Do garnka wlewamy

Proste Potrawy
polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi 213

Składniki:  1 polędwiczka wieprzowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina łyżka masła 15 dkg borowików s ó l pieprz oliwa z oliwek  40 dkg ziemniaków 1 łyżka jogurtu 1 żółtko 1 jajko bułka tarta  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy

Luźna Kuchnia
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowo francuskim 145

Polędwiczki kojarzą mi się zawsze z częścią wieprzowiny tej bardziej wykwintnej,lepszej, delikatniejszej. Może też ze względu na swoją cenę. Warto zaserwować ją na stole ze względu na swoje walory smakowe. Smaki w poniższym przepisie idealnie się zgrały. Danie jest wyborne i pyszne. Muszę się przyznać, że na koniec talerz został wylizany. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - śmietana powinna być(...)temp. pokojowej inaczej może się zważyć 600 g polędwiczek wieprzowych 3 ząbki czosnku  mały kubek śmietany 18% 3 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) sól, pieprz oliwa, kilka kropli sosu sojowego jasnego  Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i pieprzem. Wetrzeć przyprawy

Kubki smaku
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową 319

Dawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;) Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone 1 duża marchewka(...)sera 1 jajko 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka ostrego keczupu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (jeśli jest potrzeba oczyszczamy z błon). Dusimy na suchej patelni aż będzie miękka. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso rozrzucamy pokrojoną

Kolorowy Przepisownik
Szaszłyki z cukinią 169

Szaszłyki z cukinią są bardzo smaczne i delikatne w smaku, polędwiczka wieprzowa jest idealna do szaszłyków, szybko się piecze na grillu. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 mała cukinia żółta 1 mała cukinia zielona 2 cebule Marynata: 1 łyżka przyprawy do szaszłyków 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka musztardy ¼ szklanki oleju Dodatkowo: Długie wykałaczki Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w plastry, składniki

Bajeczna Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w pomarańczach. 150

porcji 5 polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu drobiowego (z kostki) 1/2 szklanki wytrawnego sherry sok i otarta skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych zielonych listków szałwii sok z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej  sól pieprz 1 średnia pomarańcza kilka zielonych listków do dekoracji Sposób wykonania :   U myte i osuszone mięso(...)skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. W rondlu stop masło, zarumień polędwiczki ze wszystkich stron. Wlej sherry, oraz bulion. Dodaj posiekany czosnek, szałwię oraz skórkę z pomarańcza, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę. Miękkie mięso wyjmij

Przepisy i porady kulinarne
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z CHIPSAMI W TOWARZYSTWIE MIODOWO MUSZTARDOWEGO SOSU 164

polędwiczki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie sunbites paprykowych   250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki(...)rodzynki, szczyptę cukru i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( ja włączam termoobieg), czas zależy od wielkości kawałków mięsa, natomiast przy średniej wielkości kawałkach wystarczy 25 minut. Ziemniaki obieramy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy

KuchcikoweLove
Polędwiczki z leśnymi grzybami 160

Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 300 gram świeżych lub mrożonych podgrzybków 1 średniej wielkości cebula 1/4 kostki masła przyprawy: sól, pieprz, wegeta dodatkowo: mąka, olej Sposób wykonania: Polędwiczkę pokroiłam w plastry, lekko rozbiłam , posypałam solą i pieprzem, obtoczyłam w mące i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrałam , pokroiłam w piórka. Masełko podgrzałam , dodałam grzybki pokrojone w plastry  ( moje(...)były mrożone ) , cebulkę; podsmażyłam, wlałam  szklankę wody, dodałam polędwiczki, i przyprawy, dusiłam na wolnym ogniu przez 15 minut. Doprawiłam do smaku solą , pieprzem i wegetą

Darcia w kuchni
WĘDZONE HAMBURGERY Z BRUKSELKI 194

SKŁADNIKI: - 40 brukselek równej wielkości - łyżeczka soli - 2 łyżki stołowe oleju o aromacie dymu - polędwiczka wieprzowa - łyżeczka soli peklowej - łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego - 2 łyżki naturalnego dymu wędzarniczego KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:   - 0,5 kg czerwonej cebuli posiekanej w piórka - 2 łyżeczki brązowego cukru - łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku - 2 łyżeczki musztardy francuskiej SOS SEROWY WĘDZONY(...)zmienią koloru. KIEDY BRUKSELKI TROCHĘ OSTYGNĄ przekrój je na pół, w wędlinę na cienkie plasterki. Rozgrzej i patelnię grillową, wysmaruj ją olejem o łagodnym, dymnym aromacie, wsyp brukselki i polędwiczkę, grilluj z dwóch stron.  NA WYKAŁACZKĘ nabijaj brukselkę, polędwiczkę, nałóż trochę konfitury, zakończ brukselką. W osobnej miseczce podaj ciepły sos serowy

Kuchnia bezglutenowa Loli