może się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół i wyszukanych marynat. Namawiam gorąco do marynowania w szczególności mięsa i drobiu. Polecam pyszną marynatę do kurczaka , a do wieprzowiny BBQ sos , którym marynuję mięso jak i smaruję podczas grillowania. Tradycyjne dania z grilla jak również te bardziej wyszukane są jak najbardziej wskazane. Wybierając dania na grilla kierujemy się latwością i prostotą(...)burgery z grillowanego łososia, ananasa i awokado . Jest to jedno z grillowych dań, które często przyrządzam. Grill z mięsa króluje. Zapach i smak grillowanego mięsa jest niesamowity, choćby grillowane polędwiczki. Co jeszcze można wrzucić na ruszt? Warzywa, owoce i grzyby. Najlepiej lączyć dania klasyczne z nowościami, mieszać warzywa z mięsem czy rybami. Proponuję również wzbogacić grilla o różne gatunki mięsa
codojedzeniatalarki a paprykę w paski. Warzywa dodać do polędwiczek i smażyć do zeszklenia. Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. W międzyczasie doprawić papryką, solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wymieszać w kubku z wodą i pomału wlewać do mięsa aż sos osiągnie odpowiednią gęstość. Posypać majerankiem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąstron podsmażamy polędwiczkę aż się zarumieni, dodajemy pokrojoną w krążki cebule i gdy już wszystko się zarumieni dodajemy pozostałą zalewę i grzyby. Wszystko smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i jeszcze podsmażamy, aż sos lekko odparuje i ładnie się zredukuje. Smacznego
Niezły Młynekminut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i redukujemy ich temperaturę do pokojowej. Przed samym podaniem wkładamy je na około 2 minuty do piekarnika w celu ich podgrzania. W garnku podsmażamy powidła śliwkowe. Dodajemy rozmaryn . Następnie dodajemy wino i redukujemy sos o 2/3 objętości. Następnie dodajemy napar z kawy i cynamon
Garniec MagalieMoje drugie danie to poliki wołowe w aromatycznym winno-korzennym sosie. Pyszne, rozpływające się w ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami, co okazało się ciekawym zestawieniem. Córka zajadała się polędwiczkami wieprzowymi podanymi na maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy
Smaki Ewyskładzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu.Składniki na 4 porcje:4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką 200-300 g dynii Hokkaido1 duże kwaśne jabłko3-4 cm imbiru5
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżek oleju rozgrzać w garnku i podsmażyć na złocisto polędwiczki z marynatą lekko obsypane mąką następnie dodać wypestkowane, opłukane śliwki, wsypać papryczkę chilli następnie wlać wodę, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu z 25 minut mąkę wymieszać z wodą i wlać mieszając do zagęszczenia sosu woreczek kaszy ugotować wg przepisu ale posolić dopiero na koniec gotowania, ugotowany
W Mojej Kuchni Lubięłyżki masła 200 g śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie: Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić na grubsze plastry, lekko rozbić. Masło rozpuścić, obsmażyć mięso po 2 minuty z każdej strony, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Całość zalać śmietaną, dusić parę minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Gotowe, smacznego
magiczna kuchnia Kasipiersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis 5 listków bazylii Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Włożyć piersi dodać
Ala piecze i gotujesklepach pojawiają się owoce granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia serce. Składniki na polędwiczkę w marynacie : 1 polędwica wieprzowa 5-6 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu) 2 łyżki musztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny pieprz Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam(...)zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam. Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz. Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana Przygotowanie sosu : Do rondla
Mechanik w kuchniPieprz, kurkumę, curry i 2 szczypty soli mieszamy. Polędwiczki oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka, dodajemy brukselkę, fasolkę, makaron, świeże igiełki tymianku
Moniki Smakołykiniskokaloryczne, lekkostrawne i bardzo dietetyczne. Rolada przygotowana z wyrazistym farszem jarmużowym i suszonymi pomidorami smakuje rewelacyjnie. Ponieważ do nadzienia użyłam suszonych pomidorków z żurawiną, żurawina pojawia się również w sosie. Rolada ma soczyste i bardzo mięciutkie mięso. Tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno do kanapek. Polecam! Składniki: pierś z indyka - około 1 kg jarmuż - około(...)słoiczka gałązka rozmarynu sól, pieprz gałka muszkatałowa 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml bulionu do podlania Wykonanie: mięso oczyścić z błon . Rozciąć jak książkę. Można usunąć polędwiczkę, będzie łatwiej formować roladę. Użyłam całego płata mięsa z poledwiczką, dlatego niezbyt foremną roladę umieściłam w siatce . Rozcięty płat mięsa rozbić na grubość 2 cm pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w 4 płatkach orkiszowych. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć mięso na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 15 minut. Podałam z sosem z owoców leśnych z czerwonym winem . *jeżeli nie mamy
królestwo garówczosnek. Gdy się zeszkli dodajemy umyte i osuszone polędwiczki, oprószamy je solą i pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką. 2. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy mięso przez ok 15-20 minut, tak aby sos odparował i zgęstniał. Po koniec posypujemy świeżą natką
Apetyczna babeczkamłynku sól morska w młynku 1 łyżka ziół prowansalskich pieprz świeżo mielony 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 szkl śmietanki 30% Filety umyć, osuszyć, usunąć błonki. Odciąć polędwiczki, każdy filet przekroić na pół. Mięso przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, polać olejem i wymieszać aby dokładnie były obtoczone w marynacie. Odstawić do lodówki na godzinę. Garnek o grubym dnie rozgrzać(...)się przyrumienią. Na koniec dodać posiekany czosnek, przykryć i dusić ok 15min. Podlać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu (bez przykrycia) do czasu aż śmietanka się zredukuje do gęstego sosu (ok 10-15 minut). Podawać z ryżem i surówką. Można zwiększyć ilość sosu dolewając ok 1/2l gorącej wody i zagęszczając 1 łyżką mąki pszennej wymieszanej w niewielką ilością zimnej wody
Smakołyki Asi