Był pleśniak - musi być i szarlotka! Obowiązkowo! :) U mnie w domu tą szarlotkę robi się już od dawna. Z oryginalnego przepisu jeszcze upiekę i wrzucę, a póki co moja ostatnia kombinacja - wymyśliłam sobie kakaowy spód, kruszonkę i dodałam kisiel do jabłek, żeby były bardziej zwarte i gęste (przyspieszyło mi to przygotowanie;)). Bo jednak jest to ciasto nieco pracochłonne
Kolorowy Przepisowniknatychmiast po zrobieniu :D Smacznego:) Zobacz także: Crumble z jabłkami Czarny Pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami Przepis bierze udział w akcji
KreatywnePinyBardzo łatwe i szybkie ciasto półkruche, skubańca zwanego również pleśniakiem robi się w wielu wersjach i zestawieniach. W zależności od pory roku i dostępności produktów można dodawać sezonowe owoce, dżemy lub nawet owoce tzw. z odzysku czyli z kompotu :). U mnie wersja z dżemem, a nawet z czterema rodzajami dżemu, którymi obdarowała mnie Ewa: wiśnia, pigwa, wieloowocowy i śliwka
Apetyczna babeczkawędlin: kiełbasy pieczone zwinięte różne rodzaje szynek pasztety pieczone pokrojone w kostkę kabanosy jałowcowa itp. Do wędlin można podać w małym naczyniu chrzan lub inny sos. Deska serów: wędzone "pleśniaki" miękkie, twarde pokrojone w kostkę itp. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Każdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostki margaryny 4 -5 jajek 2 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Składniki: ciasto 1\2 kg mąki 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie: Wszystkie
Anioły w kuchniPleśniak z jabłkami - pyszne i proste aczkolwiek nieco pracochłonne ciasto w sam raz do kawy.Przekładane jabłkami lub dżemem jagodowym , posypane tartym ciastem będzie ucztą dla podniebienia każdego amatora. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 4 jajka szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki kakao 350 g jabłek prażonych przepis
Smakowite Daniaprzepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po prostu muszę go upiec, zwłaszcza że ciasto nie jest skomplikowane, a wręcz bardzo szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak , ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek. Składniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową
Smakowy RajPleśniak to jedno z tych ciast, które od pierwszego upieczenia stało się jednym z moich ulubionych. Kruche, niezbyt słodkie ciasto połączone z kwaskowym dżemem porzeczkowym to jest to! Bardzo szybko się je robi i mogę zapewnić, że jeden, dwa a nawet trzy kawałki do spróbowania na raz to zdecydowanie za mało ;) Przepis pochodzi z moje wypieki . SKŁADNIKI 200 g masła
Złote przepisypewno to ciasto znacie bardzo dobrze ? Pleśniak - pyszne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie lat dzieciństwa , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut
Słodkości i nie tylkowyciągnąć, dokręcić i ustawić nakrętką do dołu pod grubym ręcznikiem/kocem na całą dobę. Przechowywać w zimnym, ciemnym pomieszczeniu. ( Tak przygotowany agrest idealnie nadaje się do różnych ciast, m.in. pleśniaka
A Ty Smakuj Mnieprzygotowaniu. Małżon zakupił potrzebne produkty i w niedzielny poranek oddałam się pasji zagniatania i kruszenia. Potem upiekłam i zjadłam kawałek jeszcze parujący i z wyciekającym dżemem... Ależ ja lubię Pleśniaka!!! I tym razem w wersji po mojemu, a raczej wg zamówień domowników. Zostawiłam sobie kawałek do kawy na dziś gdy wrócę z pierwszego od lat basenowego szaleństwa... Był idealny
Dzieje kuchennej Wiewiórykuchnie miłym ciepłem pieczonego ciasta. Tak też robię, ale co jeśli się do tego za bardzo przyzwyczaję? Chyba zacznę rozdawać ciasta znajomym bo sami ich wszystkich nie zjemy. Pleśniak ciasto: 3,5 szklanki mąki krupczatki 37dag masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 6 żółtek 1 łyżka kakao beza: białka z 6 jaj 1,5 szklanki
Zapiski Młodej ŻonyWłaściwa nazwa tego ciasta to... pleśniak. ;-) Nijak mi do niego nie pasuje, bo nie budzi pozytywnych kojarzeń a ciasto jest przepyszne! "Kruszonkowiec" brzmi lepiej. Fani kruszonki i białkowej bezy na pewno będą nim zachwyceni. Niewątpliwy atut to fakt, że można przygotować je ze składników, które zwykle mamy w kuchni i przełożyć dowolnym dżemem/konfiturą. Ja wybrałam dżem borówkowy. Przepis
Szefowa kuchnizdane na 5.. i teraz już można się pobyczyć. Dziękuję bardzo za pamięć. Teraz już wracam na dobre. Uzbierało mi się trochę tych przepisów. Dzisiaj zaległy przepis na pleśniaka. To ciasto kojarzy mi się z domem rodzinnym, bo zawsze robiła go moja mama. Uwielbiam tego rodzaju ciasta. Ja wzięłam przepis od DOROTUS . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawnie