płatki owsiane - 8462 przepisów (strona:456/565)

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 283

masłem, to bezcenne chwile. Moje pierwsze pieczywo w większej formie to chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których użyłam też do wypieku bułek , zamieniając płatki owsiane na słonecznik. Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach Składniki: 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 160

sernik jaki upieczecie będzie ciut inny. Nie jestem w stanie podać dokładnych ilości, będą to orientacyjne wartości. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu  4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód

W kuchni Karmel-itki
Granola Klonowa z Orzechami Pekan 165

przy niej nie ma wcale! Trudno jej się oprzeć, wyjadam ją na sucho i zjadam z mlekiem i owocami.  Przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pekan posiekanych (w sklepie  SKWORCU  możecie kupić dobrej jakości orzechy) 1/2 szklanki syropu klonowego 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie

Blondynka Gotuje
Norweski chleb górski 248

wody 350 g mąki orkiszowej, typ 1850 (w oryginale: razowa mąka chlebowa) 50 g mąki pszennej, typ 550 (w oryginale: mąka żytnia) 15 g świeżych drożdży 50 g płatków owsianych 25 g rozgniecionych w moździerzu pestek słonecznika (w oryginale: zarodki pszenicy) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3/4 łyżki soli (w oryginale: 1 łyżka) Przygotowanie W ymieszaj mleko

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z kminkiem i prażoną cebulką 147

pieczenia: ok. 1h   Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 6 łyżek płatków owsianych 1 łyżka kminku 15 g suszonej prażonej cebulki 25 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant 0,75 łyżki soli 0,75 łyżki cukru 0,5 l ciepłej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb pytlowy 139

wyrośnięcia. Ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i obsypać otrębami. Ponakładać do foremek do ½ wysokości. Jak ciasto wyrośnie smarujemy wierzch wodą i obsypujemy sezamem, czarnuszką i płatkami owsianymi (wg uznania). Wstawiamy do nagrzanego pieca wraz z naczyniem z wodą (poprawia wilgotność chleba). Pieczemy 10 min w temp. 230 o C następnie 30 min w temp

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 160

Składniki 100 g suszonych daktyli (można dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki orkiszowej razowej mąka do podsypywania (chlebowa lub orkiszowa) Przygotowanie Daktyle wrzucić do gorącej wody. Dzięki temu zmiękną, jeśli

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zdrowa "czekoladka" (healthy chocolate fudge) 200

Zdrowa "czekoladka" PRZEPIS (forma: 20x20cm, inspiracja: FitSugar , poniżej przepis zmodyfikowany)   Spód 1 szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl. blanszowanych migdałów (jak przygotować je w domu - poniżej instrukcja) 1/3 szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni 1/3 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa jest za sucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb ziarnisty na zakwasie 251

cierpliwości, bo bez tego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej      Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin

sama złodycz
Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie 160

wielu dopełnień, wystarczy dobrej jakości masło. Mistrzostwo świata! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka żurawiny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej       Zakwas wyjmujemy i dokarmiamy 8 godzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie

sama złodycz
Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 122

pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej otręby pszenne do posypania      Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin

sama złodycz
WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ 253

szczypta soli- skórka pomarańczowa, u mnie gotowa Oetkera (nie trzeba)Składniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed

Smaczne Zdrowe
474. Obłędnie czekoladowa. 141

cudowne. Coś mi się dzieje z myszkę/komputerem, zaraz mnie szlak trafi -,-Składniki:ok.1/2 szklanki mieszanki płatków na owsiankę(u mnie w większości owsiane, ale są jeszcze otręby owsiane, żytnie, pszenne, płatki ryżowe, jęczmienne, kasza manna i kukurydziana)łyżka kakao (nie wiem. ok.10g?)ok.1/4 tabliczki czekolady ( u mnie 2/1 mleczna i gorzka) + dodatkowo na wierzchjakieś 2 szklanki płynów?szczypta

More food, love and dreams
CHLEB WIELOZIARNISTY 115

pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych 6 łyżek siemienia lnianego złocistego 3 łyżki sezamu 3 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki pestek łuskanej dyni     Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam(...)miski.   Kolej na ziarna i płatki.   Wsypywałam kolejno: płatki jęczmienne, siemię lniane złociste,  otręby owsiane,  sezam,  ziarna słonecznika i dyni.   Wszystkie składniki wymieszałam.  Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką

potrawyregionalne
Czekoladowe ciasteczka owsiane 120

Kruche, kokosowe, z czekoladą, mmmm… Pyszności. Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie pulsacyjnym. Smacznego! Czekoladowe ciasteczka owsiane Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości(...)Wege Porcje 18 Składniki Ciasteczka 160 g mąka owsiana 90 g wiórki kokosowe 30 g olej kokosowy 40 g miód lub syrop klonowy lub melasa 1-2 łyżeczka kakao opcjonalnie Polewa 100 g czekolada 70% kakao 1 garść płatki kokosowe mogą być wiórki Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasteczka ugnieść w zwarte ciasto. Wyłożyć na papierze do pieczenia, spłaszczyć dłonią

Kucharzyca