płatki owsiane - 8462 przepisów (strona:453/565)

Awaryjne ciasto "na łyżki" 320

cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka ) cukier wanilinowy Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 łyżka płatków owsianych 1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtko Dodatkowo: dowolne owoce lub marmolada Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce lub kawałeczki marmolady

Praktyczna pl
Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny 2928

rzadszą (eliminacja zaparć). Wygodnym i naturalnym źródłem włókien są nasiona babki płesznik i jajowatej… Aby spotęgować czyszczące działanie błonnika do diety należy dołączyć: + inne, obfite źródła włókien tj. płatki owsiane, grube kasze, otręby pszenne, ciemne pieczywo Ważne!  Zwiększanie podaży błonnika trzeba przeprowadzać stopniowo, w innym przypadku grożą bóle brzucha i wzdęcia. +  orzech czarny  – silne działanie odrobaczające

NaKońcuJęzyka
Zapiekana owsianka z karmelizowanymi orzeszkami 145

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Owsianka zapiekana w piekarniku z bananem i karmelizowanymi orzechami ziemnymi. Pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie. Przepis

Marta Gotuje
Owsiankowe dzień dobry! 316

figi nawinęły mi się pod rękę i poszły do owsianki. Wyszło cudownie! Przepyszna, sycąca, słodziutka. Składniki: 1 łyżka miksu śniadaniowego (każdy chyba ma taki swój miks :) w moim są płatki owsiane, otręby - 2 rodzaje, siemię lniane, samo zdrowie!) 2 figi 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła orzechowego orzechy laskowe (ok 5 szt) świeży startu imbir (to nie jest konieczne

Brzuszki Łakomczuszki
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 218

wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa

prawdziwe jedzenie
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 165

łyżeczki soli, 300ml przegotowanej zimnej wody, łyżeczka brązowego cukru, 1/2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 5 suszonych pomidorów w oleju, do posypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane. Przygotowanie Połowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej z suszonych

Z miłości do słodkości
Mleczny chleb orkiszowy 127

dokarmionego zakwasu 150 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 10 g soli 25 g gorącego, stopionego masła 120 g mieszanki ziaren (dałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane)   Wykonanie: W misie robota wymieszać mleko z miodem.  Dodać mąki, sól i zakwas.  Wymieszać.  Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę

Sto kolorów kuchni
bułeczki megamaślane 100

kuchnie totalnie. Zdarzyłam je zrobić już w kilku wersjach, z rodzynkami, z nadzieniem owocowym,  na mące pszennej i razowej. Zdjęcia na dole są z wersji z płatkami owsianymi i mąką razową. polecam  Składniki: 40 g drożdży 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego  szklanka mleka 2 jajka 70 g masła 600 g mąki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Batoniki musli 193

wypróbowałyśmy pochodzi stąd , natomiast poddałyśmy go lekkim modyfikacjom. :-) Batoniki nie zawierają ani cukru (słodzone są miodem), ani masła. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie.  Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów

kuchnia do kwadratu
Prosty chlebek razowy ze słonecznikiem 173

Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej.  Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się.  Przepis na keksówkę. Składniki: 0,5kg mąki razowej żytniej 100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych) 2,5 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej) 0,5 łyżki cukru 50g drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki ciepłej wody

kuchnia do kwadratu
Dietetyczne ciasto z jabłkami, brzoskwiniami i serkiem Almette! 177

brzoskwinie, jaja, mleko i serek Almette! Polecam! CIASTO BEZ MĄKI, CUKRU I MASŁA! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka 1,5% - 4 jaja - 200g burgolu drobnego - 3/4 serka Almette fruit - łyżka płatków owsianych - 3 jabłka pokrojone w kostkę - 1 duża brzoskwinia pokrojona w kostkę -100 ml wody - łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi 114

mleka 150 g wody 200 g dokarmionego zakwasu 600 g mąki pszennej (dałam typ 650) 50 g maki żytniej jasnej  (ja dałam  typ 2000) 100 g płatków owsianych 15 g soli 3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód) Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto.  Uformować kulę, przykryć

Sto kolorów kuchni
Jabłka tarte zapiekane z malinami, jagodami Goji i ziarnami 229

uwielbiam letnie jabłka! :)  - pół szklanki malin  - 2 łyżki jagód Goji - łyżka siemienia lnianego - łyżka sezamu - łyżka miodu  - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kardamonu - 5 czubatych łyżek płatków owsianych górskich  - 4 białka jaj  Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy białko jaj, cynamon, kardamon i mieszamy łyżką. Do jabłek dodajemy maliny, sparzone wrzątkiem jagody Goji

Sajkofanka smaku
żurek jarski 238

Składniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Przejdź do  przepisu na żurek bez mięsa

w kuchni i w ogrodzie
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 160

wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa

prawdziwe jedzenie