placuszki - 9092 przepisów (strona:72/607)

Placuszki z serka ricotta, bardzo delikatne i pyszne 88

Bardzo dobre placuszki, bardzo delikatne i pyszne. Wykonanie ciasta – Białka oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć miksera lub robota kuchennego. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać białka w ciasto ale delikatnie. Smażenie – na patelni rozgrzać małą ilość oleju i nakładać ciasto porcjami na patelnię. Smażyć na średnim ogniu(...)Białka muszą być sztywne wyjąć białka z naczynia do naczynia włożyć pozostałe składniki, wymieszać obroty 5, 30 sekund dodać białka i wymieszać za pomocą kopystki smażenie jak wyżej Placuszki rewelacja, polecam

Kuchnia Pokoleń
Chrupiące placuszki ziemniaczano-dyniowe 87

Placuszki ziemniaczano-dyniowe Chrupiące z zewnątrz i delikatne oraz przepyszne w środku placki z ziemniaków i dyni. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko – posypane cukrem albo posmarowane kremem czekoladowym lub dżemem. Ale rewelacyjnie smakują również na wytrawnie, ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym.     Składniki: 300g ziemniaków 300g dyni 1 jajko(...)ściereczkę *** *** Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę i sól *** *** Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Na rozgrzany olej wkładamy łyżką po dwie porcje ciasta i formujemy zgrabne placuszki *** *** Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu – do zrumienienia *** *** Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Placuszki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ

Blog z Apetytem
Placuszki ze słodkich ziemniaków (Pancake di patate dolci) 117

propozycj ę  na śniadanie w wersji jesiennej. Pyszne placuszki ze s ł odkich ziemniaków, złociste na zewnątrz, w środku pulchne i bardzo delikatne.  Placuszki są idealne zwłaszcza dla osób, które w diecie wykluczają jajka, mleko i masło. Smacznego! SKŁ ADNIKI 250 g słodkich ziemniaków 100 g mąki wieloziarnistej 150 ml - 175 ml wody gazowanej(...)wodę wymieszaną z miodem . Na sam koniec dodajemy purée z ziemniaków. Masę dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, łyżką nakładamy placuszki i smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki podajemy z miodem, owocami (np. podduszonymi śliwkami) lub posypujemy cukrem pudrem.  **** PREPARAZIONE Lavate bene

La grande e la piccola cuoca
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 124

Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby je przygotować nie trzeba włączać nawet piekarnika - wystarczy dobra patelnia! Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i smakują jak pieczone. Mięciutkie i puchate(...)placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu z ketchupem. Składniki: 30 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju + do smażenia 100 g szynki

Kuchnia MagdaLeny
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 124

Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby je przygotować nie trzeba włączać nawet piekarnika - wystarczy dobra patelnia! Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i smakują jak pieczone. Mięciutkie i puchate(...)placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu z ketchupem. Składniki: 30 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju + do smażenia 100 g szynki

Kuchnia MagdaLeny
Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko 195

Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko – prawie jak mini serniczki z patelni :) Więc jeśli macie ochotę na sernik, a czasu na pichcenie w kuchni niezbyt wiele, to polecam właśnie takie placuszki z twarogu :) Można je tuż przed poda The post Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Placuszki na kefirze 132

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na śniadanie lub kolację, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Są to pyszne placuszki na kefirze. Robi się je szybciutko, są puszyste i bardzo smaczne. Placuszki możemy jeść soli lub z dżemem, owocami, jogurtem, syropem klonowym, z czym kto lubi :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1,5 szklanki kefiru(...)składniki nam się połączą wtedy dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie miksujemy. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta, dajemy na patelnię i formujemy okrągłe placuszki. 4. Smażymy z obu stron na rumiany kolor :-) Podajemy z ulubionymi dodatkami. Placuszki możemy bez problemu jak nam zostaną podgrzać wieczorem lub nawet na drugi dzień (wtedy już bez tłuszczu

kruche babeczki
Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym 110

Któż nie lubi placuszków na śniadanie! Z owocami, czekoladą, syropami… Ja dzisiaj przygotowałam wspaniały sos mandarynkowy z dodatkiem imbiru i rozmarynu… Koniecznie wypróbujcie! Składniki: PLACUSZKI (ok 10 sztuk): 1 jajko (osobno żółtko i białko) 1 łyżka cukru 190 g jogurtu 125 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia Żółtko ucieramy z cukrem na puszysty krem(...)następnie dodajemy jogurt, mieszamy oraz mąkę z sodą. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dodajemy do masy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, łyżką nakładamy placuszki, smażymy na złoty kolor na małym ogniu. SOS MANDARYNKOWY 250 ml soku mandarynkowego  Smaki Victorii CYMES 3 plasterki świeżego imbiru gałązka rozmarynu 1 łyżka syropu deserowego  wanilia meksykańska Victoria opcjonalnie łyżka cukru

Mój pomysł na
Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) 152

zucchero a velo 100 ml di yogurt 1/2 cucchiaino di lievito vanigliato un pizzico di cannella un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Do przygotowania placuszków wykorzystujemy 2 naczynia.  Do pierwszego przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy cukier puder oraz szczyptę cynamonu i soli. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z kefirem(...)naczynia z mokrymi składnikami stopniowo wsypujemy suche składniki . Masę na placuszki dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.  **** PREPARAZIONE Riscaldate il forno a 175 gradi. Per preparare le frittelle prendete due ciotole. In una ciotola setacciate la farina con il lievito vanigliato, lo zucchero a velo, un pizzico di cannella e sale .  In un'altra ciotola montate

La grande e la piccola cuoca
Placuszki drożdżowe, bardzo puszyste 101

Już nie muszę Wam mówić że uwielbiam takie śniadania. Kto tu wchodzi częściej szybko to zauważy, jak często się pojawiają słodkie śniadania. Takie placuszki to nie tylko śniadania, mogą być na obiad lub kolację. Z tej porcji wychodzi 14 placuszków. Wykonanie – do kubka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka. Wymieszać i odstawić(...)patelni rozgrzać olej, mocno. Następnie zmniejszyć ogień. Dużą łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. W smażeniu są bardzo łatwe. Placuszki podczas smażenia jeszcze rosną. Serwowanie – podawać z sosem klonowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem. Tu już możecie podawać według waszych upodobań. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, dodać

Kuchnia Pokoleń
Placuszki dyniowo jaglane 145

przez 3 dni, na szczęście moja Zuzia też ją lubi i póki co nie protestuje przeciwko dyniowym eksperymentom. O dziwo nawet Pan Mąż, który twierdzi, że dyni nie cierpi placuszkami nie pogardził. A same placuszki są zdecydowanie fit, wystarczy spojrzeć na listę składników, do tego jeszcze zamiast smażyć upiekłam je. Idealnie nadają się dla małych dzieci i dla tych(...)słodka to wyjadam łyżeczką. Banana rozgniatam, mieszam z dynią, jajkami, mąką i ostudzoną kaszą jaglaną, dodaję szczyptę cynamonu. Masę nakładam łyżka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nadając kształt placuszków. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piękę ok 25 minut w 180 st. C z termoobiegiem. Podałam z jogurtem naturalnym i odrobiną dżemu. var widgetParams

Cynamonowe szczęście
Placuszki bananowe - pyszne 113

Dzień dobry :-) Szybkie i bardzo smaczne placuszki z banana, które pokochają na pewno dzieci i dorośli. Nie ma w nich cukru, bo słodycz dają banany, idealne do jogurtu, dżemu, solo z owocami. U mnie dzieci tym razem jadły same. Placuszki zniknęły w mig. Można je nawet jeść zimne, bo smakują super :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 jajka(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy cynamon i wszystko partiami wsypujemy do naszej masy, miksujemy. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta, dajemy na patelnię i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, ale placuszki są na tyle słodkie, że nie jest to konieczne :-) Smacznego

kruche babeczki
Proste placuszki z cukinii 126

Pyszne, chrupiące i bardzo proste placuszki z cukinii. Idealne na obiad lub kolacje. Bardzo szybko się je robi, a znikają jeszcze szybciej. Idealne dla wielbicieli cukinii i prostych, lekkich dań. Można je podać np. z sosem czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego albo zjeść na samo. Placuszki dobrze smakują również na zimno, a więc świetnie sprawdzą się też jako posiłek(...)wynos. Składniki (ok. 10 placuszków): 1 bardzo duża cukinia 2 jajka 4 łyżki mąki owsianej koperek olej kokosowy do smażenia sól i pieprz Wykonanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarcę o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę, aby puściła sok. Odsączyć, przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej

Healthy food explorer