tego celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części i robimy placuszki, w które wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy jak pieróg (musimy zrobić to dokładnie, żeby nadzienie nam nie wypłynęło) i formujemy kulkę. Nasze pączki delikatnie spłaszczamy i układamy na papierze
Wielki apetytdodać jajko, mleko w proszku, mąkę i sól i dokładnie wyrobić ( ja użyłam do tego kMix'a). Ciasto podzielić na 6 w miarę równych porcji i uformować z każdej placuszek. Z wierzchu posmarować rozkłóconych jajkiem i obsypać sezamem. Piec 15 min w temp. 220 Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPyszne, chrupiące, vege placuszki świetnie sprawdzą się jako szybki obiad w bardzo słoneczny dzień. Taki, w którym zjadło by się coś dobrego, lekkiego,ale nic robić się nie chce. Składniki: 2 cukinie 2 jajka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki - jogurtu naturalnego 8 łyżki - mąki 2 marchewki sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania
Wielki apetytdań wytrawnych. W wersji na słodko, podobnie jak masło sezamowe, doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako
Kto ugości moich gości?Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, doprawić. dodać 2-3 łyżki mąki i usmażyć z nich placuszki buraczkowe :) Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyoliwek pokrojonych 4 pieczarki pokrojone w plasterki 10 plasterków kiełbasy 1/4 papryki (pokrojonej w paseczki) świeże listki bazylii wykonanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy cienkie placuszki na których rozsmarowuje sos i układamy po jednej rozdrobnionej kuleczce sera, kiełbasę, pieczarki, paprykę oraz oliwki. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podajemy
Domowy Smak JedzeniaŚniadanie, to podstawa dnia. Bardzo dbam o to, aby moja rodzina zjadła pożywny posiłek. A, że uwielbiamy wszelkiego rodzaju placuszki, to często goszczą na naszym stole. Dziś zapraszam Was na amerykańskie pancakes. Żeby je troszkę urozmaicić, to podane z zielonym, wiosennym kiwi i miodem. Zapraszam na szybkie i puszyste śniadanie. ... pancakes, miód i kiwi - jak dla mnie idealne połączenie
Słodkie okruszkiDlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na ciasto naleśnikowe. Przez wiele lat stosowałam różne przepisy, z lepszym lub gorszym skutkiem. Aż w końcu doszłam do ideału - cienkie, idealne do zawijania placuszki, do przygotowania, których nie potrzebujemy dużo czasu ani tłuszczu. Widzieliście jak zawodowcy podrzucają naleśnik, aby odwrócić do na drugą stronę? Z tym ciastem się da. Ale... wymaga to lekkiej wprawy
Słodkie okruszkiziemniako obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej posiekac listki szałwii starte ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, jajkami, solą i posiekaną szałwią usmażyć na rozgrzanym oleju 12 placuszków o średnicy 8 cm na złoto-brązowo. Podawać z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Boskie, chrupiące placuszki chlebowe z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym. Mniam! Na śniadanie, do obiadu, na kolacje lub jako przekąska. Najlepsze na ciepło z rozpływającym się masełkiem... Składniki (12 sztuk): Chlebki: 350 g mąki + spora ilość do podsypywania 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g jogurtu greckiego 100 g mleka Masło czosnkowo-ziołowe
Pora na pora i pomidorastolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki i układamy na blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula
vegetaniemoże być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieście. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wycinamy malutkie krążki. Nakładamy trochę farszu na placuszek i zaklejamy. Gotujemy w nieosolonej wrzącej wodzie. Skomentuj
MamaOskarkajajka, 1 – 2 łyżki mąki pszennej, sól, olej do smażenia Pasternak umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do niego jajka, mąkę, szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Formować placuszki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Podawać same lub jako dodatek do mięs..... zastawa
królestwo garówsoli. Składniki dokładnie wymieszać. Obie czekolady posiekać, dodać posiekane jalapeno. Krótko zmiksować. Z każdej śliwki usunąć pestkę, na jej miejsce włożyć czekoladę. Oderwać niewielki kawałek ciasta, uformować na dłoni placuszek, w środek włożyć śliwkę. Zlepić brzegi i dłońmi uformować kulkę. Tak przygotowane knedle wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotować przez 5 minut. Pumpernikiel pokruszyć, zmiksować z cukrem
królestwo garówczegoś bardziej neutralnego w samku, bo samo może szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy
Kto ugości moich gości?