placuszki - 9092 przepisów (strona:187/607)

Placuszki jogurtowe z młodej kapusty 90

Placuszki jogurtowe z młodej kapusty są niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Robiłam je po raz pierwszy i nie sądziłam, że będą aż takie pyszne. Ciasto jest delikatne i puszyste, a środek placuszków chrupiący. Ponieważ młoda kapusta jest ciągle jeszcze młoda koniecznie się skuś na przygotowanie tej super smacznej przekąski. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii i groszku z piekarnika 95

zjeść także na zimno w roli przekąski. Placki zachęcają także uroczym zielonym kolorem. Takie dania są dobrym pomysłem na przekonanie dzieci do zjedzenia większej ilości warzyw, Intensywnie zielone placuszki z pewnością zachęcą niejednego niejadka. Po więcej pomysłów na zdrowe, odchudzone placuszki warzywne zajrzyj tutaj: Zielone placki warzywne z piekarnika z marchewki, ziemniaków i gruszki placki z batata i kalafiora

Healthycreations.pl
5 pomysłów na letnie śniadania z sezonowymi owocami 104

wymagające nieco więcej pracy, za to bardziej sycące i efektowne receptury na szpinakowe naleśniki, puszyste placki na maślance oraz pieczoną owsiankę, którą można jeść jak letnie ciasto. Placuszki, naleśniki, koktajle, owsianki – te wszystkie śniadaniowe pyszności nie powstałyby bez dodatku mleka, jogurtu, kefiru, czy napojów roślinnych, które możecie dostać w kartonach do płynnej żywności. Wspólnie z Fundacją ProKarton, zajmującą się edukacją(...)waniliowy. Wymieszaj, ale niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników.  Rozgrzej patelnie i posmaruj ją masłem. Nakładaj porcje ciasta, następnie każdy placek posyp borówkami amerykańskimi.  Gdy na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki (po 2-3 minutach), przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Powtarzaj, aż skończysz całe ciasto.  Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki gryczane z cukinią 124

prawda w dzisiejszym przepisie zamiast kaszy wykorzystałam mąkę gryczaną, jednak ich smaki są bardzo zbliżone - jeśli więc lubicie kaszę gryczaną, to i mąka Wam przypasuje 😁 Ponieważ planowałam na kolację placuszki warzywne, a miałam akurat w domu mały zapas cukinii, padło na placki z cukinią. Placki gryczane z cukinią - przepis na 4 porcje Do przygotowania placków będziesz potrzebować: 200g mąki gryczanej(...)czarnuszką, solą oraz pieprzem, po czym wszystko dobrze wymieszaj. 3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. 4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na niej małe placki. 5. Placuszki piecz 15-20 minut w funkcji z termoobiegiem. 6. Do jogurtu dodaj posiekany czosnek i przypraw do smaku solą oraz pieprzem

Z notatnika dietetyka
Placki z cukinii 83

sposobów. Tym razem chciałabym Was zachęcić do przygotowania placków w wersji podstawowej, które są naprawdę rewelacyjne, takie puszyste, delikatne oraz bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakują w wersji solo, ale placuszki można podać z dowolnym sosem lub też surówką ze świeżych warzyw. Koniecznie spróbujcie! Ps. Zerknijcie również na inne placki z cukinią w roli głównej: - Placki z cukinii i żółtego sera(...)klik - Delikatne placuszki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym - klik - Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) - klik - P lacki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką - klik - Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią - klik - Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe) - klik    Placki z cukinii - składniki:  (około

Di gotuje
Do czego wykorzystać musy owocowe – przepis na pyszny sernik 192

takiego musu? Z czym go podać, aby było naprawdę smacznie? U mnie musy owocowe i inne owocowe przetwory są nieodzownym elementem śniadań – polecam wam np. mój przepis na placuszki bananowe lub placuszki z kaszy manny. Podane z musem owocowym… Po prostu pysznie A na deser? Oczywiście domowe ciasto. Ja dziś polecam Wam przepis na pyszny sernik na spodzie

Słodkie okruszki
Tortilla domowa 85

dodać trochę mąki Ciasto dostawić na około 15 minut pod przykryciem, żeby "odpoczęło" Ciasto podzielić na około 70 g kuleczki, każdą kuleczkę obsypać mąką i uformować z niej okrągły placuszek, na dobrze podsypanym blacie rozwałkować okrągłe cieniutkie placki na grubość między 1, a 2 milimetry Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam takiej do naleśników) i pieczemy na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund(...)każdej strony, placuszki puchną i tworzą się na nich bąble, idealnie wypieczone powinny być białe z przypieczonymi bąblami Ważne, aby nie trzymać ich zbyt długo na patelni, przepieczone będą twardniały i zrobią się suche Gotowe przechowuję do momentu "nadziania" w garnku z pokrywką. Podaję wagę porcji na tortillę około 70 g, ale u Was może to być mniej lub więcej

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki klasyczne 64

Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek każdego nałożyć 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej, zlepić dobrze brzegi, uformować bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać(...)Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek każdego nałożyć 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej, zlepić dobrze brzegi, uformować bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle ze śliwkami II 72

się lżejsze i delikatniejsze, a knedle wyszły wspaniałe! Co do kształtu knedli to zrobiłam je co prawda w kształcie pierogów, a nie kuleczek, a to dlatego, że śliwka na placuszku tak się ułożyła tworząc sakiewkę 😉 Wyszły więc knedle w kształcie pierogów , a właściwie w kształcie trójkątnych sakiewek, najważniejsze, że są bardzo smaczne! Najbardziej smakowały mi odgrzewane na maśle z tartą(...)będzie się bardzo kleić, podsypcie odrobinę mąki. Śliwki wypestkować i przekroić na pół. Rozwałkować ciasto na grubość około 2 mm, szklanką lub innym naczyniem wyciąć kółka. Na środku placuszka położyć połowę śliwki , przeciętą częścią do dołu, brzegi ciasta skleić na kształt pierogów. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Na wrzącą wodę wrzucać knedle, gotować do momentu wypłynięcia

SprawdzonaKuchnia.pl
Naan-chlebek indyjski 90

Przed pieczeniem chlebka należy ciasto jeszcze raz przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza. Rozgrzać patelnię. Odrywać kawałki ciasta wielkości małej brzoskwini, a następnie na posypanym mąką blacie rozwałkować cienkie placuszki. Piec na suchej patelni ( średni ogień ) przez około 1 - 2 z każdej strony, placki na patelni delikatnie urosną, a na ich powierzchni pojawi się mnóstwo małych ( lub większych ) bąbelków, kiedy(...)spód placuszków będzie delikatnie zarumieniony, to znak, że trzeba przewrócić na drugą stronę. Upieczone chlebki ( jeszcze gorące ) smarujemy masłem z każdej strony i posypujemy ulubionymi ziołami,a następnie owijamy je w folię aluminiową ( można włożyć do garna z pokrywką ) i odstawiamy na 3 - 5 minut lub do czasu upieczenia wszystkich, chlebek w tym czasie zmięknie. Chlebki podajemy ciepłe!!! Smacznego! Notes

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo – rabarbarowym 66

ognia przełożyć do miski, dodać dżem rabarbarowy, wymieszać Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 10 części, każda po około 63 g Rozwałkować każdą porcję ciasta na okrągły placuszek o średnicy około 17 cm Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, dżemu lub nutelli, rozsmarować na całym placku, a następnie zwinąć w rulon Następnie zawinięty rulon złożyć na pół

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki z borówkami 72

ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda. Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki. Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce(...)ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda. Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki. Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki hamburgerowe 72

porcje po około 57 g, każda. Z każdej porcji uformować  okrągłe  bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie  rozwałkować  na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać  na   blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm  odstępy.  Blaszkę z bułkam i  przykryć *folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas  wyrastania(...)następnie podzielić je na porcje po około 57 g, każda. Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie  rozwałkować na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy. Blaszkę z bułkam i  przykryć *folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas  wyrastania , blachę odstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort marcepanowy 88

czekolady, wierzch pralinek można posypać siekanymi migdałami Biszkopt przekroić na trzy części, dolną część położyć na paterę, nasączyć kilkoma łyżkami przygotowanego ponczu, rozsmarować część dżemu. Marcepan rozwałkować na cienki placuszek ( blat można podsypać cukrem pudrem), wyciąć odpowiedni kształt, przykryć nim nasączony dolny blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, również skropić go ponczem, rozsmarować porcję dżemu następnie ułożyć pokrojone plasterki mango(...)mango nałożyć większą część kremu wyrównać i przykryć kolejnym placuszkiem z marcepanu, na koniec przykryć ostatnim blatem biszkoptu, który również należy nasączyć. Na wierzch tortu nałożyć resztę kremu z serka mascarpone, boki tortu udekorować czekoladą. Resztkami czekolady można udekorować wierzch tortu, na koniec ułożyć wcześniej przygotowane pralinki, Tort przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej, aby był przykryty, nie będzie obsychał

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania