Placki lekkie, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Można podawać na słodko i słono. Polecam z masłem orzechowym i owocami – smakuje wybornie i syci na dłużej
KucharzycaJajka z syropem zmiksować, żeby się lekko spieniły i napuszyły, wciąż miksując dodać mleko, następnie powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać na patelnię (mnie oczywiście ciasto permanentnie(...)się ciasto zarumieni. My pożeraliśmy bez niczego, ponieważ same ze sobą są po prostu pyszne! Jabłek było trochę za mało na taką ilość ciasta, wiec na koniec zrobiłam kilka placuszków, dzięki czemu przekonałam się, że także samo ciasto jest wyśmienite. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopoczytałam na temat mąki kasztanowej, przez co myślałam, że będzie miała ona bardzo intensywny orzechowo-korzenny smak, ciężki do zaakceptowania bez połączenia z inną mąką. Jednak zaryzykowałam i zrobiłam placuszki 100 % kasztanowe. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ owszem wyszły orzechowe, ale bardzo przyjemne w smaku, nie tak mocno aromatyczne jak myślałam. Kompletnie nie ma tu żadnej goryczki, intensywność orzechowego smaku(...)Zielarnia) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1-2 łyżki syropu z agawy 35 ml napoju ryżowo-orzechowego (Dobra Zielarnia) 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatki: 1 łyżka mix'u orzechowego crunchy (Dobra Zielarnia) 1 łyżka pyłku kwiatowego (Dobra Zielarnia) 2 łyżki jagód/borówek Przygotowanie: Do miseczki przełóż wszystkie składniki (oprócz
Zdrowie na języku :PPrzepis dziś skomponowany i dopracowany z użyciem mojego nowego nabytku, wagi analizującej wartości odżywcze. Trochę z nią roboty. W pamięci znajduje się wiele produktów, ale niektóre
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki na jedną dużą porcję/dwie małe: 100 g twarogu półtłustego 3 płaskie łyżki płatków górskich owsianych (ok. 30 g) 1 płaska łyżka mąki owsianej lub
Vroblewska-fitlifemogłabym dodawać go do większości moich potraw, ale nie można popadać w rutynę i nudę! Dodatkowo placuszki mają towarzystwo w postaci surówki z kalarepki. Przepis na ok. 10 placuszków, jeden to ok. 54kcal. Tymianek : - łagodzi problemy żołądkowe - ułatwia trawienie - działa odkażająco i grzybobójczo - przynosi ulgę w bezsenności Kalarepa: - oczyszcza krew z toksyn - zawiera witaminy, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor(...)Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy wraz z resztą składników w dużej misce. Mieszamy do połączenia składników. Smażymy na patelni bez tłuszczu, bądź z jak najmniejszym użyciem np. oleju kokosowego. Podajemy z łyżeczką jogurtu i kawałkiem gałązki tymianku w towarzystwie np. nasion granatu. Smacznego! Składniki na surówkę z kalarepki: - 700-800g kapusty - 500g kalarepy - 200g marchewki - 2 łyżki
Be Fit Be Strongplacki to coś fenomenalnego! Chyba pierwszy raz wyszły mi w 100% idealne, jeżeli chodzi o placuszki w wersji wegańskiej. Aż sama się zdziwiłam efektem końcowym. Po pierwsze są bardzo puszyste , po drugie mają całkiem prosty skład , a po trzecie smakują obłędnie pysznie ! Może to dzięki użyciu ekologicznego banana 😂 W każdym bądź razie polecam tę recepturę, na pewno nie będziecie mieć(...)Edena) 30 g płatków jaglanych (Edena) 15 g orzechów nerkowca (Edena) 1 mały, dojrzały banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka migdałowego (Edena) 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 suszone morele niesiarkowane (Edena) Przygotowanie: Płatki z nerkowcami zmiel na mąkę. Dodaj rozgniecionego widelcem banana, proszek do pieczenia oraz mleko migdałowe. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstanie "budyniowa" konsystencja
Zdrowie na języku :PUwielbiam słodkie śniadania. Rozsmakowuję się zarówno w gorących owsiankach, jaglankach, gryczankach. Ze smakiem zajadam puszyste placuszki, pankejki i naleśniki. Nie gardzę grzankami z domowym dżemem. Jednak moim śniadaniowym hitem są omlety...oczywiście, że te na słodko ! Z jakimi dodatkami przygotowuję słodkie omlety ? Zwykle wykorzystuję to co mam pod ręką, w szafce, lodowce lub zamrażarce. Dodaję świeże owoce, bakalie, czekoladę, masło(...)jajka 2 łyżki mąki ( pszenna, ryżowa, jaglana lub inna) 50 ml napoju roślinnego lub mleka garść mrożonych malin, np. Poltino garść mrożonych jagód, np. Poltino 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie omletu: Owoce rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru soku. W naczyniu rozmieszać jajka z napojem roślinnym lub mlekiem. Dodać dowolną mąkę - całość dobrze wymieszać
kolorowotorcikowoJakiś czas temu otrzymałam do przetestowania krem Chocotella firmy EPROTEIN . Oto kilka informacji: Chocotella jest to w 100% naturalny krem orzechowo-czekoladowy. 1. W 100
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjagodowy oraz czekolę orzechową a na gratis wybrałam czekolę białą . Od Moniki dostałam coś co także jest z czekoladą. I pachnie obłędnie. Masło do ciała z czekoladą i olejkiem kokosowym. Czekola orzechowa Jest to cudowne połączenie czekolady i orzechów.Czekolada to bogactwo magnezu,potasu,fosforu,cynku oraz witamin A,K,B1 oraz kwasu foliowego tak potrzebnego kobietom(...)więc od razu paluchem musiałam posmakować. Numerem jeden jest dla mnie czekola orzechowa i na pewno po nią jeszcze wrócę. Białą dam dla siostry - niech popróbuje. Mus zostanie do placuszków i naleśników. Może mama coś by chciała to zrobimy kolejne zamówienie. Na pewno Wy też zajrzyjcie do tego sklepu i spróbujcie tych wspaniałości. A dzisiaj na drugie śniadanie zjadłam
Magiczne Życie Martytych z dzieciństwa, bazujących przecież na mące pszennej, mleku i jajkach. Ten przepis (jak większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką. W mojej kuchni(...)masa stężała. Racuchy smaż na rozgrzanej patelni, przed każdą partią nalej na patelnię łyżkę oleju. Najlepiej smakują z konfiturą lub dżemem. Albo tak jak na zdjęciu, posypane mąką kokosową
Smakuje zdrowoChrupiące placki ziemniaczane to od zawsze ideał, do którego niezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam
Smaczne Zdrowewaniliowego 2 jajka 100 g roztopionego, ciepłego masła gęsty dżem agrestowy jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną przesiewamy do sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, sól i delikatnie wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka, wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie 2 tortownice, jedna o średnicy 26 cm, a druga
Rozpustne gotowanieOstatnio mam albo pełną lodówkę, albo świeci pustkami.. brak mi złotego środka. Muszę na to mieć sposoby, nie ma rady ;) Znalazła się cukinia, myślałam o placuszkach, ale miałam jej zbyt mało, pomyślałam, że w sumie czemu nie zrobić z niej sosu do makaronu. W szafce, aż prosił się o wejście do gara makaron spaghetti z pełnego ziarna od Primo(...)pełnoziarnistego spaghetti, u mnie Primo Gusto 1,5 małej cukinii bez skóry 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 suszonych pomidorów w oleju, u mnie Primo Gusto 1 łyżka oleju kokosowego, u mnie Olini pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu, majeranku, gorczycy, bazylii, suszonej kolendry, kurkumy, suszonego tymianku Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy i szklimy na oleju kokosowym. Obraną cukinię
MamaOskarkajajka 100 g roztopionego, ciepłego masła krem czekoladowy (lub gęsty dżem) jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną przesiewamy do sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, skórkę z cytryny, sól i delikatnie wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka, wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę kremu lub dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie 2 tortownice, jedna o średnicy
Rozpustne gotowanie