placki - 22990 przepisów (strona:708/1533)

Racuszki z jagodami lub borówkami amerykańskimi 103

powstało do pierwszej miski, dodajemy dodatkowo nasze jagody (borówki amerykański) i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, z małą ilością tłuszczu, na małym ogniu i łyżką nakładamy ciasto, tak by na placki nie były zbyt duże. Przypiekamy z obu stron i podajemy z cukrem pudrem. Można też ze śmietaną. Powodzenia

Gotujemy i jemy
Perfekcyjne pączki z lukrem lub cukrem pudrem 151

minut. Po przygotowaniu ciasta prószymy je z wierzchu mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego pączki - najpierw przygotowujemy "placki" o średnicy około 10 centymetrów, na środek nakładamy łyżeczkę marmolady z róży, a następnie "zamykamy" ciasto tak, by powstał z niego kształt pączka. W ten sposób przygotowane pączki smażymy

Gotujemy i jemy
Co zrobić z kurek 132

Najlepsze pierogi z kurkami 17 Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym 18 Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 19 Przepis na młodą kapustę (z kurkami) 20 Placki z kurkami i pietruszką 21 Roladki schabowe z kurkami           22 Śledzie wigilijne 23 Tartaletki z grzybami (kurki) 24 Zupa kurkowa z ziemniakami 25 zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta kurkowa z pietruszką i serem bursztyn 170

misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut,  a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto, po wyjęciu z lodówki cienko wałkujemy na placek większy niż średnica formy na tartę, wykładamy nim formę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Spód do tarty pieczemy przez ok 25 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika

Życie zaczyna się w kuchni
Bułki drożdżowe na jogurcie greckim 224

AniaGotuje.pl . Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu polecam poniższe przepisy na wypieki drożdżowe: Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Ensaimada Szneka z glancem Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką Jagodzianki puszyste jak bawełna Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Słodkie bułki z Majorki Drożdżówki z truskawkami

mojewypiekiinietylko
Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem 279

ciasto. Zdjęcia tego nie oddają, bo zostało zjedzone, zanim zdołało być dobrze obfocone. Ilość samego ciasta nie jest zbyt duża, bo używamy jedynie 200 g mąki, za to cienki placek idealnie równoważy się z dużą ilością dodanych owoców. Jednak ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Szczerze, to rozważam upieczenie ciasta kolejnym razem z podwójnej porcji Bez wątpienia, jest

Mieszam w Garnku
PIZZA Z BOCZKIEM I CUKINIĄ 197

zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na placek o średnicy 35 cm. Układamy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C. Razem z piekarnikiem nagrzewamy

cool and minty
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 173

paluszkami. Kiedyś by mnie to pewno złościło, ale dziś to uwielbiam. Wiem że po latach właśnie takie momenty będziemy wspominać najlepiej. Zresztą, ja będąc dzieckiem robiłam dokładnie tak samo. Placek ze śliwkami i kruszonką – składniki: Ciasto: 32g świeżych drożdży (możecie użyć 16g suchych, ale zdecydowanie lepiej wychodzi na tych pierwszych) 1 szklanka ciepłego (ale nie gorącego) mleka

Arbuziaki
Rustykalna tarta z brzoskwiniami. 129

gronie 4-5 osób, jeszcze lekko ciepły zjeść z gałką domowych lodów waniliowych lub sam. Co więcej, do przygotowania tarty nie potrzebujemy żadnej formy, ani też specjalnych zdolności manualnych. Placek wychodzi trochę nierówny i co prawda daleko mu do ideału, ale w tym tkwi cały jego urok. Ponadto jego rustykalny charakter stwarza domową, sielską atmosferę. Nagle ma się ochotę

Fitsweet.me
Guacamole 148

słynny meksykański sos, który wykonuje się na bazie awokado. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Jest to idealny pomysł na przekąskę. Wystarczy wielka miska pełna porządnego guacamole, do tego dobre pieczywo lub nachosy i można imprezować

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Czekoladowe placuszki jaglane – najprostsze placki z mąki jaglanej 134

zastępując mąkę pszenną. Dzięki temu odkryjemy też nowe smaki – i nawet, jeżeli możecie jeść gluten, to warto spróbować innej wersji Read More Artykuł Czekoladowe placuszki jaglane – najprostsze placki z mąki jaglanej pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Ciasto z patisonów kakaowe z jeżynami 192

moim małym ogródku w tym roku obrodziły patisony. To warzywo, które najczęściej smażę w bułce lub robię z nich placki. Zrobiłam też kilka słoików marynowanych patisonów. Pomyślałam jednak, że może by użyć je także do ciasta. Z cukinii robiłam taki deser już nie raz, więc tym razem padło na patisony. Tak powstało wilgotne Ciasto z patisonów kakaowe z dodatkiem

Kuchnia co dnia
Gołąbki ziemniaczane podane ze skwarkami 222

podsmażonej słoniny, 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, ponadto: ½ szklanki bulionu, słonina. Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Przekładamy   na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał.    Dodajemy 1 łyżkę soli

Moniki Smakołyki