masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
BullioChciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają
Kuchnia Pełna PasjiZ racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W
Kuchnia Pełna PasjiKokosowe awokado pancakes* z sosem wiśniowym *na mleczku kokosowym Skoro już polubiłam się z awokado. Postanowiłam spróbować wersji w plackach. Jednak wolę chyba tą z czekoladą, lub może powinnam zrobić rzadsze ciasto i usmażyć cieńsze? bo te grubsze były dość wilgotne w środku :P Trzymajcie kciuki za sprawdzian z matematyki :O Tylko
More food, love and dreamsPomarańczowe ricotta hotcakes z makiem; pomarańczą Te placki to wciąż stoją wysoko u podium, nie ważne w jakiej wersji zawsze dobrze smakują ;) Grubiutkie, puchate.. niebo ^^ facebook
More food, love and dreamssieci krąży przepis na prościutkie placki bananowe stwierdziłam, że muszę go wypróbować. W smaku genialne , ale niestety rozwalają się po zrobieniu , może wy znacie sposób na to żeby były zwarte(...)składniki 3 banany 2 jajka Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy jajka i wszystko blendujemy. Nakładamy łyżką na patelnie i smażymy. Niestety moich placków nie dało się przewrócić na drugą stronę bo się rozwalały , więc jadłam podsmażoną papkę ale i tak polecam z całego serca ten przepis - uwielbiam ten smak
Cukier&Puderzostało się tylko to zrobione szybciorem w kuchni :D Jeśli macie dzieci nie jedzące warzyw, to chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na dodanie cukinii do ich diety . W plackach jest nie do wykrycia a i smakowo nic się nie zmienia. Nie zapomnijcie o obraniu cukinii ze skórki i dodaniu cebuli :) SKŁADNIKI 2 cukinie 1 kg ziemniaków 2 jajka
zielonacukinkaniezrażania się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości(...)się ładnie połączy. Zgrabne placuszki dajemy na suchą patelnie lub rozgrzane blachy pieca. Smażymy po 2 minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam
ladykitchenBananowe jaglane placki z crema de turron Pamiętacie ich dyniową wersję ? Dzisiaj przedstawiam wam wariację bananową ;) Super, przez wczorajszą awarię prądu w mojej miejscowości nie mam prądu w 99% gniazdkach na pierwszym piętrze, tam gdzie jest praktycznie wszystko co do życia jest potrzebne >.< No nic... zobaczymy, a teraz udaję
More food, love and dreamsciasto było większe, odpowiednie na dwie osoby. Nie żałowałam swojej decyzji, gdyż ciasto mocno rośnie :) Na rozciągnięte ciasto umieszczone w formie wyłożyłam cebulę, a na koniec wędzone szproty. Odstawiłam placek na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Na koniec wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut do czasu aż się zrumieni. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePiernikowe drożdżowe naleśniki* z karmelizowanymi gruszkami (potem więcej gruszek i jeszcze jogurt) *na orzechowym mleku sojowym, z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, aromatem pomarańczowym Naleśniki..placki? nie ważne. Ważne, że dobre. Grubiutkie, mięciutkie.. nic dodać nic ująć na sobotnie leniwe śniadanie ;) A od dzisiaj możecie polubić More food, love ang dreams na facebook'u ;) Link (taak
More food, love and dreamsMasę lekko studzimy. Na dno formy wykładamy jeden z kruchych placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta. Polewa Czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy
Słodka StronaJogurtowe placki z jagodami goji i borówkami; mleczkiem kokosowym Idealnie mięciutkie i pulchniutkie ^.^ Wczoraj łyżwy, a dzisiaj zostajemy w domu i zabieramy się za pieczenie. Co w planach? warkocz drożdżowy z czekoladą
More food, love and dreamssamej średnicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na blacie wyłożonym papierem do pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem do dekoracji. Białą i ciemną czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, a następnie cienko rozsmarowujemy na marmurowym blacie
Słodkie Przyjemności