przy przewracaniu troszkę się rozwalały, ale smak wynagrodził tę niedogodność. Moja córa wcinała je aż jej się uszka trzęsły, a i ja się załapałam na kilka. Fajne, mięciutkie, puszyste placki, na przekąskę czy słodki obiad idealne. Więc nie zrażajcie się jak coś nie wyjdzie za pierwszym razem, może drugie lub trzecie podejście Wam to wynagrodzi i to nie tylko
Simply Foodcieście i układamy na rozgrzanej patelni blisko siebie , tak by się stykały smażymy na wolnym ogniu 3-4 min i odwracamy.. znów smażymy 3-4 min . Tak przygotowany placek zsuwamy na talerz i podajemy z sosami lub keczupem
Gotowanie jest łatweNastępnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru
Okiem Blondynki by McBlondisztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z resztą składników. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub masła i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor . Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami. (Po kilku godzinach nadal są smaczne, ale kolejnego dnia odrobinę suche
Di gotujemiski. Ciasto mieszamy rózgą na gładką masę (powinno być gęste więc w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę). Wsypujemy umyte borówki i delikatne mieszamy całość łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor a następnie wykładamy na papierowe ręczniki aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem
Qchnia po prostumąką i krótko, zgrubnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy około 4 łyżki oleju. Wykładamy po 1 czubatej łyżce ciasta na jednego placka i smażymy na dużym ogniu, przez 1 i 1/2 minuty, do lekkiego przyrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Podajemy z cukrem pudrem i dżemem lub konfiturą
cool and mintydodatków). U mnie dziś z borówkami. Nawet nie wiece jak mnie cieszy, że nasze borówkowe krzaczki tak obrodziły. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam borówki Idealne do placków, naleśników, koktajli, ciast i wszelkich deserów. Polecam Wam np. pyszną tartę (w przepisie z konfiturą), ale na spokojnie możecie dodać właśnie świeże borówki. Wyjdzie równie smacznie A teraz czas na przepis
Słodkie okruszkiCukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami(...)posiekany czosnek. Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mannę i płatki owsiane, wymieszać. Doprawić pieprzem, papryką, listkami tymianku, curry, posolić do smaku. Masa będzie nieco rzadka, podobna do konsystencji placków cukiniowych lub ziemniaczanych. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę cukiniową przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 55-60 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pozostawić
Obiad gotowyjednolitą masę. (Mogą pozostać kawałeczki banana.) Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron. (Są delikatne, więc należy uważać przy przewracaniu.) Mleczko kokosowe oraz guarana pochodzą ze sklepu Radix
Di gotujePrzepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 400ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego
kuchnia doskiNastępnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru
Okiem Blondynki by McBlondinaleśników. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do miski, mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Kładłam po 2 łyżki masy na jednego placka. Podajemy z ulubionymi owocami lub syropem trzcinowym
VioletoweKucharzenieBardzo popularnym plackiem w moim rodzinnym domu było ucierane ciasto z owocami, które akurat były pod ręką Jego przygotowanie zajmowało dosłownie chwilę i bardzo lubiliśmy zajadać go jeszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika (zalecam ostrożność!). W mojej wegańskiej wersji ciężko mówić, że jest ono ucierane, bo nie ma w nim jajek (ani innych zwierzęcych produktów), ale za to jest(...)momentu aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy. Praktyczna uwaga: Gdy używam mrożonych owoców np. malin lub jagód to wyjmuję je z zamrażalnika około 15 minut przed przygotowywaniem placka i nie układam na wierzchu, ale mieszam z ciastem, które potem przekładam na blaszkę. Smacznego! Artykuł Ciasto z owocami tymi-pod-ręką (bezglutenowe) pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plPlacuszki idealne na śniadanie czyli placuszki dyniowe. Dodatek ricotty sprawia że placki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach. Polecam zatem do wypróbowania. Dyniowe placuszki z ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemama, która niezbyt chętnie sięga po takie wynalazki, zjadła ciasto ze smakiem i stwierdziła, że nie ma do czego się przyczepić. A jadła ciasto bez kremu i owoców. Goły placek. Daję wam gwarancję, że nikt nie zorientuje się, że ciasto jest dietetyczne, że coś z nim nie tak. Przepis zaczerpnięty z bloga z dietą ketogeniczną Ale nie przejmujcie się(...)Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Ja pozostawiłam startą cukinię na jakieś 15 min i delikatnie ją odcisnęłam w ręku. Delikatnie, nie tak jak do placków Ona nadal ma być wilgotna, ale ma z niej nie kapać. Co do kremu, to jest on tylko moim dodatkiem. Możecie zrobić polewę, posypać cukrem pudrem, albo zjeść ciasto samo
Mieszam w Garnku