placki - 22990 przepisów (strona:393/1533)

Rurki z waniliowym kremem patissiere z kolorową posypką 127

ziemniaczanej Ciasto:  Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą(...)warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność powtórzyć 7 razy. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez

Słodki Zakątek
Tortilla z kurczakiem gyros 138

konieczności możecie dodać jeszcze sól i pieprz, ale tylko jeżeli to będzie konieczne. Tak przygotowany kurczak gyros zostawiamy pod przykryciem, żeby był ciągle ciepły.  Teraz zabieramy się za placki pszenne, bo trzeba je podgrzać. Na patelni o średnicy tortilli, układamy tortillę i podgrzewamy ją z 1 strony, następnie obracamy i posypujemy startym serem. Kiedy wędzony ser się rozpuści(...)tortillę ściągamy z patelni, nakładamy  szybko sałatę masłową, na środek rukolę, pomidorki przekrojone na połówki, kurczaka gyros, a całość polewamy sosem czosnkowym i zawijamy.  Zwijanie tortilli: Placek tortilli, na którym na środku ułożone są składniki, składamy do 3/4 szerokości, zagarniamy nią składniki, dolną część lekko podwijamy, aby składniki nam nie wypadały podczas jedzenia i zawijamy bokiem

MamaOskarka
Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą 138

dzielimy je na 4 równe części. Następnie każdą część dzielimy jeszcze na 2. Z jednej takiej części formujemy 4 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkowujemy albo spłaszczamy w dłoni na niewielki placek średnicy około 8-10 cm. Na środek każdego placka nakładamy po sporej łyżeczce marmolady, następnie dokładnie zalepiamy brzegi i formujemy lekko spłaszczone kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej

e-PrzepisyKulinarne
Racuchy 123

Opis Racuchy: Racuchy to doskonały pomysł na wyjątkowy podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zaletą ich jest fakt, że są szybkie do zrobienia. Popularne racuchy to pulchne placki, które są podawane na słodko. Pamiętajmy, że do ich przygotowania idealnie sprawdzą się kwaskowate owoce łamiące smak ukazywanego dania. Głównie używa się do nich jabłek. Niektórzy jednak decydują się(...)ludzi jabłka trze na tartce. Następnie wkładamy je do ciasta i mieszamy. Omawiając proporcje należy pamiętać, aby wykładać po łyżce ciasta oraz po trzy plasterki jabłek na upieczenie jednego placka na dobrze rozgrzany tłuszcz, po czym smażyć przez niespełna półtorej minuty na złoty kolor. Uwielbiane są one z cukrem pudrem bądź dżemem wiśniowym. Artykuł Racuchy pochodzi z serwisu Przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placuszki gryczane z łososiem 186

Następnie dodajemy jogurt, jajko i olej oraz mieszamy na jednolitą masę (będzie dość gęsta). Rozgrzewamy patelnię, nakładamy po łyżce masy na placka i smażymy na malutkim ogniu. Gotowe placki przekładamy na talerz i na górze układamy łyżeczkę śmietany oraz kawałek łososia. Dekorujemy koperkiem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem 102

kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa.  To świetny sposób na "polubienie się" z płatkami, ponieważ naprawdę ciężko odgadnąć co wchodzi w skład placków - oprócz oczywiście kusząco ciągnąceeego się żółtego sera. Możecie je doprawić zgodnie z własnymi upodobaniami, choć przyznam, że zaprezentowana wersja jest delikatna i jednym słowem... przepyszna.  I od razu radzę(...)uprzednio pokrojonym w drobniutką kostkę oraz doprawić do smaku.   Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.   (Na zimno również świetnie smakują.) Płatki jaglane oraz sól ziołowa użyta

Di gotuje
Roladki z tortilli z łososiem wędzonym i szpinakiem 137

mogą posłużyć nam jako drugie śniadanie do pracy, czy do szkoły. Z poniższych składników wychodzi 7-8 roladek. Roladki z tortilli z łososiem i sałatami – Składniki: 1 pszenny placek tortilli o średnicy ok. 25 cm 1 garść świeżego szpinaku – ok. 25 g 3 czubate łyżeczki (ok. 40g) serka chrzanowego(...)Almette, NaTurek itd.) 60 g łososia wędzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladki z tortilli z łososiem i sałatami, czyli jak zrobić zawijaski z tortilli z wędzonym łososiem: Placek tortilli o średnicy ok. 25 cm posmarować chrzanowym serkiem. Na to nałożyć liście świeżego szpinaku, kolejno plastry łososia, a na koniec zwinąć całość ściśle w roladę. Szczelnie owinąć roladę

Kulinarne Przeboje
Brownie kokosowe 178

Brownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne. Koniecznie musicie go spróbować :) Listę składników i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki jogurtowe z czarnym sezamem, pestkami dyni i karmelizowanymi jabłkami 104

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. O tym dobrze wiecie. Uwielbiam je, ponieważ często są sposobem na wykorzystanie produktów, które zalegają nam w lodówce, może przemycić w nich sporo warzyw i owoców, a do tego są ekspresowe w przygotowaniu. Przepis na te placuszki powstał własnie z powodu zalegających jogurtów naturalnych, którym powoli kończyła się data przydatności. Postanowiłam połączyć je pestkami dyni

Życie ze smakiem
Placek drożdżowy dla leniucha 102

Dziś chcę się podzielić z wami przepisem na placek drożdżowy dla leniucha. Przepis nie jest skomplikowany, zawsze wychodzi. Placek drożdżowy dla leniucha - składniki: 10 dag drożdży  1 i 1/2 szklanki cukru  4 całe jajka + 2 żółtka  20 dag masła 1 i 1/2 szklanki gorącego mleka 1 cukier wanilinowy  1 kg mąki  Przygotowanie: Drożdże

Jak u mamy
Syrniczki 138

postanowienia noworoczne idą w kąt przy tych złotych, pachnących placuszkach. Syrniczki znikają z talerza aż do ostatniego kęsa i trudno jest się im oprzeć. Z dzieciństwa pamiętam słodkie placki z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, które bardzo nam smakowały. Dzisiejsze syrniczki są jeszcze lepsze. Przez

dolcevitainmykitchen
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 125

bułkę przyrumienioną na maśle.         Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami

Kulinarne S.O.S.
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym 172

chodzi o zawartość tłuszczu a co za tym idzie konsystencję. Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy placek szpinakowy papierem do góry. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem chrzanowym, a następnie układamy plasterki wędzonego łososia. Jeśli kupimy w plastrach układamy łososia na całości, jeśli jednak tak jak ja w mniejszych kawałkach

Życie zaczyna się w kuchni
Tort makowy z brzoskwiniami 154

dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 45 minut w 180st C (do suchego patyczka). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 3 placki. Warstwa brzoskwiniowa : Sok z brzoskwiń przelać do garnka. Brzoskwinie pokroić w  kostkę (odłożyć 3 brzoskwinie do dekoracji). Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Sok z brzoskwiń podgrzać(...)przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kilka kropel zapachu migdałowego. Śmietana do dekoracji: Przygotowujemy w ten sam sposób, co śmietanę do przełożenia tortu. Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Na dwa placki wykładamy po połowie tężejącej galaretki z owocami. Na warstwę brzoskwiniową wykładamy bitą śmietanę Składamy  piętnujemy tort. Na wierzchu i po bokach smarujemy bitą śmietaną. Boki tortu obsypujemy makiem

Słodki Zakątek
Quesadilla zimowa z warzywami mrożonymi 150

Quesadilla jest to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Są to placki tortilli w dowolnym nadzieniem i roztopionym serem(...)mnie dziś w wersji zimowej, czyli z wykorzystaniem warzy mrożonych. Uwielbiam to danie na świeżo podane gorące z patelni ale także na zimno jako przekąskę.   Składniki: 2 placki tortilla Połowa opakowania warzyw mrożonych ok  300 gram 1 łyżka przecieru pomidorowego 8 plastrów sera żółtego Mała cebula Ząbek czosnku 4 suszone pomidory z oleju Oliwa z oliwek Sól

Tradycyjna Kuchnia