Ubić jajko, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę i czosnek w proszku. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Pokroić cebulę, pieczarki i szynkę. Wszystko razem podsmażyć (na odrobinie oleju) i zmieszać z marchewką oraz groszkiem (bez zalewy). Dodać(...)majonez i doprawić do smaku. Placki posmarować serkiem topionym i farszem. Całość zwinąć (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obtoczyć w jajku (rozmieszanym z odrobiną soli) oraz bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć (na rozgrzanym tłuszczu) z obu stron do zarumienienia
Di gotujeprzypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami. Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort Jest to porcja na dużą blachę
Pychotkaaaprzypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami. Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort Jest to porcja na dużą blachę
Pychotkaaadała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy w rulon, przecinamy i formujemy wianuszek (patrz zdjęcie) lub inne kształty. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie moimi oczamiSzybka karnawałowa przekąska :) Do przygotowania koreczków potrzebne będą: placki tortilii plastry szynki sałata świeży ogórek świeża papryka ser żółty majonez i kethup Sposób wykonania: Placek tortilii posmarować cienko majonezem, ułożyć plastry szynki. Położyć sałatę, posmarować kethupem. Posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Na brzeg tortilii położyć słupek świeżego ogórka i papryki ( na całą długość placka). Ciasno
Darcia w kuchninich uformowałam cienki placek. Blachy posmarowałam olejem,ułożyłam placki. Szpinak zblanszowałam, odcedziłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, solą i pieprzem, przestudziłam. Na placki rozłożyłam startą mozarellę, szpinak i ser feta. Piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut
Darcia w kuchniciasta,posmarować powidłami,2 białka ubić na pianę dodać 5 łyżek cukru ,wyłożyć pianę na powidła i posypać połową orzechów,z drugą częścią zrobić tak samo i upiec oba placki w 180 stopniach 18-20 min(patrze żeby lekko się zrumieniło) masę gotujemy jak budyń,czyli odlewamy pół szkl mleka i mieszamy w nim mąkę cukier,resztę mleka zagotowujemy(...)wlewamy naszą mieszankę ,mieszamy aż zgęstnieje,studzimy ,miksujemy z margaryną na gładką masę przekładamy placki masą i schładzamy w lodówce,najlepiej cała noc Smacznego
Swojskie jedzonkoPlacki ziemniaczane to najpyszniejsze danie na świecie! Uwielbiam je na zimno, ciepło, ze śmietaną, z sosem meksykańskim ( patrz etykiety ),próbowałam też(...)cukrem ale to nie to. Ale najlepsze są z sosem tzatziki! Ten sos jest niesamowity. Dodaje do niego mnóstwo czosnku i koperku i wtedy jest najlepszy! W połączeniu z plackami to po prostu ,,niebo w gębie"! Nie będę opisywać jak się robi placki ziemniaczane, na moje ulubione przepis już kiedyś podawałam, nie będę się powtarzać . A sos tzatziki
sierotka maRysia w kuchnibardzo kruche i naprawdę smakowe. Propozycja placka po węgiersku, czyli to, co ma placek po węgiersku ale w naleśniku. Niczym nie podobny do polskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie
Right Behind The Kitchenziemniaczane ze śmietaną, pierogi radzieckie ze śmietaną oraz żeberka. Trzy placuszki za 8 zł to w porządku przekąska, trochę mało śmietany ale wtedy widocznie nie przelewało się. Same placki o dziwo dobre, porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku. Na uwagę zasługuje farsz do pierogów, który nie był zmiksowany na jednolitą masę ale wyraźnie było czuć(...)używa się świeżych składników, a wydaje mi się, że w tym przypadku tak było, to danie samo w sobie się obroni, nawet jeśli jest to właśnie taki schabowy czy placek ziemniaczany. Przecież schab był tak soczysty i delikatny, że smak tego wynalazku tylko zaburzył tą prostotę, za którą my Polacy tak przepadamy w klasycznym kotlecie schabowym
Right Behind The KitchenBardzo smaczne, wytrawne placki z dynią, kozim serem i suszonymi pomidorami. Zasmakowały nawet największemu anty-fanowi koziego sera, który wcinał je z uśmiechem na ustach. Świetnie komponują się z suszonym pomidorem, jako dodatek natomiast wybrałam starty parmezan. By uzyskać piękny, pomarańczowy kolor proponuję wybrać dynię hokkaido. Składniki (10-11 placuszków): 150 gram startej dyni 50 gram koziego sera(...)żółtka, mąkę, suszone pomidory, startą dynią, pokruszony ser i przyprawy. Dodaję stopniowo ubite białka i dokładnie mieszam szpatułką. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na niej placki po 1-2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podaję ze startym parmezanem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaTakie proste danie, a jakie smaczne. Uwielbiam placki ziemniaczane. Mogę je jeść z cukrem, ale dzisiaj polecam placki z sosem pieczarkowym. Składniki: Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej sól olej do smażenia Ziemniaki, cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy roztrzepane jajka, makę
Salonik smakówpomocą łyżki na okrągły placek. Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty). Następnie przewróć na drugą stronę i zdejmij z kuchenki Placek posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż dodatki - pokrojoną drobno polędwiczkę, pomidora, kukurydzę i ser. Całość oprósz przyprawami. Smaż teraz pod szczelnym przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut(...)czasu do czasu lekko "potrząśnij patelnią", aby placek nie przywarł do jej powierzchni :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
Zdrowie na języku :Plubi placków z jabłkami!? Przygotować je można w parę chwil. Na podwieczorek czy kolację ;-) Składniki: 2 - 3 sztuki jabłek 400g kefiru np.Robico 2 szt.jajek łyżeczka proszku do pieczenia 1,5-2 szklanki mąki szczypta soli olej do smażenia Jajka roztrzepałam w misce. Wsypałam mąkę. Wlałam kefir. Dodałam obrane i pokrojone na plasterki jabłka. Wymieszałam. Formowałam placki na rozgrzanej(...)polanej olejem patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Podawałam posypane cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również pyszne PLACKI Z CUKINII
potrawyregionalneMożecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce. Składniki: na ciasto: 600 g mąki(...)wrzątku 1/4 szklanki ajerkoniaku 2 łyżki startych orzechów Składniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Blaszkę (najlepiej zsuwaną) wyłożyć papierem do pieczenia, i piec po kolei każdy placek w 190*C przez około 25 minut. Masło, cukier, cukier waniliowy zagotować i ciągle mieszając rózgą dodawać ser a następnie jajka. Na końcu wlać mleko i wsypać skrobię
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia