placki - 22990 przepisów (strona:1311/1533)

Odwrócony włoski deser 382

końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się przy wykładaniu. Dno miski wyłóż ciastem i dociśnij

Słodkości i nie tylko
Domowe bajaderki 386

włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą

Słodkości i nie tylko
Ciasto a'la Kopiec kreta 626

bananów Rada: Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Rolada wuzetkowa 449

dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.   Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy

Słodkości i nie tylko
Pączki bawarskie 336

ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie

Słodkości i nie tylko
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 147

masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka kruche 160

trakcie gdy ciasto jest w lodowce przygotowujemy brytwanke w ktorej bedziemy piec  Nastepnie wlaczamy piekarnik na 180 °   Po wyjeciu ciasta z lodowki dzielimy ciasto i walkujemy na placki ok 2cm  Wycinamy ksztalty ciastek i ukladamy na brytwanke  Wkladamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy kazda partie ciastek ok 5min   Gotowe ciastka przystrajamy wedle wlasnego gustu

Klaudynkowa kuchnia
Nalesniki z serkiem mascarpone 169

soli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk  ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi Mozna podawac Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Omlet z cebula i kielbasa 139

Wszystko razem mieszamy mikserem  Do gotowego ciasta wsypujemy zesmarzona cebule z kielbasa i dodajemy do smaku soli  Wszystko mieszamy lyzka Rozgrzewamy patelnie z tluszczem  Smarzymy placki na cala patelnie  Gotowe omlety mozna jesc  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Nieudane muffinki :P 131

mogla wkladac papierowe formy po czym nalewala bym tam ciasto i do piekarnika. I co na szybko wpadlam na pomysl zeby wlac cale ciasto do formy i upiec placek przystroic kremem. I wyszlo mi cos takiego... Nom nie wyglada to zle. Musze sie przyznac, ze i tak niestetyu nie wyszlo bo byl zaklaec ale coz tak tez sie zdarza

Klaudynkowa kuchnia
Szarlotka 168

Skoro juz jestesmy przy ciastach to moze teraz juz udany placek, a mianowicie mowa o szarlotce. Ciasto:  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html  Teraz kwestia jablek  5 duzych jablek  3 lyzeczki cynamonu  2 lyzki budyniu smietanowego lub waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru  Obieramy jablka i scieramy na tarce Przesmarzamy w rondelku jablka, dodajemy cynamon i cukier

Klaudynkowa kuchnia
Ciastka cynamonowe i czekoladowe 198

Zawsze powinno sie wlozyc ciasto do lodowki na min 30 min  Po wyjeciu ciasta z lodowki nagrzewamy piekarnik do 180C  W tym czasie rozwalkujemy ciasto na placki i wycinamy ciastka  Ukladamy na formie wylozonej papierem do pieczenia  Kazda partie ciastek pieczemy ok 7 min  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Krokiety ze szpinakiem i serem Ricotta 159

dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem  Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie  Placki osmarzamy z dwoch stron  Krokiety farsz  nalesniki bulka tarta 1 jajko Na nalesniki nakladamy farsz  Zawijamy nalesniki obtaczamy w jajku a potem w bulce tartej

Klaudynkowa kuchnia
Lody akacjowe 151

robinii akacjowej, czekam cały rok. Uwielbiam placuszki z zanurzonych w cieście i usmażonych gron. Specjalnie jadę na zbiory poza miasto i całą drogę powrotną napawam się ich zapachem. Poza plackami nic z tym kwieciem jeszcze nie robiłam więc chyba najwyższa pora. Kwiatowe guru czyli Gosia z Trochę Innej Cukierni podrzuciła kilka pomysłów - syrop, konfitury, kompot, lody, ciasto .... i pewnie

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania