Sernik z makiem i jabłkami 124białego sera (użyłam gotowego z wiaderka) 100 masła 200 g cukru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy się ładnie połączą dodajemy ser razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Masa jabłkowa(...)zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy do jabłek, wsypujemy także galaretkę i mieszamy całość aż się wszystko rozpuści (nie gotujemy, bo żelatyna straci swoje właściwości) Złożenie ciasta Na podpieczony placek, który został w blaszce wykładamy masę makową, a na nią masę serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy
Cynamonowe szczęście
Mazurek kajmakowy z powidłami 140znakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 35×24 cm. Składniki: 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła 4 łyżki gęstych powideł (z tego przepisu) 460 g kajmaku bakalie (według własnego uznania(...)szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 50-60 minut. 2. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach blaszki. Razem z papierem przełożyć do formy. Podziurkować widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. 3. Blaszkę wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego
Danka Pichci
Tort kokosowy z kremem budyniowo maślanym 152sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze do pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli. Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć(...)budyń powinny być w takiej samej temperaturze) utrzeć na śmietanę. Następnie dalej ubijając dodawać budyń. Na koniec możemy dodać do smaku brandy. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Placki można nasączyć mocną herbatą z cytryną i cukrem, którą można doprawić brandy. Krem podzielić na trzy części – dwie większe i jedną mniejszą. Na jeden placek nałożyć pierwszą
królestwo garów
Kruche ciasto z jagodami i bezą 368Kruche ciasto z jagodami i bezą to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam placek w formie na tartę, więc w rzeczy samej wyszła mi tarta jagodowa, ale równie dobrze możemy użyć niewielkiej, prostokątnej blaszki. Ciasto robi się szybko, więc jak nie macie pomysłu na swoje jagody(...)kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków opcjonalnie: płatki migdałowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zimne masło siekamy nożem z mąką, aż powstaną okruchy, a następnie
Poezja smaku
Miodowiec z powidłami i masą budyniową 380cukru 120 g margaryny/masła 2 łyżki miodu 50 ml śmietanki 30% Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklani cukru 1 cukier wanilinowy 2 żółtka 250-300 g masła Dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier(...)papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu
Malinowo w kuchni
Kuchnia polska 007 191Miało być 12 staropolskim zwyczajem ale stanęło na 7... 007... Źródło: www.deviantart.com Źródło: kulinarni.tvn.pl 1). Babka ziemniaczana Przaśna, jędrna i nad wyraz zdrowa. Wychowana na Podlasiu. Blondyna o ziemniaczanej cerze i urzekającym spojrzeniu. I do tego mająca smakowite boczki . Ech, bon apetit! Źródło: www.smakizpolski.com.pl Źródło: www.potrawyregionalne.pl 2). Kaszanka Do Polski trafiła podobno w XVII wieku. Imigrantka(...)Chodziły słuchy, że w jej towarzystwie krew leje się dużymi strumieniami ale pewnie to tylko bujdy. Źródło: gotujmy.pl 3). Ruchanki ze śmietaną Nie ma jak leżenie plackiem pod biała pierzyną. No dobra z tym leżeniem trochę przesadziłem. I do tego czuć ten ciepły mączny smak rozpływający się w ustach. Ciiiiii!!! Dajcie się podelektować! Źródło: www.youtube.pl 4). Flaki
Grunt to przepis!
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 186jest sypkie i nie chce się połączyć dodajemy 1 łyżkę zimnej wody). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 2 mm i wykładamy nim foremki. Ciasto gęsto nakłuwamy i pieczemy (najlepiej z obciążeniem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do chwili aż się apetycznie zarumienią(...)łyżki ubitej śmietany, znów miksujemy, następnie odkładamy mikser, dodajemy resztę śmietany i mieszamy trzepaczką lub szpatułką. KONFITURA RABARBAROWA: 250 g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi) Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, przekładamy do rondelka i przesmażamy pod przykryciem aż się rabarbar rozgotuje, czyli około
Rozpustne gotowanie
Uroki lata 216250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia masa serowa 100g serka mascarpone 100g gestej smietany 1 zoltko 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki cukru 125g zmielonych orzechow laskowych okolo 800g malin (dalam mrozone) wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka(...)serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem. zrodlo "Pieprz i sol" sierpien
Przysmaki Karolki
Ciasteczka z kawałkami czekolady 266smak równoważy dodatek gorzkiej czekolady (pół na pół z mleczną). Z podanej porcji składników można przygotować 30-32 sztuki . Ciasteczka z kawałkami czekolady Składniki: 150g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g masła 60g cukru pudru 60g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 120g czekolady (mleczna i gorzka pół na pół) Wykonanie: - masło(...)ekstrakt z wanilii - składniki wymieszać, dodać połowę posiekanej czekolady, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na placek o grubości około 8mm - z ciasta wykroić niewielkie krążki - ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w każdym ciastku umieścić kilka dodatkowych kawałków czekolady, wciskając
Smakołyki Bereniki
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 189rozgotowania - jabłka powinny zachować swoją formę. Doprawić cynamonem, delikatnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. UWAGA: Jeżeli jabłka puszczą dużo soku, najlepiej zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody - dodać tę zawiesinę do jabłek jeszcze podczas smażenia i wymieszać. Ciasto: Drożdże rozetrzeć w miseczce wraz z 1 łyżką cukru, do momentu, aż staną się płynne(...)zaczną się ze sobą łączyć. Następnie dodać rozkłócone jajko z żółtkiem, śmietanę, płynne drożdże i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na placek, wielkością zbliżony do talerza o średnicy około 25 cm. Następnie przyłożyć ten talerz do rozwałkowanego ciasta i "odrysować" od niego koło, odcinając wystające kawałki ciasta. Powstałe koło podzielić
Opowieści z piekarnika
Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu 223poszukiwań esencji zimowych smaków... Pomarańcze to owoce najczęściej kojarzone z mroźną porą roku, są wtedy najsmaczniejsze i najsłodsze.. Mi zamarzył się ostatnio taki wilgotny, słodki placek, najlepiej z dodatkiem czegoś kwaskowatego.. W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem(...)glutenu i dodatku tłuszczu. Składniki: 2 pomarańcze 100 g ryżu basmati 100 g mąki jaglanej opakowanie kisielu cytrynowego (40 g) lub po prostu skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej 3 jajka łyża soku z cytryny łyżka miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Ryż ugotuj do miękkości, następnie zblenduj na gładką masę, odstaw
Kuchnia Ellie
PIZZA Z SOSEM DYNIOWYM I JARMUŻEM (BEZ DROŻDŻY I GLUTENU) 214zawsze wychodzi idealne, delikatnie chrupiące, bardzo smaczne. Spróbujcie sami! Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml chłodnej wody, 2 łyżki zimnego oleju kokosowego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano. sos: 1/4 małej dyni Hokkaido, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych(...)drobnych oczkach wegański ser żółty. Wykonanie: ciasto: Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na papierze do pieczenia na płaski placek. Wykładamy wraz z papierem na formie. Ewentualnie palcami dogniatamy ciasto dopasowując do kształtu formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. sos: Wszystkie składniki na sos blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiu
Misiowe bułeczki ze śliwką 224lodówki na parę godzin wcześniej) 18 śliwek (po 1,5 na bułkę) 1 gruszka (pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, wsypać mąkę i cukier i wymieszać. Odstawić na bok aż masa podwoi objętość. Śliwki umyć i wypestkować(...)wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut. Krok 3 Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5 śliwki i kawałek gruszki. Zakleić i uformować kulkę. Powtórzyć 12 razy :) Posmarować wierzch bułek białkiem. Krok 4 Wstawić blachy na 0,5 godz
CoolinarniePL
Jagodzianki 193jajko 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego) pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Jagodowe nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wykonanie: Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę(...)objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła
dom-agi.pl
ciasto Leon 488cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy , pozostałe mleko łączymy z mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy mleko z mąkami energicznie mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń(...)grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowane jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy po galaretce w proszku, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. wykonanie placka: Placek miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem
Domowy Smak Jedzenia
Orzechowiec z delicjami 329bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1 kostka masła oraz - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy(...)połowie szklanki mleka mieszamy mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń. Placek orzechowy kroimy na pół, przekładamy połową masy budyniowej, na której ciasno układamy delicje, przykrywamy je drugą połową masy a wierzch przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
Zainspirowana w kuchni
Łaciata babka Gellwe 247Wczoraj siedząc u koleżanki i rozmawiając z jej babcią o plackach stwierdziłam - czas coś upiec. Coś z kakaem, bo mam całe opakowanie i kusi. Wróciłam do domu i przeglądałam jakie składniki trzeba by było kupić żeby w ogóle coś dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc(...)było w przepisie 2/3 formy i tak rosła, że "wypadła" i zalała część piekarnika. Ale była pycha. Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 6 jajek 2 łyżki ciemnego kakao szklanka cukru stopiona kostka masła 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczkę proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Wykonanie: Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą
W kuchni bez szafek
KLUSKI ŚLĄSKIE 277bardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze(...)był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie to tak naprawdę tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana, w tych kupnych jest mnóstwo innych dziwnych rzeczy, czyli skoro ziemniaki nie tuczą (tylko dodatki w postaci zawiesistych sosów do nich), to dlaczegóż nie spróbować i nie przygotować
Smaczne Zdrowe
Sernik z makiem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 278placki warstwowe na bazie ciasta kruchego, procedura jest nieco inna. W naszym regionie popularne są ciasta kruche amoniakowe. Do takich placków blaty piecze się osobno i przekłada się je ciepłą masą, na przykład smażonym serem lub prażonymi jabłkami, żeby całość zmiękła i stężała, łącząc się w jedno zwarte ciasto. Jest też trzeci rodzaj placków warstwowych, w których ciasto kruche(...)znajduje się na spodzie, ewentualnie na wierzchu, natomiast wewnątrz ciasta znajdują się różne masy, pieczone razem. Najbardziej znanym z takich placków jest Rzeszowiak, który składa się z ciasta kruchego oraz masy makowej, orzechowej i serowej. Dzisiaj natomiast z przyjemnością przedstawiam przepis Koła Gospodyń Wiejskich Olszynka spod Przemyśla. Jest to przepis na bardzo przyjemne, delikatne i wilgotne ciasto warstwowe, w którym
Trzeci talerz
Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka 95Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 g masła 3 żółtka 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru starta skórka z cytryny Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 250 g śmietany kremówki (30% lub 36%) 3 białka kilka kropli olejku waniliowego sok z 1 cytryny Masa czekoladowa: 0,5 szklanki kakao(...)wykładamy na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, wyklejamy brzegi na wysokość 1,5 cm. Przygotowanie masy kokosowej: Białka ubijamy na sztywną pianę. Ujmujemy 1/3 piany, którą smarujemy oba placki. Śmietanę kremówkę mieszamy z wiórkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami olejku. Dodajemy mąkę i pozostałą pianę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy około 20 minut
Trzeci talerz
Przepyszna szarlotka krucho-drożdżowa 127Twoje jabłka są z tych soczystych, trudnych do rozpiekania, możesz je rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Pod koniec prażenia dodaj do takich jabłek 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w pół szklanki wody. To spowoduje, że jabłka uzyskają konsystencję zbliżoną do musu. Pozostaw jabłka do przestygnięcia a w tym czasie przygotuj ciasto Śmietanę podgrzej w garnuszku(...)uzyskania kruszonki Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do kruszonki Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób jednolite ciasto Podziel ciasto na dwie połowy Pierwszą część rozwałkuj podsypując mąką na placek nieco większy niż dno blaszki Zawiń ciasto na wałek i przełóż na dno blaszki Ciasto powinno pokryć całe dno i wystawać ok. 2 cm na brzegach blaszki Nakłuj spód
Słodki Blog
Szarlotka jaglana (bezglutenowa) / Millet Flour Apple Shortcake 164może być dla Was pewnym zaskoczeniem:) Nam takie ciasto bardzo odpowiada, jaglana szarlotka smakuje przede wszystkim jabłkowo i cynamonowo, czyli tak, jak powinna:) Wiele osób skarży się, że wypieki, placki czy naleśniki z mąki jaglanej wychodzą gorzkie. Jeśli tak się dzieje, to po prostu wina zepsutej mąki - ta jaglana niestety dość szybko się psuje. Desery jaglane przygotowane z dobrej(...)TUTAJ więcej przepisów z jabłkami:) Polecam również moją wyjątkową szarlotkę słoneczną : Szarlotka jaglana (bezglutenowa), składniki: na tortownicę o średnicy 26 cm: 300 g mąki jaglanej, 60 g mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej), łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g cukru pudru 200 g zimnego masła, duże jajko 780 g musu jabłkowego (prażonych jabłek), płaska łyżka cynamonu (jeśli mus jest
Lekcje w kuchni
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 211mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy(...)lekkiego przestygnięcia. Na jakieś 10 minut. Następnie mieszamy ją z mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około
Gotowanie...to proste !
Babka ziemniaczana z patelni. 189żadnych kluchów. Kiedyś już publikowała podobną potrawę, przepis --------> TU I to była na pewno zapiekanka. :) Ciasto: 1,3 - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 2 łyżki keczupu 2 korniszony 3 plastry mozzarelli 3 plasterki szynki Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrabiamy(...)być większa lub mniejsza, jak kto woli. Jeśli ktoś zechce dać pomidora radzę usunąć nasiona, w przeciwnym wypadku ciasto namoknie i zrobi się mało apetyczne. Pozostałe ciasto rozklepujemy na placek i przykrywamy wierzch babki, dokładnie zlepiając brzegi. Ostrym nożem na środku robimy dziurkę, aby para miała ujście. W przeciwnym wypadku będzie nam się podnosić i z przypieczenia nici
Dieta moja pasja
Marcinek lany 348Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy żółtka z drobnym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodajemy rozpuszczone masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy i miksujemy do połączenia. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy część białek do masy i delikatnie(...)cienko. Przekładamy papier na blachę do pieczenia i pieczemy przez 5 minut. W tym czasie, na kolejnym arkuszu, znów rozsmarowujemy po trzy łyżki ciasta na każde kółko. Gdy pierwsze placki się upieką, zdejmujemy je wraz z papierem, a na blasze układamy arkusz z surowym ciastem. Postępujemy tak do wyczerpania ciasta. Powinniśmy otrzymać od 12-14 placków (u mnie
Poezja smaku
,,Mini szarlotki” 163cukru pudru (0,4 szklanki) 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do małych lub większych babeczek, smarujemy(...)gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka i dodajemy masło, cukier, cynamon. Chwilę podgotowujemy, by jabłka lekko zmiękły. Beza: 3 białka 150 g o cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do momentu gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, Ponadto: 200 g malin Do podpieczonych kruchych babeczek nakładamy nadzienie
Podróż w kulinaria
Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem 323brzoskwinie pozbawić pestek, obrać ze skóry i pokroić. Włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając, aby nie przypalić. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem na gładką masę. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się brzoskwiń. Ugotować gęsty krem. Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blachy, w której się piekł. Jeżeli(...)Przygotować polewę. Cukier puder, kakao i wodę rozmieszać w garnuszku i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i rozpuścić połamaną czekoladę. Polać z łyżki po placku. Smacznego :) RADA: Biszkopt i ciasto kokosowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , budyń
https:KKuchniaMniam
Tort cappuccino 203posiadam żadnych jego zdjęć. Więc musicie zadowolić się zdjęciem pół-tortu:) Składniki: 4 jajka 4 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru(...)sobą. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na dwie przygotowane uprzednio blachy i pieczemy 20-30 min w w temp. 180-200'C. Po upieczeniu kroimy oba placki na połowy, tak by było ich cztery. Szykujemy szklankę kawy cappuccino z dodatkiem spirytusu i nasączamy placki tym roztworem Teraz szykujemy masę cappuccino do przełożenia naszego tortu
Ciasteczkowy Potwór
Mazurek czekoladowy z wiśniami 218tuż, a jak ją smacznie świętować, jak nie pysznymi mazurkami?!? Jednym ze smaczniejszych, jakie znam to mazurek czekoladowy z wiśniami, pyyycha :) Składniki: Ciasto: 170 g mąki 80 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g cukru 150 g masła 2 jajka Masa z białej czekolady: 125 ml śmietanki 18% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 30 g masła(...)zagniatamy ciasto w jednolitą kulę. Zawijamy je w folie i odkładam do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu ciasto kładziemy pomiędzy dwa kawałki pergaminu i rozwałkowujemy na cienki placek, który na papierze przenosimy na blaszkę. Formujemy niewielkie ranty, które po upieczeniu będą pełnić rolę "tamy" dla masy, jaką wylejemy na ciasto, zanim stężeje :) Pieczemy w temperaturze 160 stopni
Taste Of My Day