placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:140/337)

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i mozzarellą 132

Dawno nie robiłam kotletów ziemniaczanych więc musiałam to nadrobić. Powstała kolejna wersja z dodatkiem szpinaku i mozzarelli. Szpinak dodałam do masy ziemniaczanej a mozzarella trafiła do środka jako nadzienie. Polecam sycące i pyszne danie bez mięsa. Kotlety podałam z marchewką na ciepło oraz surówką ze słoika . składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku, u mnie(...)łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. Ziemniaki przeciśnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajka oraz mąkę ziemniaczanę. Masę wymieszać następnie dobrze doprawić solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić na małe kwałki. Uformowć kotlety. Z masy ziemniaczanej uformować płaski placek

Monia miesza i gotuje
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM 130

oleju.Ostudzić,dodać do mięsa mielonego, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem , czubrycą. Dokładnie wymieszać. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę,jajka i zagnieść gładkie ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować placki,na środek każdego nałożyć farsz, formować owalne kotleciki,zamykając farsz w środku.  Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące

Niespełnione zdolności kulinarne
Rozetki ziemniaczane 138

Często robię coś z ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. Po pierwsze bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki czy kluski ziemniaczane, a po drugie nie lubię niczego wyrzucać i marnować. No ale ile można jeść kopytka. Bardzo je lubię, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, więc tym razem powstały rozetki ziemniaczane. Takie rozetki piecze się w piekarniku. Można je podać

Waniliowe Improwizacje
Placki z białej kapusty 152

wegetariańskich restauracji. Kiedyś bardzo je lubiłam. Ich zapach czuję niemal codziennie i zatęskniłam za ich smakiem. Na wzór Weganona podałam je z pure ziemniaczanym z dużą ilością kopru i marchewką z groszkiem. Składniki (na 9 placków): ćwiartka dużej białej kapusty łyżeczka suszonego cząbru mała cebula 3 gałązki natki pietruszki 2 jajka 3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki mielonego kminku(...)nabrała wilgoci (nie będzie wtedy chrzęścić przy gryzieniu placków). Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Mokrymi dłońmi formować placki (wielkości podobnej do kotletów mielonych). Układać na patelni i smażyć na palniku o średniej mocy na ładny kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z pure ziemniaczanym (z masłem i dużą ilością kopru) oraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Kolorowy pasztet z cukinii i "Zaklinaczka książek" 154

plany się zmieniły, bo za oknem zrobiło się chłodniej i zamarzył mi się pasztet pachnący gałką muszkatołową z zaostrzonym smakiem. Już w trakcie przygotowywania przypomniał mi się mój placek cukiniowo-ziemniaczany , który piekę co jakiś czas w piątki i podaję gorący na obiad. Tu ważna uwaga do obu wypieków: wybierając cukinię, wbijcie delikatnie paznokieć w skórkę. Jeśli wchodzi miękko

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi 312

Cukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami(...)Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mannę i płatki owsiane, wymieszać. Doprawić pieprzem, papryką, listkami tymianku, curry, posolić do smaku. Masa będzie nieco rzadka, podobna do konsystencji placków cukiniowych lub ziemniaczanych. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę cukiniową przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 55-60 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pozostawić

Obiad gotowy
KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI 148

się. Świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek i grillowania. Polskie odmiany to: lotos, ruta, malwa, kolia, sokół Przepisy z ziemniakami 1) PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI 2) PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (Z PIEKARNIKA) 3) ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ" 4) KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ 5) PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki w kremowym sosie własnym 278

Polędwiczki w kremowym sosie własnym podałam razem z plackami marchewkowo-ziemniaczanymi. To połączenie doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego obiadu – wspaniała alternatywa dla polędwiczek smażonych. Wbrew pozorom przygotowanie polędwiczek w takim pysznym sosie nie generuje dużo pracy, zrobicie je także dość szybko, bo w niecałą godzinę. Jeżeli panujecie wykwintny obiad, zróbcie te polędwiczki – gwarantuję, że każdy

Kuchnia Bazylii
Placek ziemniaczany z szynką 144

paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie

R'n'G Kitchen
Pączki ziemniaczane 327

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków ** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi

królestwo garów
Placki z cukinii i kalarepki 198

niezbyt grube placuszki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionym sosem, u mnie sos koperkowy na bazie jogurtu. Polecam też: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placuszki drobiowo-cukiniowe

Monia miesza i gotuje
Maminkowe zapiekanki z grzybami 161

jajku ), ok. 5 łyżek bułki tartej i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i naturalnym. Kamionkowe naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na wilgotnych dłoniach formujemy placki z masy ziemniaczanej, wypełniamy dno i boki naczynka i wsypujemy po odrobinie  pokrojonej natki pietruszki lub szczypiorku. Uzupełniamy masą grzybową. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze

Maminek kulinarny
Kartacze Joanny Jakubiuk 233

odchodziło od ręki.   Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. D obrze wymieszać .   Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować w osolonym wrzątku kilkanaście minut od wypłynięcia.   Boczek pokroić w kostkę. Wytopić skwarki. Dodać  pokrojoną

SzczyptaSmaQ
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 179

pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 solidne szczypty czosnku niedźwiedziego i wyrabiamy. Kamionkowe, żaroodporne naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Dłonie nawilżamy wodą i porcje masy ziemniaczanej formujemy na placki, większe od naczynka,  układamy w naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Kotlety jaglano-kalafiorowe z chili 175

wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane z farszem Kotlety jaglano-selerowe Pulpety z dyni i ciecierzycy

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańskie faszerowane papryki 3. 154

Uwaga! Zanim przygotujecie to danie, upewnijcie się, że Wasi goście nie są uczuleni na sezam. --------- Podobne: Papryki z warzywami i amarantusem Papryki z warzywami i pęczakiem Placki jaglano-ziemniaczane z farszem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2301

Galicję w pierwszej połowie XIX wieku, gdzie ziemniak był podstawą wyżywienia najbiedniejszych ludzi, którzy stanowili wówczas niemal 90% populacji. Potraw z ziemniaków jest bez liku. Od sałatek ziemniaczanych, przez kluski, placki, budynie, frytki, chipsy itd. Niepodzielnie królują na naszych stołach nie od dzisiaj. Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się

Smakowity Blog Kulinarny
Placki z kapusty włoskiej 137

Placki wyglądem przypominające ziemniaczane, jednak z ziemniakiem nie mające nic wspólnego. Głównym składnikiem jest bowiem kapusta włoska. Polecam, naprawdę pyszne! Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny sól do smaku pieprz ziołowy do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i ugotować w osolonej

Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaki tłuczone 138

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne Gościliśmy w siedzibie

królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 147

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków

królestwo garów
Podsmażane ziemniaki 121

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków     zastawa

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 143

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków   zastawa

królestwo garów
Placuszki marchewkowe 5011

Dzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę powiedzieć, że te skupiły uwagę nie tylko wśród domowników ale także znajomych. Jak macie nadmiar marchewki, nie musicie jej dusić do obiadu ale możecie także ją podać w takiej wersji :) Składniki

Niezły Młynek
Placki cukiniowo - ziemniaczane z dipem miętowym 200

Placki z cukinią i ziemniakami to prosty, pyszny letni obiad. Placki idealne dla tych,  którzy za cukinią jednak nie przepadają, a chcieliby włączyć ją do diety ze względu na walory odżywcze. Placuszki smakują jak zwyczajne ziemniaczane, chociaż cukini i ziemniaków użyłam w proporcji 1:1. Na pewno dużo łatwiejsze do smażenia niż tradycyjne cukiniowe. Bardzo polecam(...)ułożyć na sitku, by obciekła z wody obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Nadmiar wody odlać, a osiadłą na dnie miseczki skrobię ziemniaczaną dodać do masy na placki miętę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, dodać do smaku sok z cytryny, odrobinę miodu i pieprz cukinię przed dodaniem do masy ziemniaczanej dokładnie odcisnąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WĘGIERSKIE PLACKI LANGOSZE + FILMIK 128

Langosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby.  SKŁADNIKI :   500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 250 ml ciepłego mleka

Kulinarne Fantazje Marioli
Placki z tartymi jabłkami 173

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. I takie na słodko, z owocami, warzywami, ziemniaczane.... Dzisiaj mam dla Was placki z tartymi jabłkami. Szybkie do zrobienia, mało składników i bardzo smaczne. Idealne na śniadanie lub kolację. Można podawać posypane cukrem pudrem, ze słodką śmietaną lub samodzielnie. Na blogu znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na placki. Zapraszam. Składniki: 2 szklanki mleka

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 101

warto jeść ze względu na dużą zawartość luteiny, która ze szpinaku poddanego obróbce termicznej staje się dobrze przyswajalna. Składniki (na 8-10 placków):   Placki     1 kg ziemniaków 2 jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Farsz 450 g mrożonego szpinaku cebula 2 ząbki czosnku czubata łyżeczka nasion kminku płaska łyżeczki nasion kolendry sól pieprz mały serek(...)solą i pieprzem. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Masę wyrobić do wymieszania składników. Masa będzie raczej kleista. Masę podzielić na 8-10 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na wilgotnej dłoni, nałożyć dużą łyżkę masy szpinakowej, a następnie zlepić boki ciasta ziemniaczanego. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Podawać z surówką

Weekendy w domu i ogrodzie
Quesadilla z ziemniakami i serem 188

wykładamy gotowy farsz ziemniaczany, a na wierzchu oraz  na około, blisko brzegu posypujemy tartym serem mozzarella. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i gdy ser się stopi, sklejamy brzegi. Podsmażamy, aż tortilla zrumieni się na spodzie, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 min., do zrumienienia. To samo powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli. Gotową quesadillę

Kuchnia MagdaLeny
Quesadilla z ziemniakami i serem 188

wykładamy gotowy farsz ziemniaczany, a na wierzchu oraz  na około, blisko brzegu posypujemy tartym serem mozzarella. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i gdy ser się stopi, sklejamy brzegi. Podsmażamy, aż tortilla zrumieni się na spodzie, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 min., do zrumienienia. To samo powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli. Gotową quesadillę

Kuchnia MagdaLeny
,,Orzechy i dynia pod złotą kołderką’’ 141

masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryny Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki brzoskwiniowe 2 Łyżki jabłka z brzoskwiniami i cukrem Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej(...)pieczemy około 15- 20 minut aż będą rumiane. Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek wystygnie na jednym z nich nakładamy pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około

Podróż w kulinaria
Pani Walewska 467

szklanki cukru pudru   - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej   - 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa:   - 0,5 litra mleka   - 2 łyżki mąki pszennej   - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 torebka cukru wanilinowego   - 2 żółtka   - 250g masła roślinnego ( dałam masło ) Przygotowanie : Placki  Mąkę przesiewamy na stolnicy razem z proszkiem do pieczenia(...)warstwie dżemu na obydwu plackach i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy placki jednocześnie przez około 20 - 30 min minut w temperaturze 150°. (wszystko zależy oczywiście od piekarnika więc najlepiej zerkać co jakiś czas czy nie trzeba przypadkiem już ich wyjąć). Masa budyniowa Odlewamy 0,5 szklanki mleka i mieszamy z  mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz

charlotte gotuje
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 204

tłuszczy na ręczniku papierowym. [caption id="attachment_7745" align="aligncenter" width="685"] Krokiety ziemniaczane z pieczarkami[/caption] Zobacz inne przepisy na kotlety z ziemniaków: Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią Pierogi Ziemniaczane Z Farszem Mięsnym Krokiety Ziemniaczane Z Wędliną I Serem Żółtym Artykuł Krokiety ziemniaczane z pieczarkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Sznycel z indyka 106

Dodaj do koszyka Polecam Wam garść przepisów na kotlety: – kotlet schabowy – zobacz także inną wersję kotleta  schabowy inaczej –  placek po węgiersku –  kotlety ziemniaczane –  kotlet serowy – Kotlety ziemniaczane z pieczarkami – Kotlety mielone z mozzarellą – Kotlety ruskie – Kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą – Kotlety z kurczaka z majonezem – Kotlety

nietylkopasta.pl
Placki z kabaczka 343

Wiosna! Wiosna! Czas na zielone kuszące placuszki z kabaczka! Masz ochotę na placki? Inne niż te ziemniaczane? Dobrze trafiłeś:) Szybkie wykonanie czyni ich jednym z dań dla zabieganych. Wiele nie trzeba, by je przygotować, a są syte. Do tego tanie danie. I nic nie da się popsuć, zawsze wychodzą! Brzmi kusząco? Brzmi. Są też zdrowe. Podaję(...)kefirem lub maślanką.  Jeśli lubicie i macie ochotę możecie dodać do placków chili, opcjonalnie cebulkę. Połączenie z innymi warzywami też mile widziane:) Składniki: 1 większy kabaczek 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek oliwa z oliwek Przygotowanie placków: Kabaczek myję, ścieram na tarce o większych oczkach, dobrze odciskam z nadmiaru soku. To ważne, by potem na patelni

Zasmakuj Kuchni