warty wiedzy, również świetnie sprawdza się jako dip lub do np. poczciwych placków ziemniaczanych :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaOstatnio zatęskniłam za kuchnią mamy:) Postanowiłam zrobić placki ziemniaczane, Czytaj więcej
Pasja tworzeniażeby nie było grudek jogurtu), dodać czosnek granulowany, pieprz kolorowy i naprawdę dużo pieprzu czarnego (oczywiście ilość zależy od preferencji smakowych). Sos nadaje się do pizzy, tortilli, kebaba, placków ziemniaczanych
Mix smakuKurczak z cukinią i pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka
Ala piecze i gotujeKrem z kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa
Ala piecze i gotujePrzedstawiam lekkie placki z ziemniaków – bez tłuszczu i z niewielkim dodatkiem mąki z ciecierzycy. Dieta musi być smaczna, w przeciwnym razie nic z tego
OstryKęswołowiny z dodatkiem pieczarek i ogórków konserwowych. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Można podać go na obiad z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub placków ziemniaczanych jak również jako danie na wszelkiego rodzaju imprezy Post Strogonow pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNadając postom tytuły, czyli najprościej mówiąc kiedy wpisuję nazwę danej potrawy, bardzo rzadko używam sformułowań "wyjątkowy przepis na gulasz", "absolutnie niesamowite ciasto z owocami", "jedyne w swoim rodzaju placki ziemniaczane". Nie lubię tak podkręconych tytułów i działają na mnie wręcz odwrotnie niż powinny. Jednak wpisując nazwę tych placuszków, literki same wciskały się w klawiaturze
bistro mamazimno lepiej się kroi i wygląda w plastrach jak pasztet, co bardzo dobrze widać na ostatnim zdjęciu. Takie plastry można podgrzać na rozgrzanej patelni, smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Czytaj więcej
bistro mamaPlacki ziemniaczane. Nie muszą być nudne. Nie muszą być jak guma. Nie muszą być wielkie jak patelnia. Nie muszą być posypane cukrem. Nie muszą być podane z gulaszem. Choć nie ukrywam, że takie też lubię. Mogą być małe. Chrupiące, dzięki dodatkowi tartej bułki. Podane z różnymi dodatkami. Dziś pierwsza propozycja. Szpinak, feta i suszone pomidory. Czytaj więcej
bistro mamaczęsto jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamazaprezentować Wam mój przepis na gulasz w sosie Jack Daniel's BBQ. Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne, zimowe dni. Gulasz możecie serwować z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi , pieczywem lub makaronem. Czas przygotowania: 2,5 h Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 21,00 zł SKŁADNIKI na gulasz: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 marchewka
kulinarnyJaprzepis już był na blogu ale wróciłam do niego i zachwyciłam się bogactwem smaków w nim ukrytych. Okazało się również, że idealnie nadaje się jako polewa do placków ziemniaczanych. U nas pierwszego dnia z makaronem dla dzieci i chlebem dla nas, dorosłych. Przepis Nigelli. A o tym czemu mnie ostatnio tutaj mniej, o moim braku zapału i zrezygnowaniu może
Dzieje kuchennej Wiewióryleniwe są nie bardziej niż ja dzisiaj :-P Postanowiłam je zrobić ponieważ od dłuższego czasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś takiego czy np. do placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki? Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż
Bon Appetit Małgorzatypotrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa! * grzyby suszone- 30 g * marchewka- 1 mała * pietruszka- 1 mała * seler- mały kawałek * cebula- 1 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * olej- do smażenia * wywar warzywny
Kraina Miodem Płynąca