Dośc ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to, jak sie narobic i zmęczyc , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań kulinarnych :) Składniki:10 ziemniaków2 jajkacwiartka czerwonej kapustypęczek szczypiorku1 cebulaok(...)Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Całośc wrzucamy do miski, wbijamy całe jajka. Scieramy żółty ser i dodajemy mąkę , solimy i pieprzymy.Do smaku mozna dodac jeszcze łyzkę maggi.Smażymy na rumiany kolor na wolnym ogniu , aby placki sie nie przypiekły a w środku były upieczone . Po smażeniu położyc na ręczniku papierowym aby wciągnął ewentualny tłuszcz
Słodkości i nie tylkoręki mógłbym policzyć kto za nim nie przepada. Lecz nie ma rzeczy, których nie można jeszcze poprawić! Dlatego polecam : Składniki : Na placki : -> 1kg ziemniaków -> 2 jajka -> 1 paczka szpinaku (450g) -> 1 ser feta -> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej -> 3 ząbki czosnku -> Sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk Na gulasz(...)ziarna ziela angielskiego -> jogurt naturalny na wierzch Wykonanie: Placki : Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie rozmrażamy szpinak na patelni z dodatkiem soli i papryki. Mieszamy szpinak z ziemniakami i czekamy około 30 minut. Następnie dodajemy rozdrobiony w palcach ser feta oraz 2 jajka i mąkę. Przyprawiamy dość sporą ilością pieprzu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Kolejny raz zapraszam na małą podróż kulinarną. Tym razem na Węgry. Langosz jest chrakterystyczną potrawą w tym kraju. Placek z drożdżowego ciasta smażony na glębokim tłuszczu podawany jest z kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem. Odchodząc od tradycyjnej formy - szczerze polecam także spróbowanie z dodatkiem różnych sosów, masłem czosnkowym, śmietaną i cukrem czy szynką, boczkiem i podsmażoną cebulką. . Spotkałam(...)minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Z każdego uformować placek wielkości dłoni. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło ze śmietaną i tartym serem. Smacznego
Zielona Kuchniażółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić w plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi
W kuchni u Monikirobiłaś?", "a co dodałaś" itp. Pojawił się nowy pomysł na chaczapuri. Pierwszy raz w ogóle o tym słyszałam :D Okazało się, że jest to tradycyjny gruziński placek. Tak jak Włosi mają swoją pizzę, tak Gruzini chaczapuri. Poczytałam troszkę o tym, dokształciłam się w miarę szybko jak to było możliwe :D Zrobiłam :D W trakcie robienia chaczapuri, okazało się(...)przygniatałam, by ciasto dobrze przyległo do nadzienia. Jak już wspominałam, zrobiłam trochę na patelni a trochę w piekarniku. Te, co się piekły posypałam startym serem po wierzchu, tak delikatnie. Z moich odczuć do tego rodzaju placków....POLECAM! PYCHA! Pizza inaczej można powiedzieć. Dodam po raz kolejny, na farsz nie ma sztywnego przepisu! Ser i oliwki w środku mi się marzą
Pieprzyć z Fantazjąjajko i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować placki. Posmarować ketchupem i na środku każdej bułeczki rozłożyć kukurydzę, kiełbasę i żółty ser. Uformować bułeczki i dokładnie zlepić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć
Ala piecze i gotujePlacki bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji, gdzie pełnią rolę fast-foodów. Najpopularniejsza jest wersja podania ze śmietaną, serem żółtym i czosnkiem, jednak można również go jeść z innymi dodatkami. Na słodko: z miodem, konfiturą czy owocami, lub na słono: z wędliną, ketchupem, warzywami, itp. Placki są pyszne, jednak tłuste, dlatego nie polecam spożywać ich zbyt często. Składniki(...)wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie (gr. ok 1,5 cm) okrągłe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Ja podałam je z rukolą, serem żółtym i sosem śmietanowym
e-PrzepisyKulinarnebiała część) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią" 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka ostrego keczupu 3 łyżki oleju Dodatkowo: 3 łyżki startego sera żółtego 1 jajko Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy letnie mleko i olej, wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut). Ciasto dzielimy(...)oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy obie części. Jasne dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości około 4-5mm. Na połowę nakładamy farsz, posypujemy startym serem żółtym, brzegi zwilżamy wodą i sklejamy w duży pieróg, formujemy brzegi. Zielone ciasto wałkujemy na duży placek, wycinamy foremką 2 pary gwiazdek
Kolorowy Przepisownikporcjujemy i serwujemy :) Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso... i zawijamy. Na kolację odgrzewamy krótko na gorącej patelni z dwóch stron, ser się rozpuści, mięso podgrzeje, a naleśniki staną się pysznie chrupiące
chleba naszegodrożdży lub 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłego mleka 4 łyżki oleju 1 jajko 3 duże cebulę 1 szklanka starego sera Sól, pieprz, czosnek sypki ,zioła i papryka ostra Sos pomidorowy: kopiasta łyżeczka koncentratu kopiasta łyżeczka pikantnego ketchupu, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano 2 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki(...)dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł) gotowe kładziemy na blachę wyłożoną papierem
Pelusiowa Kuchniawniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe na słodko Składniki: 500 g białego sera na sernik 500 g g pieczonej dyni 3 jajka szczypta soli
Kulinarne przygody GatityWitam serdecznie Tym razem chciałabym się podzielić przepis na pyszny sernik z sera z wiaderka. Sernik jest bardzo smaczny, delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Polecam
Uwaga Babcia GotujeNie wiem czy placek po węgiersku ma cokolwiek wspólnego z Węgrami. Wiem natomiast, że jestem w nim zakochana po koniuszki moich uszu :). Kiedyś wpadłam na
Przepisy Aleksandrydomu - dowolne warzywa, również te marynowane, ser, sałaty, ulubione sosy - możecie stworzyć własną kompozycję smakową. Tortille możecie przygotować sami, ale sprawdzą się również kupne placki. My z Dominikiem zawsze staramy się mieć jedno opakowanie placków pszennych dobrej jakości i gdy nachodzi nas ochota przywołujemy wspomnienia weekendu w Berlinie. :) Tortilla: 4 pszenne tortille dobrej jakości (mogą być również własnego wypieku(...)pomidory, ogórki ogórek konserwowy, papryczka jalapeno większy pęczek mięty, posiekany cheddar lub parmezan (lub inny ser - świetnie sprawdzi się też dodatek fety) prażona cebulka sok z cytryny jogurt naturalny lub grecki majonez, ketchup patelnia do naleśników (lub większa zwykła patelnia) grill z pokrywą Placek wykładamy na patelnię i podgrzewamy (możecie pominąć ten etap, ale tortilla nie będzie
Cooking Monster