kulki i wałkować na cieniutkie placki. Smażyć na suchej patelni po obu stronach po ok. 15 sekund. Przed formowaniem burrito tortille jeszcze raz podgrzać, by ładniej się dawały rolować. Układać na środku, co się nawinie. Dodatki u mnie: odsączony tuńczyk z puszki (jest mokry, więc nie dawałam żadnego sosu) plaster wędliny plaster sera żółtego talarki selera naciowego pałeczki czerwonej
Weekendy w domu i ogrodziePuszyste, miękkie i bardzo smaczne placki z masą twarogową i świeżymi owocami. Jak dotąd najlepszy przepis na domowe naleśniko-omleciki. Proste i łatwe do przygotowania. Ciasto nie klei się do patelni. Takie placuszki możecie nadziać masą twarogową, dżemem jak i nutellą. Uwaga: zachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki(...)oleju masa twarogowa 0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 1 małe opakowanie śmietany 300% (200 g) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią do dekoracji owoce (np. truskawki, brzoskwinie z puszki) dżem, np. wiśniowy cukier puder Na samym początku przygotować masę twarogową. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie ser twarogowy trzykrotnie zmielony wymieszać z ubitą śmietaną
UgotowaćLublinie. Placek drożdżowy z nadzieniem z cebuli i maku może się wydawać nietypowy, ale jest to zdecydowanie przemyślane połączenie. Zamiast kupować bułkę pizzową spróbujcie koniecznie cebulaków. Cebularze smakują najlepiej gorące np. posmarowane masłem. Są idealne do zabrania do szkoły, do pracy lub na wycieczkę, bo na zimno także są pyszne. W sieci znajdziecie cebularze z dodatkiem żółtego sera, pieczarek(...)koło i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (oryginalnie cebularze bywają jeszcze większe, ale takie są najwygodniejsze do jedzenia). Rozkładamy równomiernie farsz z cebuli na środek każdego placka. Zostawiamy na ok. 25 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 190-200°C przez 15-20 minut (najlepiej obserwować czy się rumienią). Post Cebularze z makiem pochodzi z bloga
Poezja smakuoliwkami i innymi ulubionymi przyprawami. Pomidory dodałam do środka, gdyż nie lubię ich zbyt mocno przypieczonych, a tak się zazwyczaj dzieje, gdy są ułożone na wierzchu placka. Ponadto placek z tak dodanymi pomidorami jest bardziej przesiąknięty ich smakiem. Focaccia po upieczeniu z wierzchu jest chrupiąca, środek zaś ma przyjemnie miękki i aromatyczny. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło(...)oliwek extra virgin, kawałki pieczywa najlepiej maczać w odrobinie oliwy i zjadać, gdy są jeszcze chrupiące. Wystudzone pieczywo może posłużyć, jako baza do kanapek z ulubioną wędliną lub białym serem skropionym odrobiną oliwy. Składniki: 700 g mąki pszennej typ 450 30 g świeżych drożdży 1 1/2 szklanki ciepłej wody 5 łyżek oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych
Kuchcik gotujepierogi z serem? :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 50 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 400 g białego sera 1 żółtko słodka śmietanka 50 g rodzynek cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i szczyptę soli(...)mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 5. Na wykrojonych kołach kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. 6. Sklejamy
W kuchni Katieobiad. Tortille z białym serem i wędzonym łososiem na kolację. Tortille z czerwoną fasolą i warzywami na drugie śniadanie. Opcji jest wiele, a że przygotowanie dania z wykorzystaniem tortilli zazwyczaj jest szybkie i proste, nie waham się z nich korzystać. Tortilla Wielu moich znajomych myśli, że tortilla to danie składające się z placka pszennego nadziewanego dodatkami. Otóż nie, tortilla
Z notatnika dietetykaIch idealność polega na tym, że są elastyczne i nie łamią się. Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów jak
Ze smakiem bez glutenuCzęsto zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki po obiedzie. Prezentuję Wam kolejny pomysł na ich wykorzystanie. Medaliony z ziemniaków i serka twarogowego, z dodatkiem wędzonego
BullioSmażone serniczki mogą być słodką alteranatywą na lekki obiad w gorący dzień lub przekąską na podwieczorek. Dodatek musu trukawkowego powoduje, że danie
To co kochampyszne. składniki: 250 g sera białego półtłustego 250 g masła 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2-3 duże jabłka cukier puder do posypania wykonanie: Twaróg przekładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dosypuję mąkę, cukier puder, dodaję masło i jajko i wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Wałkuję na placki o grubości
babka w formiecały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić. Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st
Smakołyki Asiporcja 200 g szparagów 100 sera feta garść rukola 250 g crème fraîche 1 ząbek czosnku 4 łyżki posiekanych ziół 1 cebule dymki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka sezamu Zrób ciasto na pizza i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj na 3 okrągłe placki. Wymieszaj crème fraîche z czosnkiem
codojedzenialepszego Składniki (jeden placek, średnica około 24cm): 2 jajka 1-0,5 łyżeczki cynamonu 1 spore jabłko 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 100g chudego twarogu ewentualnie coś do dosłodzenia, moje jabłko było na tyle słodkie, że już niczego nie dodawałam Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę ser rozduszamy widelcem jabłko obieramy i trzemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCudowne, przepyszne, chrupiące... Ja zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko
Kolejny blog o gotowaniuknajpy która mi zaserwuje wyśmienite placki. Ale, ale, muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki
Słodkie Przyjemności