jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki 1 średnia cebula
Gosia gotujeCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, którego brak w lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;) Składniki: 1 duża cukinia 1 ząbek czosnku 1/2 średniego pora 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry
Kitchens AlphabetGreckie pomidorowe placki Tomatokeftedes-Τοματοκέφτετες Greckie pomidorowe placki, czyli Tomatokeftedes, chociaż ich nazwa bardziej powinna brzmieć Santorini Tomataki. Oczywiście postaram się to jakoś sensownie wytłumaczyć, Tomataki to rodzaj pomidora, większy od cherry, ale mniejszy od tradycyjnych pomidorów, mają intensywny słodki smak i rosną właśnie na wulkanicznej głębie Santorini. Jeśli wierzyć legendzie Egipscy kupcy przywieźli(...)startych pomidorów 1 starta cukinia 1 cebula drobno pokrojona 200 g sera feta 10 listków mięty 6-7 liści bazylii 1 pęczek pietruszki 1 łyżka suszonego oregano Sól Pieprz świeżo zmielony Olej rośliny do głębokiego smażenia ___ Jogurt grecki Miód Sok z limonki Listki mięty Jeśli masz już wszystko, robimy Greckie pomidorowe placki Chociaż lista wydaje się długa, to bardzo
RafalCookSezon na cukinię jeszcze się nie skończył. Dostałam jedną olbrzymią i postanowiłam ją wykorzystać. Urozmaiciłam zwykłe placki ziemniaczane. Przygotowane w ten sposób są niezwykle aromatyczne i po prostu pyszne! Składniki: - 10 ziemniaków -cukinia - duży pióropusz szczypiora - 3 jaja5 łyżek mąki - olej do smażenia - sól i pieprz do smaku Umyj i obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce o średnich
Z Kuchni Do Kuchnidodatku swojej, w 100% ekologicznej, darmowej. Wydawałoby się, że w takiej wielkiej ilości jedzenie cukinii się znudzi. Nie nam! Wykorzystujemy ją na wiele sposobów. Odkrywamy masę zastosowań tego warzywa i częścią z nich pragnę się podzielić. Dziś udostępniam przepis na pyszne, proste placki, które świetnie nadają się na śniadanie lub cześć obiadu. Polecam! Składniki(...)sztuk: 1 1/2 szklanki starej na grubych oczkach cukinii, 4 łyżki skrobii ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki soli, Szczypta pieprzu. Wykonanie : Startą cukinię mieszamy z mąką. Doprawiamy. Wykładamy po łyżce na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy tworząc kształt okrągłych placków o grubości 0,5 - 1 cm. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSezon na cukinię trwa w najlepsze, więc warto przemycać ją do obiadów, bo jest nie tylko bogata w witaminy ale także wpływa dobroczynnie na nasz układ
Poezja Smaków - blog kulinarnyWakacje, to u mnie czas wyjazdów na działkę, a tam nie warto tracić czasu na przygotowywanie czasochłonnych dań. Wystarczy wyskoczyć do ogródka po cukinię a z fileta drobiowego i zupy … Czytaj dalej Placki z sosem grzybowym
czarrna od kuchniDawno mnie tutaj nie było! Tak przy weekendzie, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wspaniałą imprezową przekąskę, ale również pyszny, bezmięsny obiad lub drugie śniadanie
Be Fit Be StrongSuper propozycja na śniadanie, chociaż ja ją robiłam na kolację :P Składniki na 1 porcję: 1 placek tortilla (u mnie pełnoziarnista) 1 jajko 1 pomidor pół małej cukinii 50 g żółtego, tartego sera zioła prowansalskie szczypiorek lub świeża bazylia łyżka masła oliwa Pomidor kroimy w plastry. Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na grillowej patelni (na oliwie). Doprawiamy solą
Bon Appetit Małgorzatycukinii? Aby przygotować pizzę na spodzie z cukinii, należy startą na tarce i odciśniętą z wody cukinię wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Następnie uformowany spód podpiekamy w piekarniku, po czym wykładamy ulubione dodatki i ponownie pieczemy. Pizza z cukinii – przepis krok po kroku Pizza na spodzie z cukinii Via Gusto Pizza z cukinii to pyszna alternatywa(...)pieczarki, cebula, suszone pomidory, ser mozzarella (z zalewy) przygotowanie Umytą cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do startej cukinii dodaj pół łyżeczki soli. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po 15 minutach cukinię odciśnij rękoma z wody – im więcej wody odciśniesz, tym pizza będzie lepsza. Odciśniętą cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Tak przygotowaną masę
Via GustoSzybkie do zrobienia, odżywcze i pożywne placki z mąki z ciecierzycy są idealne na obiad, śniadanie czy kolację. Można je zapakować w pudełko do pracy
Moje Małe Czarowaniecukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja
Moja smaczna kuchniapo węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie. Gulasz po węgiersku: - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 20 dag pieczarek - 2 cebula - 1 mała cukinia - papryka czerwona i żółta - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - papryka w proszku(...)pokrojone w kostkę i obtoczone w mące i dodajemy to do bulionu. Na tej samej patelni smażymy cebulkę, a następnie pieczarki, paprykę i cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Placki ziemniaczane: - 1,5 kg ziemniaków startych na tarce - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 cebula - ząbek czosnku - sól, pieprz, - olej do smażenia
Salonik smakówKabaczek to krewniak cukinii. Moje kabaczki mają jasno zieloną skórkę i są grubiutkie jak małe dynie. Mają dość grubą skórkę więc przed starciem na placki trzeba je obrać. A placki są przepyszne. Składniki: 2 kabaczki 2 jajka szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przepis na placki znajdziesz na blogu
w kuchni i w ogrodzie