pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek(...)cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut. Po wyjęciu posypuję listkami oregano
Kulinarne przygody Gatityjeden z moich ulubionych przepisów na chrupiące placuchy z młodą marchewką oraz cukinią. Dodatek imbiru i kolendry robi swoje, a miętowy dressing czyni z nich prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Gorąco zachęcam, tym bardziej że przygotujecie je w zaledwie pół godziny. * SKŁADNIKI na 2 tuziny placków Placki: 4-6 ziemniaków (ok. 800 g) 2 duże marchewki (lub pęczek młodej) 1 cukinia(...)listki mięty ogrodowej * PRZYGOTOWANIE Dressing Miętę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na drobnych oczkach i wszystko wymieszaj razem z jogurtem. Dopraw szczyptą soli. Placki Ziemniaki oraz marchew umyj i obierz, a następnie razem z cukinią zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Imbir oraz czosnek zetrzyj na małych oczkach. Kolendrę utłucz w moździerzu. Wszystkie warzywa wrzuć
Food Squarecynamonowe cukiniowe placki* z prażonymi orzechami laskowymi i miodem * z dodatkiem mleczka kokosowego I znów spędzę wieczór z książką, znów nie będę spać i znów
More food, love and dreamsoczywiście zaserwować z dowolnym dodatkiem, np z kwaśną śmietaną lub z sosem pieczarkowym..wszystko zależy od Twojej wyobraźni i smaków składniki na około 4 osoby : placki: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cukinia (taka wielkości ogórka szklarniowego ) 1 cebula kawałek selera korzeniowego (mniej więcej wielkości małego ziemniaka) garść, posiekanych liści, młodej pokrzywy trochę mniej, niż garść, posiekanych listków(...)zredukował-odparował, możesz dolać więcej wina lub trochę wody. Na koniec zagęść sos do lubianej konsystencji, zabiel śmietaną i dopraw pieprzem do smaku. Gotowe Czas na placki. Po obraniu wszystkich warzyw, poza cukinią . Ją zawsze używam ze skórką Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj i zostaw aż puszczą sok. Po około 20 minutach
Ogrodnik w podróżyMoże zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii . Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na cukinię w pełni, więc przygotowujemy ja w wersji nadziewanej, w plackach, jako zupę, czy pasztet. Czy jednak Ktoś z Was jadł cukinię na pizzy? Jeżeli nie to musicie to koniecznie nadrobić, ponieważ w połączeniu z sosem pomidorowym i szynką smakuje obłędnie. Spróbujcie :) Wykonanie pizzy zaczynamy od zrobienia ciasta. Przepis na pyszne ciasto na pizzę znajdziecie --- TUTAJ(...)gotujemy około 5 minut. Koncentrat pomi dorowy rozrabiamy z jogurtem i d o dajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku. Stu dzimy. Sosem smarujemy rozwałkowane placki. Pomi dory i oliwki kroimy na pół. Cebulę i cukinię kroimy w plastry. Wszystkie skła dniki wykła damy na pizzę i wstawiamy na około 10 minut do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika. Smacznego
ChilliJemyogórkowym z miętą . składniki: 1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona 200 g sera feta 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 duże jajka 4-5 łyżek mąki pszennej sól,pieprz olej do smażenia, u mnie rzepakowy Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić(...)ociekał. Potem cukinie odcisnąć dokładnie z soku. Do odciśniętej cukinii dodać jajka, siemię lnianę, pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo cukinia była wcześniej solona i ser feta też jest słonawy. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i nakładać po łyżce masy formując placka. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty
Monia miesza i gotujeDomowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić
lady-och-mistrzyni.blogspot.comJednak dla mnie kwintesencją są placuszki z samej cukinii, do których przygotowuję sos czosnkowy. Poniżej najprostszy z możliwych przepisów, na najpyszniejsze z pysznych placuszki. 30 min 12 placków składniki: 1 średnia cukinia sól, pieprz 2 czubate łyżki mąki 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek do smażenia wykonanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Posolić
Ania i Marcin gotująromsku Placki warzywne o tej porze roku to najczęstszy gość na naszym obiadowym stole . Obfitość świeżych warzyw , a szczególnie cukinii , ziemniaków i marchewki zachęca do ich wykorzystania w kuchni . Proste , tanie danie , a do tego niezwykle smaczne . Placki po romsku serwowane są z gulaszem z udek kurczaka i papryki , ale nie świeżej tylko koniecznie mielonej Ciekawa i pyszna(...)potrawa . Polecam wypróbować , szczególnie że jest to bardzo prosty posiłek . składniki : 1 średniej wielkości cukinia ( młoda , bez komory nasiennej ) 3 marchewki 4-5 ziemniaków , młodych 1 mała puszka kukurydzy 2 gałązki selera naciowego 2 cebule 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku gulasz
Ogrodnik w podróżyziemniaczanych. (około 15 sztuk) 1 cukinia 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej (czubate) 1 cebula (mała) 1-2 ząbki czosnku suszona bazylia sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Umytą cukinię zetrzeć (ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, mąkę, żółtka(...)końcu dodaną pianę z białek. Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem). Placki smażyć (na rumiano) na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotujeszpinakiem Pizza z zielonymi szparagami Pizza z rukolą Mini pizze Pizza hawajska Pizza Margherita Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)rozwałkowujemy na 2 cienkie okrągłe placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i piórka cebuli. Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut
Kulinarne przygody Gatityraffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, ugotowany batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić
lady-och-mistrzyni.blogspot.comraffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, ugotowany batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić
lady-och-mistrzyni.blogspot.commąki pszennej. Na czy smażyć placki ziemniaczane? Przede wszystkim zacznijmy od wyboru dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, aby mieć pewność, że placki ziemniaczane nie przywrą do jej powierzchni. Placki można smażyć na różnym rodzaju tłuszczu. Najczęściej wybieraną metodą jest smażenie na oleju, należy jednak pamiętać o wcześniejszym rozgrzaniu patelni. Można smażyć placki ziemniaczane na smalcu(...)dwóch stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z czym podawać placki ziemniaczane? Polecane przepisy na placki ziemniaczane: Placki ziemniaczane chrupiące i złociste Placki ziemniaczane z czerwoną papryką Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta Okonomiyaki – japońskie placki ziemniaczane Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, najczęściej
ProstePesto.pl