mleka 3 jajka 10 g drożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo
Świat Domowej Kuchniwyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli wlewając mleko z margaryną.Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto ponakłuwać widelcem, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 cm i szklanką wycinać koła.Powstałe papmpuchy układać na obsypanej mąką powierzchni, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około(...)gotowania na parze, pod przykrywką. Można również do dużego garnka wlać wodę, obwiązać go czystą ścierką, zagotować wodę, na ścierce poukładać kluch, przykryć pokrywką i tak parować.Zamiast rozwałkowywać ciasto i wykrawać kluchy, można odrywać ciasto po kawałku i formułować z niego pampuchy.Do każdego pampucha można włożyć farsz np. dżem i takie nadziane parować.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapozbywając się w ten sposób gazów z ciasta - stworze walec ( z połowy ciasta) i kroję go ostrym nożem na kawałki - z kawałka tworze mniej więcej koło na które nakładam wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli - tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry(...)WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość- gdy robimy placki przygotowując ich do farszu nie róbmy zbyt cienkiego bo pęknie nam podczas pieczenia i zawartość bułki wypłynie - gdy chcemy bułki drożdżowe odświeżyć
Basia w kuchniPyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...??Czas pieczenia: 3 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto kruche
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaokoło 20 minut- dzięki temu troszkę podrosną i łatwiej będzie je rozwałkować. Po około 20 minutach – wałkowanie pierwszych pięciu kulek: Najpierw rozwałkowuję pięć placków z większych kulek tak żeby miały średnicę około 22 centymetrów. Rozwałkowany placek odkładam na bok na blat podsypanym mąką. Gdy mam już rozwałkowane pięć placków zaczynam je układać. Pierwszy placek dokładnie smaruję od góry(...)placka już nie smaruję od góry masłem. Tak ułożone placki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie placki nacinam na krzyż i jeszcze raz na krzyż pod skosem, pozostawiając dookoła 1,5 centymetra nienaciętego ciasta. Po nacięciu mam 8 trójkątów łączących się w środku. Teraz każdy trójkącik z osobna z każdej warstwy wywijam na zewnątrz, tworząc
Uwaga Babcia Piecze ChlebNadal na słodko, ale już nie ciasto :) Tym razem upiekłam dla moich maluszków pancakes. Długo szukałam odpowiedniego przepisu i w końcu uznałam, że to jest ten a przynajmniej tak stwierdziłam z dziećmi :) Przed upieczeniem tych placków kupiłam po raz pierwszy ( a mam 30 lat) syrop klonowy. Polecam go jest przeeeeeeeeepyszny, nie sądziłam, że aż tak bardzo mi zasmakuje :) Składniki
Amatorka kuchennapieczarek Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy okrągły placek. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w plasterki. Mieszankę warzyw z ryżem na patelnię podsmażamy. Przygotowane ciasto smarujemy
VioletoweKucharzeniewersji na słodko, z twarożkami i owocami, jak i te na słono, np ziemniaczane z gulaszem. Niestety często jest to tłusta i cieżkostrawna potrawa. Ostatnio rozsmakowałam się w plackach z cukinii. Chciałam storzyć taką ich wersję, która byłaby pyszna a przy tym "lżejsza", zdrowsza. Po kilku próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Placuszki wychodzą niezwykle delikatne, z mocno(...)jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego, ze śmietaną i szczypiorkiem lub z wędzonym łososiem
Zawsze głodna!elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść(...)posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max. 40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Ja moje przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczy, można także posypać makiem. Lukier: 1 szklanka cukru pudru
kulinarnyswiatdomicelu aktywacji drożdży. W dużej misce wymieszaj mąkę z płynnymi drożdżami. Następnie zagniatając ciasto stopniowo dodawaj resztę ciepłej wody. Być może nie będziesz potrzebować całej jej ilosci. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut aż stanie się elastyczne i po naciśnięciu palcem "wróci". Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę(...)wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz. Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na cienkie placki na blacie obsypany, mąką. Każdy placek przykryj 1/4 plastrów cukinii oraz 1/4 pokruszonego sera feta. Blachę lub kamień do pizzy wyjmij
Chilli Czosnek i Oliwawyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Apetyczna babeczkapatelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie.W ksiazce napisano by ciasto podzielic na dwie czesci i na blasze wylozonej papierem do pieczenia i posmarowanym maslem uformowac dwa placki o wysokosci 2cm kazdy. Ja uzylam dwoch keksowek do tego celu. Wylozylam je papierem do pieczenia i napelnilam ciastem.Ciasto pieczemy przez(...)godzine w temperaturze 150°C. Ja pieklam okolo 45 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta wyciagamy je z foremek. Przepis podaje by owinac ciasto w folie i pozostawic tak na 12 godzin. Ja pominelam ten etap.Nastepnie w kapieli wodnej roztopilam czekolade i polalam nia ciasto z obu stron. Gdy czekolada stwardniala pokroilam ciasto na rowne ciasteczka o szerokosci okolo 1cm.Ciasteczka mozna
Przysmaki Karolkioliwę. Zagniatamy około 8 minut, aż ciasto stanie się twarde, zbite i jednolite. Odstawiamy je na godzinę (nie do lodówki) zawinięte w folię spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanym mąką blacie na cienki placek, posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy na centymetrowe paski. Makaron powinien trochę przeschnąć. Zostawiamy go na blacie posypanym mąką na około godzinę. W gotującej
BaRepaswyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym
Bulliobędzie lśniące. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do podwojenia objętości Czosnek drobno siekamy, a pomidory i paprykę kroimy w paski - mieszamy Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kwadrat podsypując blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com