Zimne dni nie sprzyjają wzrostowi szparagów, ale kilka wystarczy, by przygotować łatwą tartę z nimi w roli głównej. Do tego kilka innych składników i za 20
Weekendy w domu i ogrodziewaniliowym na puch. Wlewamy 3/4 roztopionego i wystudzonego masła (1/4 zostawiamy do kruszonki), mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Ciasto wyjdzie dosyć gęste. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – moja blaszka ma wymiary 24×24 cm *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki. Pestki wyrzucamy. Połówki śliwek(...)tyle mąki aby podczas rozcierania wytworzyła nam się kruszonka, czyli suche, rozdzielające się grudki *** *** Ciasto posypujemy kruszonką *** *** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C prze około 40 minut – do suchego patyczka *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI
Blog z Apetytemtortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać(...)wody i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji), przelać razem
Passions hobbies lifepierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo. Typowe niemieckie ciasto ze śliwkami ( Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej cukierni - cienki drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ zawierają stosunkowo mało wody i pestka ładnie "odchodzi". Zapraszam do przepisu(...)nożykiem, pozostawiając tylko z tyłu nieprzecięty1 cm, tak by po wyjęciu pestki i rozchyleniu obu połówek śliwka utworzyła kształt motylka piekarnik nagrzać do 200`C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na wielkość blaszki ( 34x38 cm), posmarować powidłami i bardzo gęsto, dachówkowato rozłożyć śliwki. Cukier wymieszać z cynamonem, oprószyć rozłożone śliwki. Piec 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji
Kuchnia MagdaLenyLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji
Kuchnia MagdaLenyOstatnio na blogu pojawiają się przepisy na ciasta proste i szybkie w wykonaniu. Pomyślałam, że to dobre propozycje nie tylko dla początkujących ale również dla tych
Fascynacje Aniopanowała opcji dostawy do domu, tak jak pizzerie. Wystarczy wykonać jeden telefon, by zakupić pizzę z dostawą . Wiadomo jednak, że nic tak nie smakuje, jak świeża pizza prosto z pieca. Czy nie byłoby miło zaskoczyć znajomych wyśmienitą pizzą własnej roboty? Poniżej prezentuję przepis, którego każdy powinien spróbować. Przepis na pizzę Do przygotowania ciasta potrzebujemy 3 szklanki mąki, około 50 gram(...)Zbyt długie odstawienie ciasta do wyrośnięcia spowoduje, że będzie ono pękać. Piekarnik ustawiamy na około 220 stopni, bez termoobiegu, aby nie wysuszyć pizzy. Po 20 minutach rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką. Jeśli lubimy pizzę na grubym cieście, to placek po rozwałkowaniu powinien mieć grubość około 5 cm. Brzegi należy mocno zwinąć i posmarować oliwą z oliwek. Wierzch
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. Składniki na 12 sztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej(...)Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie. 5. Kroić 4-5 cm kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut
Apetyczna babeczkaNie znam osoby, która nie lubi tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Mój przepis lekko udoskonaliłam o dżem, który nadał bardzo ciekawy smak jabłkom. Myślę, że
Via GustoPuszyste, z chrupiącymi brzegami i miękkie w środku. Aromatyczne dzięki szczypcie cynamonu i słodkich jabłek. Łatwo, szybko, przyjemnie i smacznie Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem
Zasmakuj KuchniWykonane w dużej formie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na większe imprezy. Z reguły takie ciasta zapewne robicie z budyniem śmietankowym, lecz ja oczywiście przełamałam stereotypy i dałam czekoladowy (bez dodatku cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej(...)jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy
zdrowo i aktywnieWykonane w dużej formie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na większe imprezy. Z reguły takie ciasta zapewne robicie z budyniem śmietankowym, lecz ja oczywiście przełamałam stereotypy i dałam czekoladowy (bez dodatku cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej(...)jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy
Zdrowie i pysznie na talerzuPołączenie szpinaku z owocami wydaje się nietypowe, ale tak naprawdę zielone liście w tym wydaniu są niewyczuwalne, a ich piękny kolor świetnie komponuje się z czerwonymi
Powiedz dietom nie